-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Banko „dovanėlė“ automobilių pirkėjams: per karantiną SEB didina lizingo palūkanas

15min skaitytojas Gintaras (vardas pakeistas) nepatikėjo savo akimis. Automobilių pardavimo salone dirbantis vyras, gavęs SEB banko pranešimą apie didinamas lizingo palūkanas, nustebo ir pasipiktino. Kiti bankai apie palūkanų keitimą kol kas nepraneša.
Automobilio pirkimas
Automobilio pirkimas / 123RF iliustr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

„Kaip elgiasi bankai su įmonių ir veiklos finansavimu besitęsiant pasaulinei COVID krizei. Atrodo, kad po 2009 m. krizės ir lietuviškų verslų numetimo likimo valiai grįžtama prie tų pačių įpročių. SEB jau informavo, kad nuo 2020 balandžio 7 d. iki atskiro pranešimo laikinai keičia Bendradarbiavimo sutartyje nustatytas naujų ir naudotų automobilių lizingui taikomas palūkanas“, – rašo Gintaras.

Pasak jo, lizingo kainodara bus nustatoma kiekvienam klientui individualiai pagal tuo metu skolinimo rinkose esamas sąlygas ir atskiro kliento finansinę būklę. Bet įdomesnė antra pranešimo eilutė:

„Naujos mūsų kainos gairės šiai dienai turėtų būti +0,65 prie buvusių dilerinių kainų. T.y., naujiems automobiliams ~2,95 proc., naudotiems ~3,45 proc., – komentuoja banko pranešimą. – Įdomu, kas vyksta su kitais verslais, kada ateis diena, kai pradės didinti kainas einamosios veiklos finansavimui, trumpinti finansavimo laikotarpį ir t.t.“.

Naujos mūsų kainos gairės šiai dienai turėtų būti +0,65 prie buvusių dilerinių kainų.

Pasak automobilių pardavėjo, tai reiškia, kad salonas klientui pateikia pasiūlymą, skaičiuojant tokio, koks dabar nurodytas, dydžio lizingo palūkanas, bet SEB pasilieka teisę jas koreguoti, jei situacija dar keistųsi.

SEB patvirtino: pinigai brangsta

Žemiau pateikiame oficialų banko SEB atstovės žiniasklaidai Ievos Dauguvietytės-Daskevičienės komentarą:

„SEB banko lizingo padalinys dilerius yra informavęs, kad keis kainodaros nustatymo principus ir kainodara bus nustatoma individualiai.

Norime atkreipti dėmesį, kad pastarosiomis savaitėmis finansų rinkose gerokai padidėjo ir bankų, ir bendrovių skolos vertybinių popierių pajamingumas. O tai reiškia, kad išaugo ir bankų, ir bendrovių finansavimosi kaštai tarptautinėje kapitalo rinkoje. Arba, dar paprasčiau sakant, norint pritraukti bankams ar bendrovėms naujų pinigų rinkoje, reikia siūlyti investuotojams didesnes palūkanų normas.

Tokį pinigų brangimą rinkoje lemia investuotojų baimė, kad dėl COVID-19 neigiamų pasekmių pasaulio ekonomikai auga įmonių nemokumo rizika, o kaip įprasta, didėjant rizikos lygiui, didėja ir investuotojų reikalaujama grąža“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius