Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gubernijos“ nuostolius šiemet išpūtė Kongo, Ugandos ir Somalio nepasiekęs stiprus alus

Šiauliuose įsikūrusiai alaus ir gaiviųjų gėrimų gamintojai „Gubernija“ šie metai buvo itin nepalankūs. Svarbiomis eksporto rinkomis esančiose egzotiškose Afrikos šalyse šiauliečiams koją kišo geopolitinė įtampa, o Lietuvoje – nepalanki vasara. Tai atsispindėjo ir skaičiuose – per pirmus devynis šių metų mėnesius įmonė patyrė neaudituotą 188 tūkst. Eur nuostolį. Tiesa, prekybai kompanijos akcijomis tai didelės įtakos gali ir neturėti.,nes Gubernija“ investuotojai domisi palyginti vangiai.
Giros gamyba
Giros gamyba / Gubernijos nuotr.

Nuostolius sumažino perkainotas turtas

Pranešimai apie patirtus nuostolius iš „Gubernijos“ atkeliauja dažnai. Štai ir per pirmus devynis praėjusių metų mėnesius įmonės neaudituoti nuostoliai siekė 166,41 tūkst. Eur.

Tiesa, vėliau, perkainavus įmonės turimą kultūrinį paveldą, į kurį įeina senoji bendrovės gamykla, 2015 m. devynių mėnesių nuostoliai susitraukė iki 23 tūkst. Eur.

„Gubernijos“ vadovė Vijoleta Dunauskienė tikino, kad labiausiai dėl šiųmečių nuostolių reikėtų kaltinti nepalankią situaciją Afrikos šalyse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Gubernija“ direktorė Vijoleta Dunauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Gubernija“ direktorė Vijoleta Dunauskienė (viduryje)

„Mes stiprūs eksportuotojai į Afrikos žemyną, bet šiuo metu ten vyksta tam tikri geopolitiniai neramumai ir mūsų pirkėjai šiek tiek susilaiko. Tai reikšmingai daro įtaką pelningumui“, – paaiškino V.Dunauskienė.

Anot pašnekovės, Šiaulių įmonės produkcija pasiekia pačias įvairiausias šio žemyno šalis – Kongą, Ugandą, iš dalies ir Somalį. Į egzotiškas šalis daugiausiai keliauja stiprus „Gubernijos“ alus.

„Jie liberalai tokiems dalykams“ , – juokėsi „Gubernijos“ vadovė, kalbėdama apie Afrikos šalių pirkėjus.

Dirba ir su emigrantais

Tiesa, Kinijoje, į kurios rinką „Gubernija“ įžengė šiemet, aludariams sekasi daug geriau. Tačiau produkcijos eksporto kiekiai į Azijos šalį kol kas menki ir nekompensuoja praradimų Afrikos šalyse.

„Šiemet pradėjome dirbti (Kinijoje), tai didelio proveržio net ir nesitikėjome, esame realistai. Tikimės, kad kitais metais ir vėliau mūsų bendravimas išaugs į rimtesnius kiekius“, – vylėsi V.Dunauskienė, pridūrusi, jog šiemet bendrovė aktyviai dirba ir su Vokietijos, JAV, Lenkijos ir Latvijos rinkomis bei lietuvių bendruomenėmis Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Didesnius nei pernai šių metų nuostolius „Gubernijos“ vadovė nurašo ir nedėkingai vasarai.

Paklausta, ar nesibaigiantys bendrovės nuostoliai nereikš darbuotojų skaičiaus mažinimo gamykloje, V.Dunauskienė patikino, jog darbo procesas ir taip optimizuotas, o didžiausią įtaką ne visada džiuginantiems įmonės finansiniams rodikliams turi įvairūs finansiniai įsipareigojimai.

Investuotojus domina retai

Tiesa, augantys nuostoliai neatbaido bendrovės nuo tolesnių investicijų. Vasarą „Gubernija“ skelbė apie planus investuoti į naujo dizaino butelius bei įrengimų modernizaciją.

Kaip 15min teigė Investuotojų asociacijos valdybos narys Vaidotas Rūkas, trečiadienio „Gubernijos“ pranešimas apie išaugusius nuostolius didelės įtakos prekybai bendrovės akcijomis gali ir neturėti.

„Kompanijos akcijos yra nelikvidžios ir prekyba jomis labiau atsitiktinė, nei reguliari“, – teigė V.Rūkas, pridūręs, jog teigiamų pokyčių „Gubernijai“ galėtų turėti nebent kokybinis atsinaujinimas, pavyzdžiui, tam tikri marketinginiai sprendimai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaidotas Rūkas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaidotas Rūkas

V.Rūkas pažymėjo, kad sėkmingu atsinaujinimo Lietuvos alaus pramonėje pavyzdžiu galima laikyti buvusią „Ragučio“ gamyklą, taip pat ilgą laiką liūdnai garsėjusią nuostoliais, bet po tapimo „Volfu Engelmanu“ gana sėkmingai įsitvirtinusią rinkoje.

„Gubernija“ nėra iš didžiausių alaus įmonių, jai sunku pasiekti masto ekonomiją, sunku atrasti kokybinę nišą, už kurią vartotojai galėtų mokėti smarkiai daugiau“, – bendrovės problemas vardijo Investuotojų forumo valdybos narys.

Šiuo metu „Gubernija“ turi net 311 akcininkų, iš kurių stambiausi yra keli.

Daugiausiai, 28,58 proc. akcijų, valdo „Respublikos leidinių grupės“ pagrindinis akcininkas Vitas Tomkus, po jo eina 26,11 proc. akcijų turintis „Gubernijos“ vadovės vyras Romualdas Dunauskas. Stambiausių akcininkų penketuke yra ir užsienio bendrovė „Javelin Finance“, „Respublikos“ spaustuvė ir Larisa Afanaseva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius