-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 23 /11:35

„Danske” klientų indėliai, sąskaitos, paskolos, kortelės atitenka „Swedbank”

„Danske Bank” pasirašė sutartis su „Swedbank” padaliniais Lietuvoje ir Latvijoje dėl mažmeninės bankininkystės verslo pardavimo. Apie tai, kad bankas ketina palikti mažmeninę rinką Baltijos valstybėse, buvo aišku jau vasarį, mat taip buvo aiškinama banko ataskaitoje. Tiesa, jo atstovai Lietuvoje tuomet dar bandė aiškinti, kad priims naujus klientus, bet daugiau dėmesio nuo šiol skirs verslui.
„Danske“ bankas
„Danske“ bankas / „Danske“ banko nuotr.

Sandoris apima banko mažmeninės bankininkystės klientų sąskaitas, indėlius, paskolas, mokėjimo korteles ir vertybinius popierius. Artimiausiu metu dokumentai bus perduoti Konkurencijos tarybai, kurios leidimas yra būtinas sandorio įvykdymui, bei atitinkamai institucijai Latvijoje.

Šių metų pradžioje „Danske Bank” pristatė savo planus Baltijos šalyse koncentruotis į verslo ir privačios bankininkystės klientų aptarnavimą, tuo pačiu metu palaipsniui išeinant iš mažmeninės bankininkystės srities.

15min.lt jau anksčiau rašė, kad „Danske“ nusprendė palikti nepelningą Baltijos šalių mažmeninę rinką. Banko ataskaitoje buvo rašoma, kad išėjimas gali trukti kelerius metus.

Tiesa, Lietuvos filialo atstovai ataskaitą aiškino visiškai kitaip – bankas esą net priiminės naujus klientus, tik daugiau dėmesio skirs jau nebe mažmeninei bankininkystei.

Apie tai rašėme vasarį. O dabar bankas pranešė, kad parduoda savo mažmeninės bankininkystės verslą Lietuvoje ir Latvijoje.

„Šis sandoris padės mums įgyvendinti strategiją būti Šiaurės šalių banku, kuris padeda savo verslo klientams jiems vykdant verslą ir už šio regiono, – sako „Danske Bank“ grupės verslo bankininkystės direktorius Larsas Stensgaardas Mørchas. – Norime plėsti savo verslo bankininkystės veiklą, dirbdami su Lietuvos ir tarptautiniais klientais, didindami paslaugų spektrą bei siūlydami novatoriškus sprendimus“.

Gavus leidimą paslaugų perkėlimas numatomas 2016 m. pirmąjį ketvirtį. Paslaugomis, kurių teikimą numatoma perleisti „Swedbank“, naudojasi apie 120 tūkst. privačių „Danske Bank“ klientų Lietuvoje ir apie 7 tūkst. Latvijoje. Perleidžiamo paskolų portfelio dydis Lietuvoje yra apie 525 mln. eurų, Latvijoje – apie 116 mln. eurų.

Triskart mažesnis pelnas

Vasarį „Danske“ pranešė, kad „Danske Bank A/S” Lietuvos filialas pernai uždirbo 36 mln. litų pelno (10,42 mln. eurų) prieš pelno mokestį. Tai maždaug triskart mažiau nei 2013 metais.

2014 metais atidėjiniai blogoms paskoloms buvo sumažinti 2 mln. litų (0,58 mln. eurų), per 2013 metus atidėjiniai blogoms paskoloms mažėjo 63 mln. litų (18,25 mln. eurų). Nedideli atidėjinių pokyčiai 2014 metais rodo paskolų portfelio ir šalies ekonomikos bei banko klientų finansinės būklės stabilumą.

Per praėjusius metus, palyginti su 2013 metais, „Danske Bank“ grynosios palūkanų pajamos išaugo 3 proc., daugiausia dėl mažėjančių apsidraudimo ir paskolų finansavimo sąnaudų. Artėjant šalies prisijungimui prie bendrosios euro zonos valiutos, indėlių apimtys ypač sparčiai ūgtelėjo paskutiniais praėjusių metų mėnesiais ir padidėjo 30 proc., palyginti su 2013 metų pabaigos indėlių portfeliu. Grynosios komisinių pajamos išaugo 6 proc. dėl didesnio banko klientų aktyvumo: išaugo mokėjimo operacijų apimtys, taip pat didėjo atsiskaitymų kortelėmis aktyvumas.

„Danske bank“ Latvijos padalinys pernai patyręs 1,202 mln. eurų nuostolį, kurį lėmė atidėjimai galimiems nuostoliams dėl kreditavimo padengti. Užpernai uždirbta 2,94 mln. eurų pelno.

Veiklos pajamos pernai augo 19 proc. iki 8,8 mln. eurų, pelnas iki atidėjimų – dukart iki 3,7 mln. eurų.

Banko padalinys Estijoje skaičiavo perpus mažesnį pelną – grynojo pelno pernai uždirbo 22,7 mln. eurų.

Veiklos pajamos sumenko 23 proc. iki 55,8 mln. eurų, išlaidos išaugo 21 proc. iki 34,5 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius