Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos žiniasklaida: „Arvi“ įkūrėjas V.Kučinskas ir vėl buvo sulaikytas per atostogas

Buvusio vieno turtingiausių Lietuvos verslininkų Vidmanto Kučinsko, kurio atžvilgiu Rusijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų, kelionės po Europą ir toliau baigiasi areštinėse. Per šeimos atostogas liepą lietuvis buvo trumpam sulaikytas Italijoje. Visgi Italijos teisėjas nusprendė neišduoti V.Kučinsko Rusijai ir paleido jį į laisvę, rašo italų leidinys Ilgazzettino.it. Per trejus metus V.Kučinskas jau buvo sulaikytas Slovėnijoje ir Austrijoje.
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas / 15min iliustracija

61 metų žlugusios „Arvi“ verslo imperijos įkūrėjas V.Kučinskas liepos pabaigoje buvo sulaikytas Rovigo provincijoje pagal Rusijos Federacijos išduotą arešto orderį, praneša italų žiniasklaida.

Pasak leidinio Ilgazzettino.it, V.Kučinskas buvo sulaikytas Polesinės vaivadijos agroturizmo centre, kur su žmona ir trimis vaikais praleido kelias dienas per atostogas.

Visgi Venecijos apeliacinio teismo sprendimu jis buvo paleistas iš kalėjimo. Šis sprendimas, apie kurį pranešė laikraštis „Corriere del Veneto“, buvo priimtas atsižvelgiant į Teisingumo ministerijos rekomendaciją, dėl kurios jau prieš du mėnesius panašioje byloje paleistas latvis dėl Rusijos valdžios institucijų persekiojimo pavojaus.

Nuo 2019 m. lapkričio 15 d. V.Kučinskas yra ieškomas Rusijoje dėl įtariamų sukčiaujant prieš Rusijos banką „Alfa Bank“, priklausantį oligarchui iš Vladimiro Putino aplinkos Michailui Fridmanui. V.Kučinskas užsienyje buvo sulaikytas jau du kartus, bet abu kartus paleistas į laisvę.

„Scanpix“ nuotr./Mikhailas Fridmanas
„Scanpix“ nuotr./Mikhailas Fridmanas

Venecijos apeliacinis teismas budinčio teisėjo nutartimi patvirtino areštą, tačiau neišdavė lietuviui verslininkui apribojimo orderio, todėl jis buvo paleistas į laisvę. Priežastis – Lietuvos prisijungimas prie ES priimtos sankcijų sistemos dėl karo Ukrainoje ir Baltijos šalies pradėtas baudžiamasis procesas dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, susijusių su šiuo konfliktu. Todėl kyla persekiojimo ar „diskriminacinių veiksmų“ pavojus, jei V.Kučinskas bus perduotas Rusijai.

Oficialaus ekstradicijos prašymo iš Rusijos Federacijos dar negauta – jei jis neatkeliaus per 40 dienų, arešto priemonė bet kuriuo atveju neteks galios.

Užsienyje sulaikomas trečią kartą

Užsienyje Rusijos prašymu V.Kučinskas sulaikomas jau trečią kartą. 2020 metais vykdamas atostogauti verslininkas buvo suimtas Slovėnijoje ir areštinėje praleido keturis mėnesius.

Tiesa, Slovėnija verslininko neišdavė Rusijai, nes paaiškėjo, kad ir Lietuvoje prieš kelerius metus taip pat buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas V.Kučinsko atžvilgiu. Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal kreditoriaus įmonės „Belor“ prašymą dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vidmantas Kučinskas

Šios baudžiamosios bylos pagrindu buvo išduotas Europos arešto orderis, kuris nulėmė, kad V.Kučinskas Rusijos teisėsaugos išvengė ir buvo perduotas ne Rusijai, o Lietuvai.

Tiesa, V.Kučinskui grįžus į Lietuvą lapkričio viduryje, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas šiek tiek daugiau nei po mėnesio – gruodžio pabaigoje.

Šių metų vasarį Austrijoje V.Kučinskas ir vėl buvo sulaikytas, o vėliau paleistas į laisvę su pasižadėjimu netrukdyti procesiniams veiksmams ir informuoti apie savo gyvenamąją vietą, tačiau ekstradicijos byla dar nėra baigta. „Nelabai tikiu, kad mane Rusijai atiduos“, – tuomet15min sakė verslininkas.

Norėjo bankrutuoti

Praėjusiais metais V.Kučinskas kreipėsi į teismą dėl fizinio bankroto bylos iškėlimo nurodęs, kad jo įsiskolinimai kreditoriams siekia 61 mln. eurų, o pajamos per mėnesį – 1,5 tūkst. eurų. Jis teismui teigė, kad bankrutavęs gyventų iš 460 eurų per mėnesį pajamų.

Visgi Marijampolės apylinkės teismas nusprendė neiškelti verslininkui bankroto bylos motyvuodamas, kad V.Kučinskas nebuvo sąžiningas ir nepateikė visos informacijos.

Rusijoje ikiteisminis tyrimas pradėtas šios šalies banko „Alfa Bank“, kuris yra didžiausias Lietuvos verslininko kreditorius, iniciatyva. V.Kučinsko įsiskolinimai bankui viršija 40 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius