Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Augalų ir sėklų prekeiviai apie švelninamą karantiną: „Teks matuoti pirkėjų temperatūrą“

Trečiadienį Vyriausybės nutarimu leista augalų, sėklų, trąšų prekybą lauko sąlygomis specializuotose vietose. Verslas šią naujieną sutiko entuziastingai, tačiau dar nežino, ar visiems bus laisvai leista prekiauti šiomis pavasario prekėmis. Prekeiviai sako jau apsiginklavę termometrais, jei bus galima prekiauti ir patalpose.

Sėklų ir sodinukų pardavėjai kaip geriausią metų naujieną priėmė sprendimą, kad karantino sąlygos lengvėja pirmiausia jiems. Tiesa, startavus lauko prekybai, pirkėjams gali tekti klaidžioti po sandėlius ir tikrintis temperatūrą – verslininkai sako vykdantys keliamas sąlygas.

Vyriausybė kol kas pažadėjo atverti lauko prekybą.

Pažadėjo atskirus įėjimus

Šių sezoninių prekių paprastai galima įsigyti specializuotose parduotuvėse arba lauko prekybos vietose. Jų pardavėjai jau išsiuntė Vyriausybei pasižadėjimus, kaip jie laikysis saugumo.

„Kiekvienam pirkėjui – ne mažiau kaip 20 kvadratinių metrų, atstumas tarp pirkėjų ir pardavėjų, visa apsauga darbuotojams ir autonominiai įėjimai“, – 15min vardino agrofirmos „Sėklos“ vadovas Ramūnas Ažukas. Pasak jo, iš 57 prekybos vietų 50 turi autonominius įėjimus. „Kai kurios parduotuvės yra prekybos centruose, todėl mes tarsime su nuomotojais dėl galimybės patekti per sandėlius“, – kalbėjo R.Ažukas.

Fotolia nuotr./Sodinukai
Fotolia nuotr./Sodinukai

Be to, verslininkai sako įsigiję 40 termometrų, ir jeigu prireiks, tikrins kiekvieno įeinančio pirkėjo temperatūrą.

„Per šiuos mėnesius mes paprastai pasiekiame 70 procentų metinės apyvartos, nes tai sezoninės prekės“, – paaiškino bendrovės vadovas.

Elektroninė prekyba gelbsti ne visur

Dalis dabar uždarytų prekybos vietų yra regionuose, kur, pasak R.Ažuko, elektroninė prekyba nėra tokia populiari.

„Senyvo amžiaus žmonėms pratę pirkti fizinėse parduotuvėse, bet dabar tokios galimybės nėra. Todėl sodinukai miršta, nes rudenį mes jų tikrai negalėsime parduoti“, – skundėsi pašnekovas.

Akcija internete
Akcija internete

190 bendrovės darbuotojų laukia žadėtų sušvelninimų ir tikisi, kad Velykų savaitgalis nepablogins situacijos.

Prekių tiekėjai iš kitų šalių, pasak R.Ažuko, nesupranta sprendimo uždrausti prekybą lauko sąlygomis. „Latvijoje ir Estijoje sėklų ir sodinukų prekyba kaip vyko taip ir vyksta, karantinas paveikė tik mus“, – sakė verslininkas.

Žinių laukia ir kaimo ūkinės parduotuvės

Gerų žinių iš Vyriausybės laukia ir smulkios ūkio prekių parduotuvės provincijoje. „Prašėme Vyriausybės, kad joms leistų prekiauti. Žmonės dabar namie, norėtų kažką pasiremontuoti, tačiau negali, nes vietinė parduotuvė uždaryta. Atėjo laikas sėti, tręšti, o parduotuvės uždarytos“, – sakė parduotuvių tinklą regionuose vienijančios Lietuvos kooperatyvų sąjungos vadovas Raimundas Koreiva.

Vyriausybė kol kas nežarsto pažadų švelninti karantino sąlygas ne maisto prekių parduotuvėms.

Kelia klausimą dėl karantino prailginimo

Kaip teigė Lietuvos pramonininkų konfederacijos Verslo aplinkos ir ekonomikos departamento direktorė Raminta Radavičienė, sprendžiant dėl karantino sušvelninimo būtina labai atsakingai įvertinti, ar konkretūs sprendimai vėliau neturės neigiamo poveikio – būtinybės dar labiau prailginti karantiną.

„Tęsiantis karantinui, jo paveiktų sektorių skaičius didėja: kalbama ne tik apie sustojusius verslus, pavyzdžiui, uždarytus restoranus ar viešbučius. Grėsmingai didėjantį neigiamą poveikį jaučia ir kiti sektoriai – pavyzdžiui, transporto sektorius. Apdirbamajai gamybai vis sudėtingiau pasiekti žaliavas, vykdyti užsakymus. Be to, dauguma šio sektoriaus įmonių veikia kaip rangovai ir neturi tiesioginių pardavimų kanalų, todėl yra labai priklausomi nuo situacijos ES ar kitose rinkose“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius