Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai ruošiantis į pavasario-vasaros keliones: svarbios net smulkmenos

Prasidedantis šiltasis metų sezonas išjudina kelionėms. Kai kurie renkasi pažinti gimtąjį kraštą, kiti su entuziazmu priima iššūkį automobiliu keliauti į tolimas šalis esančias už tūkstančių kilometrų.
Poilsiautojai Palangoje
Poilsiautojai Palangoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nesvarbu, kaip toli ruošiatės keliauti, tam reikia tinkamai pasiruošti, nes kelionės tikslas yra geras laikas ir puiki nuotaika, o ne rūpesčiai ar didelės išlaidos. „Autogidas.lt“ dalinasi patarimais, kurie būsimoms kelionėms padės pasiruošti tinkamai.

123RF.com nuotr./Kelionė automobiliu
123RF.com nuotr./Kelionė automobiliu

Automobilis yra puiki priemonė atostogų kelionėms, nes turite laisvę rinktis kokiu keliu važiuoti, kur sustoti ir ką pamatyti ar paragauti. Jūs savo kelionę valdote ir planuojate pagal savo poreikius, o ne iš anksto sudarytus grafikus. Būtent tai lemia, kad vis daugiau žmonių, net ir į tolimas užsienio šalis, vis dažniau keliauja su automobiliais.

Ievos Krinickaitės nuotr. /Vytautas Raudonius
Ievos Krinickaitės nuotr. /Vytautas Raudonius

Tačiau galimybė sėsti ir važiuoti kur norite ir kada norite, nereiškia, kad nereikia atlikti tam tikrų namų darbų. Nors automobilis labai paslanki ir universali priemonė, bet turite įvertinti ar jis kelionės tikslą tikrai leis pasiekti be rūpesčių, ar esate pasiruošę net ir nedideliems netikėtumams, kurie gali sujaukti visus planus.

„Šiuolaikiniai automobiliai yra erdvūs, greiti ir komfortiški, o kelių infrastruktūra leidžia šias savybes efektyviai išnaudoti, todėl nenuostabu, kad vis daugiau žmonių renkasi tokį keliavimo būdą, ypač Europoje. Galime laisvai kirsti sienas ir pasiekti net tolimiausias šalis, o keliaudami aplankyti daugybę įdomių vietų. Kad kelionės būtų sklandžios, turite atitinkamai paruošti savo automobilius ir nenumoti ranka net į smulkmenas, kurios gali tiek sugriauti kelionės planus, tiek ir išgelbėti nenumatytose situacijose,“ – pastebi skelbimų portalo „Autogidas.lt“ atstovas Vytautas Raudonius.

Prieš kelionę – į servisą

Net jei atrodo, kad automobilis veikia puikiai, gali būti, kad ilga kelionė jam bus nepakeliama. Pavyzdžiui, jei daugiausia važinėjate mieste trumpus atstumus, galite net nepastebėti tokio dalyko, kaip aušinimo skysčio trūkumas. Galbūt nekreipiate dėmesio ir į kažkur girdimą bildėjimą ar ūžimą?

Autogido nuotr./Automobilio patikra
Autogido nuotr./Automobilio patikra

Ypač svarbu patikrinti stabdžius. Bebaigiančios savo gyvenime stabdžių kaladėlės kur nors kalnuose gali tapti rimta problema, todėl geriau pasikeisti jas iš anksto.

Geriau nerizikuoti ir tiesiog nuvykti į servisą, kur jūsų automobilis bus patikrintas, o esant reikalui, tinkamai paruoštas kelionei. Mechaniniai gedimai kelionės metu gali pavirsti ne tik į tokius nemalonumus, tokius kaip perkaitęs variklis, tačiau ir gerokai didesnes remonto sąskaitas vėliau, ar blogiausiu atveju, tapti eismo įvykio priežastimi. Galiausiai, ar tikrai jausitės komfortiškai ir ramiai kelionės metu, jei bijosite dėl galimų nesklandumų?

Užtikrinkite gerą matomumą

Nors geras matomumas yra svarbu nepriklausomai nuo kelionės trukmės ir įveikiamų kilometrų skaičiaus, ilgose išvykose tai leidžia mažiau įsitempti, mažiau vargina akis, galiausiai jaučiatės saugiau. Taip pat jums gali tekti važiuoti ne tik dieną, bet ir naktį, kai geras matomumas ypatingai svarbus, kad laiku pamatytumėte laukinius gyvūnus ar kitokias kliūtis bei eismo dalyvius.

Autogido nuotr./Automobilio plovimas
Autogido nuotr./Automobilio plovimas

Prieš kelionę gerai išvalykite langus, ypač iš vidaus, patikrinkite lemputes, žibintų gaubtų skaidrumą, pripildykite langų skysčio bakelį ir pakeiskite valytuvus, jei to senokai nedarėte.

Ar verta keisti tepalus?

Klaidingas požiūris tepalus keisti po kelionės, o ne prieš ją. Pavyzdžiui, jei apskaičiavote, kad sekantis tepalų keitimas numatytas po 3 tūkst. kilometrų, o panašų kilometrų skaičių įveiksite kelionės metu, geriau variklio aptarnavimą atlikti prieš leidžiantis į kelią. Kodėl? Jūsų automobilyje tepalas jau praradęs didžiąją dalį gerųjų savo savybių, o ilgos kelionės metu, kai variklis ilgai veikia be pertraukų, pasiekiamos aukštos temperatūros ir tepalas savo efektyvumą praranda dar labiau. Ekstremaliais atvejais, tai gali išprovokuoti net labai rimtus variklio gedimus.

Smulkmenos, kurios gali išgelbėti

Sakoma, kad atsarga gėdos nedaro, tačiau tai ko per daug – taip pat ne visada gerai. Kai kurie vairuotojai į automobilį nori susidėti kiek įmanoma daugiau įrankių, skysčių ar kitų dalykų, kurie nėra būtini, bet gali praversti. Visgi nereikėtų persistengti.

Pavyzdžiui, vežtis pilnus langų plovimo ar aušinimo skysčio bakelius nėra būtina, nes jei reikės, jų galite įsigyti praktiškai bet kurioje degalinėje. Jei visgi labai norite turėti jų atsargą, vežkitės koncentratą, kuris užima gerokai mažiau vietos. Tikrai nebūtina vežtis ir viso komplekto įrankių, nes jei ir reikėtų ko nors specifinio, vargu ar vis tiek turėsite galimybę automobilį sutvarkyti tiesiog šalikelėje.

Bet keli daiktai jums tikrai gali praversti, o vietos jie užima nedaug. Būtinai automobilyje turėkite sulankstomą peiliuką, žiebtuvėlį ar degtukų ir žibintuvėlį. Įsidėkite keletą skirtingų dydžių užveržiamų juostų, vadinamųjų „smaugkliukų“, taip pat tvirtos lipnios juostos. Tai labai naudingi dalykai, kurie padės atlikti greitą laikiną remontą.

Užkandžiai ir gėrimai

Į kelionę pasiimkite užkandžių ir gėrimų, geriausia vandens, kurie lengvai telpa į durelėse specialiai jiems skirtas dėtuves. Tai leis prailginti kelionės atkarpas, nes kiekvieną kartą kam nors iš keliaujančių praalkus ir ištroškus, nereikės stoti artimiausioje parduotuvėje ar degalinėje. Kai kuriems vairuotojams užkandžiai padeda palaikyti ritmą, energiją ir ilgesnį laiką išlikti budriems.

Pasidomėkite kitų šalių reikalavimais ir taisyklėmis

Daugelyje Europos valstybių galioja panašios kelių eismo taisyklės, kaip ir Lietuvoje, o apie greičio ar kitus ribojimus praneša aiškūs ir nesunkiai suprantami ženklai. Tačiau yra ir išskirtinių reikalavimų, kurie taikomi tik tam tikrose šalyse.

Pavyzdžiui, Prancūzijoje privaloma turėti tiek ryškiaspalvių šviesą atspindinčių liemenių, kiek automobilyje yra keleivių. Danijoje draudžiama varikliui dirbti tuščia eiga stovint aikštelėje. Portugalijoje ir Ispanijoje vairuotojai, turintys nešioti akinius, automobilyje privalo turėti atsarginius. Yra ir daugiau mums neįprastų taisyklių bei reikalavimų, todėl pasidomėkite, ar jūsų kelionės kelyje esančiose šalyse nėra specifinių reikalavimų ir taisyklių.

Nepamirškite pasidomėti, ar kertant vieną ar kitą šalį nereikia susimokėti kelių mokesčio.

Kad ir kur bekeliautumėte, bet nepamirškite, kad kelionės pradžia yra pasiruošimas jai, o ne pirmieji įveikti kilometrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius