Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 03 07 /14:45

N.Kiuberis: „Coffee Inn“ prekės ženklo laukia planuoti pokyčiai

Teismas pirmadienį uždraudė „Coffee Inn“ savininkams naudoti šį prekės ženklą. To prašė Estijos kompanija, valdanti labai panašaus pavadinimo – „Coffee In“ – kavinių tinklą Estijoje.
Lietuviškas „Coffee Inn“ ir estiškas „Coffee In“
Lietuviškas „Coffee Inn“ ir estiškas „Coffee In“ / Nuotraukos iš feisbuko

Estijos bendrovė AS „Coffee in“ Vilniaus apygardos teisme pirmadienį laimėjo ieškinį prieš lietuvišką bendrovę „Keturi kambariai“, valdančią kavinių tinklą „Coffee Inn“. Teismas uždraudė lietuviams naudoti prekės ženklą „Coffee Inn“, kuris yra labai panašus, todėl neretai painiojamas su estiškuoju „Coffee in“.

Vilniaus apygardos teismas, kurio sprendimas per 30 dienų dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui, nusprendė uždrausti bendrovei „Keturi kambariai“ komercinėje veikloje naudoti žymenį „coffee inn“: tokiu žymeniu žymėti prekes ar jų pakuotę, siūlyti tokiu žymeniu pažymėtas prekes, išleisti jas į rinką arba tuo tikslu jas sandėliuoti, nuomoti, skolinti ar kitaip jomis disponuoti, taip pat siūlyti bei teikti juo pažymėtas paslaugas, importuoti ar eksportuoti tokiu žymeniu pažymėtas prekes, naudoti tokį žymenį komercinės veiklos dokumentuose arba reklamoje, gaminti tokį žymenį arba laikyti jo pavyzdžius turint tikslą atlikti bet kuriuos aukščiau nurodytus veiksmus.

Teismas taip pat priėmė sprendimą priteisti iš atsakovo „Keturi kambariai“ ieškovo AS „Coffee in“ naudai 2 121 Eur bylinėjimosi išlaidų, valstybės naudai – 11 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Lietuviai pirmąją „Coffee Inn“ kavinę Estijoje atidarė 2014 metais. Kadangi kaimyninėje šalyje dar nuo 2004 metų veikė vietos kavinių tinklas itin panašiu pavadinimu – „Coffee In“ – lietuviai, siekdami išsiskirti ir neklaidinti vartotojų, kavines Estijoje pavadino „Caffeine“. Šiuo metu Estijoje veikia 7 lietuviams priklausančios „Caffeine“ kavinės.

Lietuvių „Coffee Inn“ ir estų „Coffee In“ paskyrų feisbuke nuotr./Estų „Coffee In“
Lietuvių „Coffee Inn“ ir estų „Coffee In“ paskyrų feisbuke nuotr./Estų „Coffee In“

Prekės ženklą naudojo neteisėtai

Teismui pasiskundę estai nurodė, kad nuo 2006 metų turi išimtines teises į Europos Sąjungos kombinuotą prekių ženklą „coffee in“. Lietuviai kombinuotą prekių ženklą „coffee inn“ įregistravo 2008 metais.

Lietuviško prekių ženklo registracija 2010 metais buvo pripažinta negaliojančia, nustačius, kad atsakovo prekių ženklas yra „klaidinamai panašus į ieškovo prekių ženklą“, be to, naudojamas tokioms pačioms prekėms, tai yra, kavai, pažymėti.

Atmetus lietuvių apeliacinį skundą, sprendimas dėl negaliojančio prekės ženklo įsigaliojo 2013 metais, tačiau „Keturi kambariai“ nenutraukė jo naudojimo.

Todėl Estijos bendrovė kreipėsi į teismą, siekdama uždrausti lietuviams komercinėje veikloje naudoti žymenį „coffee inn“.

Teisme „Keturi kambariai“ nurodė, kad jau daugiau kaip 10 metų naudoja žymenį „coffee inn“, per šį laikotarpį daug investavo, kad žymuo taptų žinomu Lietuvoje ir įgytų reputaciją. Tačiau šių argumentų teismas neišgirdo, mat Estijos kompanijos pretenzijas lietuviai neva žino nuo 2009 metų.

Lietuviškojo „Coffee inn“ atstovai pažadėjo vėliau 15min atsiųsti komentarą, kaip reaguos į teismo sprendimą – ar jį skųs, ar nutrauks prekės ženklo naudojimą.

Prekės ženklą naudos ir toliau

„Šiuo metu dėl „Coffee inn” prekės ženklo naudojimo vyksta du teisminiai procesai: Lietuvos teismuose bei Europos Sąjungos teismuose. Šie procesai vyksta jau ne pirmus metus, juose aktyviai dalyvaujame”, – laiške 15min rašo vienas kavinių tinklo savininkų, jo įkūrėjas Nidas Kiuberis.

Jo teigimu, bendrovė šiuo metu gilinasi į Vilniaus apygardos teismo priimtą sprendimą ir konsultuojasi su teisininkais dėl tolesnių veiksmų.

„Čia reiktų pabrėžti, kad ginčijamas ir sprendimas priimtas, nors dar ir neįsiteisėjęs, tik dėl vieno vizualinio ženklo – Coffee Inn užrašo oranžiniame rombe naudojimo. Naudojimas kitų šio ženklo vizualinių variantų, kuriuos esame užregistravę, o tuo pačiu ir „Coffee inn“ kaip žodžių junginio, nebuvo ir teismuose nėra ginčijamas“, – sakė N.Kiuberis.

Nidas Kiuberis
Nidas Kiuberis

Jis pabrėžė, kad „Coffee Inn“ prekės ženklas (ir vizualinis ženklas su užrašu oranžiniame fone) yra registruoti ir Europos Sąjungoje, apsauga jiems yra galiojanti, todėl, remiantis ES apsauga, šį prekės ženklą „mes galime naudoti ir Lietuvoje nepaisant to, koks bus galutinis Lietuvos teismų sprendimas“.

„Šiuo metu aktyviai konsultuojamės su teisininkais ir sprendžiame dėl tolimesnių veiksmų reaguojant į konkretų Vilniaus apygardos teismo sprendimą. „Coffee inn” prekės ženklas rinkoje skaičiuoja dešimtmetį, tad artimiausiu metu jo laukia planuoti pokyčiai, kurių nereikėtų sieti su šiuo teismo procesu. Apie visus pokyčius ir tolesnius žingsnius pranešime artimiausiu metu“, – laiške 15min rašo N.Kiuberis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius