Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Grūstė“ po padidinamuoju stiklu: klampina ir konkurentai, ir pasenę konservai

Bendrovės „Grūstė“ administracijoje Mažeikiuose antradienį apsilankė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai. Per pusę metų ši įmonė įvairių institucijų buvo „papurtyta“ jau 28 kartus. Kaip tikina pati „Grūstė“, ne kartą dėl institucijas pasiekusių anoniminių skundų. Bendrovės vadovybė mano, jog pastarąjį pusmetį pasipylę tikrinimai susiję su aktyviu dalyvavimu viešųjų pirkimų konkursuose, taip pat ir Kalėjimų departamente, tiekiant maistą kaliniams. Šįkart FNTT įmonę aplankė dėl varguolius pasiekusių pasenusių konservų.
Apsilankymas Marijampolės pataisos namuose
„Grūstė“ tiekia maistą ir Marijampolės pataisos namams. / Seimo kontrolierių įstaigos nuotr.

Bendrovės „Grūstė“ veikla gana plati. Įmonė daugelį metu užsiima didmenine ir mažmenine prekyba maisto produktais, pastaraisiais metais ėmė teikti ir viešojo maitinimo paslaugas. Įmonė dalyvauja įvairiuose viešųjų pirkimų konkursuose.

Įmonė tapo konkurente rinkoje jau veikusiems seniesiems žaidėjams, tiekiantiems maistą darželiams, pataisos namams ir kitoms institucijoms. „Grūstės“ atėjimas jiems buvo naujiena. Prieš kurį laiką ši įmonė laimėjo konkursą ir ėmė tiekti maisto produktus Lietuvos kariuomenei. Pavasarį įmonė laimėjo konkursą ir ėmė maitinti Marijampolės pataisos namų kalinius. Nuo rudens šios įmonės ruošiamą maistą valgys Akmenės ir Anykščių savivaldybių mokyklų bendruomenės. Įmonė turi ir daugiau maitinimo objektų.

15min antradienį pasiekė informacija, jog Mažeikiuose įsikūrusioje įmonėje „Grūstė“ lankosi pareigūnai. Šią žinią portalui patvirtino FNTT atstovė Rūta Andriuškaitė.

„Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, vykdydama jai pavestas funkcijas ir siekdama užtikrinti Europos Sąjungos paramos lėšų tinkamą panaudojimą, atlieka VšĮ Europos socialinio fondo agentūros įgyvendinamo Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo lėšomis finansuojamo projekto vertinimą, todėl buvo kreiptasi į vieną iš projekto tiekėjų dėl dokumentų pateikimo“, – informavo R.Andriuškaitė.

Tiekė seną produkciją

Dar šią vasarą iškilo žinia apie pasenusią produkciją, kuri nukeliavo vargingiems žmonėms.

Paaiškėjo, jog įmonė Europos socialinio fondo agentūrai pardavė per 500 tūkstančių vienetų žuvies konservų, kurie imti dalinti vargingai gyvenantiems asmenims. Planuota kiekvienam jų kartu su kitais produktais išdalinti po tris dėžutes konservų.

Nors atidaryti skumbrės aliejuje konservai neskleidė blogo kvapo, žuvys žmonėms pasirodė keistos spalvos – buvo nenatūraliai rausvos, o aliejus dėžutėse patamsėjęs ir susidrumstęs. Šio produkto paragavę žmonės pasijuto blogai. Socialiai remtini asmenys apie pasenusią žuvį konservų dėžutėse pranešė davinius dalijusiems savanoriams ir seniūnijos darbuotojams.

Žuvies konservų dalinimas buvo nedelsiant sustabdytas visoje Lietuvoje, o projekto partnerių paprašyta skubiai informuoti gyventojus apie esamą situaciją ir paprašyti paramos gavėjų žuvies konservų nevartoti.

„Birželio mėnesį paramos gavėjams buvo užsakyta 543 165 vnt. žuvies konservų skardinių. Birželio 19 d. gauti pirmieji skundai iš Kauno, Tauragės bei Kazlų Rūdos paramos gavėjų.

Birželio 20 d. Europos socialinio fondo agentūra pristatė šiose savivaldybėse dalintų skardinių pavyzdžius į laboratoriją tyrimams, kurių metu buvo tiriama, ar žuvies konservai atitinka kokybės reikalavimus bei techninėje specifikacijoje nurodytus parametrus. Atlikus tyrimus buvo gauta išvada, kad dvi konservų partijos yra nepriimtinos vartotojui.

Žuvies konservų dalinimas buvo nedelsiant sustabdytas visoje Lietuvoje, o projekto partnerių paprašyta skubiai informuoti gyventojus apie esamą situaciją ir paprašyti paramos gavėjų žuvies konservų nevartoti.

Paaiškėjus, kad šios dvi partijos yra nepriimtinos vartotojui, buvo nuspręsta laboratorijoje tirti ir kitas partijas. Šiuo metu įvardinti, koks tikslus žuvies konservų kiekis yra nekokybiškas, dar negalime, kadangi partijų tyrimai dar nėra baigti.

Tiekėjas UAB „Grūstė“ privalėjo užtikrinti, kad dalinimui perkami skumbrės aliejuje konservai atitiktų jiems keliamus kokybės reikalavimus, tačiau to neužtikrino, todėl 2018 m. rugpjūčio 16 d. ESFA išsiuntė tiekėjui raštą, informuodama, kad sutartis bus nutraukiama. Atsižvelgiant į sutarties nuostatas, sutartis laikytina nutraukta po 30 kalendorinių dienų nuo rašto išsiuntimo dienos, t. y. nuo rugsėjo 15 d. Atkreipiame dėmesį, kad paraleliai savo tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba“, – 15min situaciją pakomentavo ESFA atstovė Lina Beišinė.

Agentūros darbuotojai sunerimo, jog žuvies konservai nuodija žmones ir dėl netinkamo produkto gali nukentėti jų sveikata.

15min žiniomis, tarnybose imtas tikrinti konservuose esantis histamino kiekis. Ši biologiškai aktyvi medžiaga aptinkama greitai gendančiose skumbrinėse žuvyse. Suvalgius produktų su dideliu kiekiu histamino, pasireiškia stipri alerginė reakcija, žmogui gali imti spengti ausyse, gali atsirasti deginimo pojūčiai burnoje, sumažėti kraujospūdis, išberti odą, gali pasijusti niežulys, galvos skausmai, pykinimas, vėmimas ir viduriavimas.

„Grūstė“ po padidinamuoju stiklu šiemet atsidūrė jau ne kartą. Įmonės darbuotojai ėmė skųstis dėl darbo laiko apskaitos ir Darbo inspekcija nustatė pažeidimų. Be to, darbuotojai prabilo dalį atlygio gaunantys įmonės kortelėse, su kuriomis produkciją gali įsigyti tik „Grūstės“ parduotuvėse.

„Grūstė“ stebisi tikrinimų lavina

Bendrovė 15min komentarą atsiuntė raštu. Jame labiausiai stebimasi užgriuvusia tikrintojų lavina:

„Trumpai apie situaciją: LR Prezidentūra, Vyriausybės kanceliarija, Seimo komitetai, atskiri Seimo nariai, Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybinė darbo inspekcija, VET tarnyba, Sodra, VMI, FNTT, Generalinė prokuratūra. Daug institucijų? Tikrai nemažai. 27 instituciniai patikrinimai. Daug? Nemažai. Būtent tiek valstybės institucijų gavo anoniminius skundus dėl mūsų veiklos. 27 – tiek patikrinimų buvo atlikta mūsų įmonėje. Per kiek laiko? Per 6 mėnesius. Normalu teisinėje valstybėje – nelabai, kaimyninėje galbūt, mūsų Nepriklausomoje šalyje – nelabai.

Kokie patikrinimų rezultatai? Jokie. Išskyrus įmonės darbuotojų stresą, dešimtis valandų atsakinėjant į klausimus, kopijuojant tūkstančius dokumentų, atsakinėjant į raštus.

Turime konkurentą – įmonę, rinkos lyderį, paskendusią nesibaigiančiuose skandaluose dėl jų tiekiamos paslaugos kokybės, dėl mokesčių slėpimo ir kitos nusikalstamos veikos. Žinote, kaip sakoma – kuo patys kvepia, tuo kitus tepa. Mūsų aktyvaus dalyvavimo viešųjų pirkimų maitinimo srityje rezultatas – 2,7 mln. eurų. Tiek valstybė sutaupė, tiek konkurentai prarado. Ir čia vien tik Kalėjimų departamento pirkimuose. O kur dar visi kiti pirkimai...

Pamenate, minėjome 6 mėnesius? Kodėl šeši mėnesiai – ogi todėl, jog būtent tada įvyko naujas Kalėjimų departamento maitinimo paslaugų pirkimas. Daugybę metų kalėjimus maitino dvi tos pačios bendrovės. Šį kartą dalyvių buvo daugiau – trys su mumis. Rezultatas – 2,7 mln. eurų sutaupytų valstybės lėšų ir tiek pat išimtų iš tų liūdnai skambančių bendrovių kišenių. Belieka tikėtis, jog visų mūsų – mokesčių mokėtojų – lėšomis išlaikomos valstybinės institucijos netaps jų nusikalstamos veikos – neteisėtu susidorojimu su konkurentu – įrankiu.

Ir be abejo, lieka tikėtis, jog vis dėlto žiniasklaida mūsų šaly – išties nepriklausoma.

Dėl FNTT: eilinis, dabar jau 28-asis, patikrinimas. Beje, ir vėl anoniminis skundas. Jokia krata. Užvažiavo, pažiūrėjo dokumentus, išvažiavo.

Žinote, kas įdomiausia šioje istorijoje? Dar nespėjus pareigūnams pasiūlyti kavos, jau sulaukėme skambučių su klausimu apie „kratas“ iš „nepriklausomų“ žiniasklaidos priemonių...“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius