Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie 4 darbo dienų savaitę girdėjote, bet atsirado naujas būdas: laisvas – kas antras penktadienis

Nors vis daugiau įmonių renkasi dirbti keturias dienas vietoje penkių, darbuotojams išlaikant produktyvumą ir gaunant tą patį atlyginimą, tai tinka ne visiems. Kai kurios bendrovės ėmėsi naujo metodo – 10 darbo dienų krūvį sutalpinti į 9 ir kas antrą savaitę suteikti darbuotojams papildomą laisvą dieną.
Darbas biure
Darbas biure / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Darbas

Neseniai Jungtinėje Karalystėje baigėsi šešis mėnesius trukęs eksperimentas, per kurį įmonė dirbo sutrumpintą darbo savaitę – keturias dienas. Įmonės pastebėjo padidėjusį darbuotojų našumą, didesnį susidomėjimą, o darbuotojai teigia, kad tai pagerino jų gyvenimo kokybę, rašo CNBC.

Tačiau vis dar nerimaujama, kaip tai veikia įmonių pelno rodiklius bei kaip papildomas spaudimas dėl didesnio darbo krūvio atsiliepia darbuotojams. Be to, kai kurios įmonės klientams turi būti pasiekiamos visomis standartinėmis darbo valandomis.

Samas Franklinas, technologijų bendrovės „Otta“ generalinis direktorius, CNBC teigė, kad darbo laiko sutrumpinimas visa diena atrodo per didelis žingsnis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ofisas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ofisas

„Sutrumpindamas darbo valandas 20 proc., jaučiuosi taip, tarsi potencialiai ketinčiau per daug supurtyti valtį“, – sakė jis „CNBC Make It.“.

Taigi, ar yra geriausias variantas?

Kitoks darbo modelis

Nenorinčios iškart pereiti prie trumpesnės darbo savaitės įmonės įveda vadinamąją devynių dienų savaitę. Tai reiškia, kad per 14 kalendorinių dienų devynios iš jų yra darbo dienos, o penkios – poilsio. Kas antrą savaitę darbuotojai gauna papildomą laisvą dieną, dažniausiai penktadienį.

Kai kurios įmonės prašo darbuotojų darbo dienomis dirbti ilgiau, kitos teigia, kad jiems tai nėra svarbu, jei tik jų darbo našumas išlieka pastovus.

„Otta“ yra viena iš daugelio įmonių, kurios šiuo metu bando šį darbo modelį – jei jis pasiteisins, ilgainiui bus galima pereiti prie 4 darbo dienų savaitės.

Privalumai

Pasak tvarką išbandžiusių įmonių, daugelis privalumų yra panašūs į tuos, kuriuos turi keturių dienų darbo savaitė. Tai produktyvumas, darbuotojų pasitenkinimas, geresnė darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyra bei geresnė savijauta.

Įmonės „Charlie HR“, kuri taip pat taiko 9 darbo dienų savaitę, generalinis direktorius ir vienas iš įkūrėjų Benas Bransonas-Gateley sako pastebėjęs papildomų privalumų, palyginti su keturių dienų darbo savaite.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbas biure
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbas biure

„Taip ketvirtadienis netampa nauju penktadieniu“, – sako jis.

Pasak įmonės vadovo, darbuotojai taip pat džiaugiasi pagerėjusia gyvenimo kokybe.

Tai veikia ne visiems

Tačiau kaip ir 4 darbo dienų savaitė, šis metodas netinka kiekvienai įmonei ir kiekvienam darbuotojui. Londone įsikūrusi ryšių su visuomene įmonė „Stand“ yra viena iš tokių, aiškina jos įkūrėja Laura Oliphant.

„Nauda buvo akivaizdi, jaučiau, kad labiau rūpinamės darbuotojų psichologine gerove, mažiname stresą ir perdegimą, suteikiame laiko atsijungti. Komanda jautėsi produktyvesnė. Tačiau buvo ir trūkumų", – teigė ji.

L.Oliphant sakė, kad ne visi darbuotojai pastebėjo naudą, o kadangi klientams reikėjo, jog bet kurią dieną būtų galima susisiekti su įmonės darbuotojais, „Stand“ turėjo sudaryti darbo grafiką, suteikiant atskiriems darbuotojams skirtingas laisvas dienas.

„Slenkančio grafiko kūrimas užėmė daug laiko ir buvo sudėtingas, visi dirbo pagal skirtingus grafikus, o kai grafikas sutapdavo su įtemptais atostogų laikotarpiais, komandose kildavo įtampa“, – sakė ji.

Dabar „Stand“ dirba pagal 4,5 dienos darbo grafiką – penktadieniais visi išeina iš darbo 13 val., išskyrus vieną žmogų iš kiekvienos komandos, kuris stebi elektroninį paštą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius