Tiesiogiai
RINKIMŲ NAKTIS su 15min: Prezidento rinkimai II turas 2024 | Nausėda ar Šimonytė?

Apgaudinėjimu apkaltinti „Uber“ sutiko Niujorko vairuotojams sumokėti 290 mln. JAV dolerių

Pavėžėjimo paslaugų įmonės „Uber“ ir „Lyft“ sumokės 328 mln. dolerių (308 mln. eurų), kad patenkintų kaltinimus, jog „sistemingai apgaudinėjo“ Niujorko vairuotojus, nemokėdamos jiems atlyginimų ir išmokų, rašo BBC.
„Uber“ vairuotojas
Pavėžėjas / Shutterstock nuotr.

Toks buvo Niujorko generalinės prokurorės, pavadinusios tai didžiausiu susitarimu dėl darbo užmokesčio vagysčių per visą savo biuro istoriją, ilgo tyrimo rezultatas.

Susitarimas taip pat reiškia, kad valstijos vairuotojai gaus garantuotas mokamas nedarbingumo atostogas.

„Uber“ pavadino tai „svarbiu įvykiu“, o „Lyft“ teigė, kad tai „vairuotojų laimėjimas“.

Susitarimas reiškia, kad nė vienai iš bendrovių nereikia pripažinti kaltės: „Uber“ sumokės 290 mln. JAV dolerių, o „Lyft“ – 38 mln. JAV dolerių. Abi įmonės neigė bet kokius pažeidimus ir gyrė susitarimą.

Susitarimas yra dalis ilgai trunkančių diskusijų dėl to, ar pavežėjimo paslaugų dalijimosi programėlės „dalinimosi ekonomikoje“ turėtų būti priskiriamos darbuotojams, ar savarankiškai dirbantiems asmenims.

„Metų metus „Uber“ ir „Lyft“ sistemingai apgaudinėjo savo vairuotojus, išviliodamos iš jų šimtus milijonų dolerių darbo užmokesčio ir išmokų, nors jie dirbo ilgas valandas sudėtingomis sąlygomis“, – pareiškime sakė Niujorko generalinė prokurorė Letitia James.

Jos biuras nagrinėjo teiginius, kad 2014-2017 m. „Uber“ ir „Lyft“ iš Niujorko vairuotojų, o ne jų keleivių, netinkamai išskaičiuodavo mokesčius ir rinkliavas.

Ji taip pat teigė, kad bendrovės nesuteikė vairuotojams apmokamų nedarbingumo atostogų, į kurias darbuotojai turi teisę pagal Niujorko įstatymus.

„Šie vairuotojai daugiausia yra kilę iš imigrantų bendruomenių ir yra priklausomi nuo šių darbo vietų, kad galėtų aprūpinti savo šeimas“, – sakė M. James.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius