-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ignitis“ siekia taikiai susitarti dėl antrinių įmonių delistingavimo

Valstybės valdoma energetikos grupė „Ignitis grupė“, pradėjusi pasirengimą pirminiam viešam akcijų platinimui (IPO), tikisi taikiai susitari su delistinguoti planuojamų jos antrinių įmonių smulkiaisiais akcininkais – jie teisme ginčija spendimus dėl akcijų išbraukimo iš „Nasdaq“ Vilniaus biržos.
Ignitis
Ignitis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Šiuo metu tarp smulkiųjų „Ignitis gamybos“ ir „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) akcininkų ir „Ignitis grupės“ vyksta taikos derybų procesas. Kol jos vyksta, išsamiau komentuoti negalime, tai konfidencialu. Tačiau apie derybų rezultatus būtinai komunikuosime“, – BNS nurodė „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius.

„Susitarimo sąlygos galios visiems „Ignitis gamybos“ ir ESO smulkiesiems akcininkams“, – pridūrė jis.

Vienas ieškinį teismams pateikusių smulkiųjų akcininkų Vidmantas Martikonis patvirtino, kad „Ignitis grupė“ bando kalbėtis dėl taikaus susitarimo, tačiau daugiau detalių sakė negalintis atskleisti, nes pasirašė konfidencialumo susitarimą.

„Pokalbiai vyksta, tai rodo tam tikrą civilizuotą „Ignitis grupės“ požiūrį į problemos sprendimų paiešką. Kita vertus, „Ignitis grupė“ bando derėtis iš stipriosios pusės pozicijos, tad turime savotišiką vilko ir ėriuko situaciją“, – BNS sakė V.Martikonis.

Jis teigė ir toliau besilaikantis nuomonės, kad šiuo atveju geriausia būtų atlikti nepriklausomą „Ignitis grupės“ turto vertinimą.

„Tokiu atveju nei valstybė, nei smulkieji akcininkai nebūtų apgauti“, – tvirtino V.Martikonis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vidmantas Martinkonis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vidmantas Martinkonis

Apie ketinimus delistinguoti ESO ir „Ignitis gamybos“ paskelbta pernai lapkritį. „Ignitis grupė“ tuomet tvirtino, kad delistingavimas yra privaloma visos grupės IPO sąlyga, o to nepadarius, būtų prarasti keli šimtai milijonų eurų visos grupės vertės.

Pernai gruodį vykusiuose ESO ir „Ignitis gamybos“ akcininkų susirinkimuose buvo pritarta bendrovių delistingavimui. Šiuos sprendimus teismuose ginčija smulkieji įmonių akcininkai, kurių netenkina kaina, už kurią „Ignitis grupė“ siūlo išpirkti akcijas. Šiuo metu ginče teismai yra pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones – tiek ESO, tiek „Ignitis gamybos“ delistingavimo procesas yra sustabdytas.

„Delistingavimo procesas nėra nutrauktas, jis toliau vyksta ir bus įgyvendintas. Derybų ir teisminiai procesai netrukdo ruoštis ir įgyvendinti visos grupės IPO. Esame davę pažadą, kad „Ignitis gamybos“ ir ESO kapitalo struktūra bus išgryninta ir tai padarysime, priklausomai nuo teisminio proceso trukmės - dar iki IPO arba jau po jo“, – BNS tvirtino A.Ketlerius.

„Ignitis grupė“ anksčiau skelbė, kad už smulkiesiems investuotojams priklausančias ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijas siūlo mokėti atitinkamai po 0,64 euro ir 0,88 euro. Šios kainos numatytos Lietuvos bankui pateiktuose, tačiau kol kas nepatvirtintuose „Igntis gamybos“ ir ESO akcijų supirkimo oficialių siūlymų cirkuliaruose.

Įmonių delistingavimą kritikuojanti Investuotojų asociacija teigia, kad ESO akcijų kainą reikėtų nustatyti atsižvelgiant į reguliuojamo turto, pagal kurią nustatomos elektros ir dujų skirstymo kainos, vertę. Asociacija skaičiuoja, kad tokiu atveju ESO akcijų kaina turėtų siekti 1,114 euro.

„Ignitis grupė“ valdo 94,79 proc. ESO ir 96,82 proc. „Ignitis gamybos” akcijų. Abiejų bendrovių akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Finansų ministerijos suburta darbo grupė praėjusią savaitę pateikė išvadą, kad „Ignitis grupei“ iki 2030 metų reikės apie 5-6 mlrd. eurų investicijų, todėl logiškiausia pritraukti lėšų būtų rengiant IPO. Siūloma išplatinti 25–33,33 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, kurių pagrindinė kotiravimo rinka būtų „Nasdaq“ Vilniaus birža.

Ministerija jau parengė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo siūloma pritarti „Ignitis grupės“ pertvarkymui į akcinę bendrovę, taip pat suteikti ministerijai teisę priimti sprendimus dėl bendrovės įstatinio kapitalo didinimo įgyvendinant IPO, kuris gali būti surengtas jau šių metų rudenį.

100 proc. „Ignitis grupės“ akcijų šiuo metu priklauso valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius