-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Brexit“ saga: kaip „Revolut“ klientų reikalus gali apkartinti Stasys Jakeliūnas ir FNTT

„Revolut“ ruošiasi kietajam „Brexit“ scenarijui. Jeigu taip nutiks, po kovo 29 dienos klientams Europos Sąjungoje gali tekti iš naujo „Revolut“ patvirtinti savo tapatybę, ir to nebus galima padaryti su vairuotojo pažymėjimu. Nors „FinTech“ atstovai ir prašė pripažinti vairuotojo pažymėjimą kaip dokumentą Lietuvoje, kol kas atitinkamos įstatymo pataisos užstrigo Seime.
Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas
„Brexit“ saga: kaip „Revolut“ klientų reikalus gali apkartinti Stasys Jakeliūnas ir FNTT / „Revolut“ nuotr.

„Revolut“ vartotojai šią savaitę gavo laišką, kuriame teigiama, kad „Brexit“ be susitarimo galimybė nėra didelė, ji vis tik egzistuoja, ir todėl bendrovė pateikia informaciją, kaip reikėtų elgtis kietojo „Brexit“ atveju.

„Revolut“ praneša, kad rengiasi ir kietajam „Brexit“. Šiuo metu visi klientai Europoje yra susieti su Didžiosios Britanijos elektroninių pinigų licencija, kuri yra naudojama („pasportuojama“) visoje Europos ekonominėje erdvėje.

„Jeigu Didžioji Britanija pasitrauktų be susitarimo, naudoti šios licencijos negalėtume“, – įspėja „Revolut“.

Dėl kietojo „Brexit“ tikimybės bendrovė dar pernai kreipėsi elektroninių pinigų licencijos Europos Sąjungoje, kad, nutikus blogiausiam, vis tiek galėtų aptarnauti klientus už Didžiosios Britanijos ribų.

Nors įmonė savo laiške klientams nemini, turima omenyje Lietuvoje. Pernai gruodį Lietuvos banko teikimu Europos Centrinis Bankas išdavė „Revolut Technologies“ specializuoto banko licenciją, o Lietuvos banko valdyba „Revolut Payments“ suteikė elektroninių pinigų įstaigos licenciją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nikolajus Storonskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nikolajus Storonskis

Įskaitant ir britus, kurie „Revolut“ galės ramiai naudotis ir po „Brexit“, įmonė turi 4 mln. klientų. Iš jų 1,6 mln. yra britai, 2,7 mln. - likusios Europos Sąjungos klientai.

Kietojo „Brexit“ atveju įmonei tektų perkelti savo vartotojus ne britus į licencijuotą elektroninių pinigų instituciją Europos Sąjungoje, tai yra, Lietuvoje. Ir čia „Revolut“ iškyla problema, su kuria susiduria ir kiti „FinTech“.

„Mes prašysime, kad jūs pasidarytumėte naują asmenukę, o taip pat pateiktumėte kitą asmens dokumentą. Deja, bet Europos Sąjungoje išduota licencija nepripažįsta vairuotojo pažymėjimo kaip tinkamo asmens dokumento“, – įspėja „Revolut“. Bendrovės atstovė Lietuvoje Ieva Elvyra Kazakevičiūtė vėliau pabrėžė, kad atsiųsti naujo dokumento nuotrauką reikės tik tiems klientams, kurie anksčiau registravosi su vairuotojo pažymėjimu.

Bendrovė žada šį procesą padaryti kuo sklandesnį.

„Mes žinome, kad tai yra rakštis, bet padarysime tai per dvi minutes“, – tvirtina įmonė.

Naujienų agentūra „Reuters“ dar vasarį rašė, kad maždaug 100 finansų įmonių ir startuolių ir Didžiosios Britanijos ir kitur siekia gauti licenciją Lietuvoje, norėdami taip užsitikrinti prieigą prie Europos Sąjungos rinkos po „Brexit“.

Naujienų agentūra BNS skelbė, kad Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Statys Jakeliūnas sausį prašė atidėti balsavimą dėl Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisų, kurios numato vairuotojo pažymėjimo prilyginimą asmens dokumentui. Jis tvirtino, kad pataisos yra susijusios su „Revolut“ atėjimu į Lietuvą, o S.Jakeliūnas yra išreiškęs nepasitikėjimą ir „Revolut“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

Vz.lt skelbė, kad S.Jakeliūnas palaikymo susilaukė ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT). Pastaroji įspėjo apie galimas grėsmes, kai bus naudojamas dokumentas, kuriame nėra nurodoma pilietybė.

Tuo metu Finansų ministras Vilius Šapoka, Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Kęstutis Šetkus bei „Versli Lietuva“ generalinė direktorė Daina Kleponė viešu laišku kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, siekdami atkreipti dėmesį į finansinių technologijų kuriamą vertę ir naudą visuomenei.

Laišku išvardinti asmenys paprašė Pranckiečio pritarimo ir su „FinTech“ susijusiems teisės aktų projektams, kurie įteisintų tokius dalykus: Europos Sąjungos valstybėje narėje išduotą vairuotojo pažymėjimą laikyti tinkamu dokumentu asmens tapatybei nustatyti pinigų plovimo prevencijos tikslais, reglamentuoti virtualiųjų valiutų keityklų operatorių veiklą, leisti teikti paskolas juridiniams asmenims naudojantis tarpusavio skolinimo platformos operatorių paslaugomis ar sukurti gyventojų asmeninės taupymo sąskaitos teisinį reguliavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius