-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Galios ne tik cigaretėms: Airija taps pirmąja šalimi pasaulyje, įspėjimus apie žalą sveikatai klijuosianti ant alkoholio

Airijoje parduodamų alkoholinių gėrimų etiketėse bus išsamiai nurodyta, kokie pavojai gresia dėl alkoholio vartojimo nėštumo metu, kepenų ligų ir vėžinių susirgimų. Tačiau toks planas sulaukė Italijos, Ispanijos ir šešių kitų ES valstybių narių protestų, kurios teigė, kad tai gali sukelti problemų bendrojoje rinkoje, rašo portalas „Skynews“.
Vilniuje prasidėjo „Vyno dienos“ 2023
Vynas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Temos: 2 Airija Alkoholis

Airija ketina tapti pirmąja šalimi pasaulyje, kurioje ant alkoholio produktų bus pateikiami įspėjimai apie žalą sveikatai.

Airijos sveikatos ministras Stephenas Donnelly pirmadienį pasirašė naujas taisykles, kurios įspės geriančiuosius apie alkoholio vartojimo keliamą pavojų sveikatai, taip pat apie produkto kalorijų kiekį.

Šios etiketės nebus privalomos iki 2026 m. gegužės mėnesį, rašo „Skynews“.

Airijos vyriausybė teigė, kad šiomis taisyklėmis alkoholio produktai bus suderinti su maisto produktų pakuotėms taikomais reikalavimais.

Etiketėse bus išsamiai nurodyta, kokie pavojai gresia vartojant alkoholį nėštumo metu, kokie gali būti mirtini vėžiniai susirgimai ir kepenų ligų rizika.

Prieš Airijos planą protestavo Italija, Ispanija ir šešios kitos ES valstybės narės, kurios teigė, kad tai gali sukelti pasirinkimo problemų, rašo „Skynews“.

Didžiausia Italijos ūkininkų asociacija „Coldiretti“ reikalavimą ant butelių klijuoti etiketes su įspėjimais pavadino „siaubingais“ ir „tiesioginiu puolimu“.

„Europos Sąjungos žalia šviesa nerimą keliančioms vyno etiketėms Airijoje yra pavojingas precedentas, nes tai gali atverti duris kitiems teisės aktams, galintiems daryti neigiamą įtaką vartotojų pasirinkimui“, – rašoma išplatintame pareiškime.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Vyno dienos“ 2023
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Vyno dienos“ 2023

Panaši, tačiau kur kas griežtesnė tvarka ES šalyse galioja tabako gaminiams – ant pakelių uždedamos pirkėjus atbaidyti nuo rūkymo turinčios nuotraukos bei dideliu šriftu nurodoma rūkymo žala sveikatai.

Kai kurios šalys, tarp jų ir Airija, žengė papildomą žingsnį – nuo 2018 m. rugsėjo įvestas vadinamosios „bendrinės pakuotės“ (angl. plain packaging) reikalavimas, pagal kurį parduodami tabako gaminiai privalės turėti suvienodintą pakuotę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius