Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Belorus“ sanatorijos darbuotojai: neatmetame ir mitingų galimybės

Europos Sąjungos (ES) sankcijų paveiktos Druskininkuose esančios „Belorus“ sanatorijos darbuotojai teigia penktadienį kreipęsi į Seimo narius ir Vyriausybės atstovus, prašydami sudaryti specialią darbo grupę gydymo įstaigos situacijai spręsti.
Darbuotojas
Darbuotojas / 123rf nuotr.

Kaip šeštadienį pranešė sanatorija, parlamentarų prašoma dar kartą peržiūrėti ES taikomas sankcijas, įvertinti sanatorijos darbo specifiką, darbo pobūdį, finansavimo šaltinius ir išspręsti situaciją „ne drastiškomis priemonėmis“.

„Priešingu atveju beveik 400 darbingo amžiaus žmonių atsidurs gatvėje be jokių socialinių garantijų ir ateities perspektyvų“, – pabrėžė sanatorija.

Esame visiškoje nežinioje – ar pavyks išsaugoti darbo vietą? – klausiama darbuotojų pranešime.

Taip pat prašoma užtikrinti, kad pandemijos metu darbuotojams būtų mokamos prastovos.

„Esame visiškoje nežinioje – ar pavyks išsaugoti darbo vietą? Už ką rytoj mokėsime mokesčius ir maitinsime savo vaikus, jei Seimui priėmus įstatymo pataisas būsime išvaryti į gatvę? Tos žadamos dvi išeitinės nesprendžia situacijos iš esmės, ką darysime po tų dviejų mėnesių? Būsime bedarbiais?“, – klausiama pranešime.

Jie pabrėžė, kad tokiam kiekiui žmonių Druskininkuose susirasti darbą yra neįmanoma.

Gydymo įstaigos teigimu, ES sankcijos jai yra taikomos nepagrįstai, dėl to, kad ji priklauso Baltarusijos prezidento administracijoje veikiančiai Vyriausiajai ūkio valdybai.

„Tačiau tai – klaidinga informacija. Sanatorija yra Baltarusijos valstybės turtas, į ją gydytis ir reabilituotis atvažiuoja sunkią negalią turintys vaikai ir paaugliai, juos lydi tėvai“, – teigiama pranešime.

Neatmetame ir mitingų galimybės, nes nebeturime ko prarasti, – tvirtina sanatorija.

Anot sanatorijos, joje dirba 393 darbuotojai, iš kurių 350 yra Lietuvos piliečiai, ji yra viena didžiausių mokesčių mokėtojų Druskininkuose.

„Esame atviri ir norime išsaugoti savo darbo vietas bei užmegzti dialogą su šalies valdžia, bet jeigu nepavyks to padaryti neatmetame ir mitingų galimybės, nes nebeturime ko prarasti“, – tvirtina sanatorija.

Seime šiuo metu svarstomos pataisos, kurios leistų mokėti specialias išmokas Europos Sąjungos sankcijų paveiktos Druskininkų sanatorijos „Belorus“ darbuotojams.

Sanatorijos darbuotojai buvo likę be pajamų, kai įstaigos sąskaitos buvo įšaldytos Europos Sąjunga įvedus sankcijas Baltarusijos prezidento administracijoje veikiančiai Vyriausiajai ūkio valdybai.

Lietuva pritaikė išimtį, kad sanatorijos darbuotojams, kurių dauguma yra lietuviai, būrų išmokėtos algos. Dėl pritaikytų sankcijų pajamų už gruodžio mėnesį laukė beveik 400 sanatorijos darbuotojų.

„Belorus“ sanatorijos atvejis yra pirmasis Lietuvos istorijoje, kai šalyje veikiančiai įmonei pritaikomos tarptautinės sankcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius