Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 07 /16:36

Kuršių marių taršos skandalas „Grigeo“ gali sukelti didelių ne tik finansinių, bet ir reputacijos nuostolių

„Nasdaq“ Vilniaus birža antradienį priėmė sprendimą sustabdyti prekybą kartoną gaminančios bendrovės „Grigeo“ akcijomis. Finansų analitikas Marius Dubnikovas tvirtina, kad pasitvirtinus teisėsaugos paskelbtiems įtarimams apie „Grigeo“ dukterinės įmonės į Kuršių marias leistas nevalytas nuotekas, nukentės tiek grupės reputacija, tiek finansai.
Galingas nuotekų išsiveržimas į Nerį
Asociatyvi nuotrauka: nuotekos / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Antradienį Klaipėdos prokuratūrai paskelbus įtarimus, kad bendrovė „Grigeo Klaipėda“ nevalytas nuotekas išleisdavo į Kuršių marias, biržoje kotiruojamos „Grigeo“ akcijų kaina nukrito 9,3 proc., o „Nasdaq“ Vilniaus birža sustabdė prekybą „Grigeo“ akcijomis.

Prekyba bus atnaujinta atskiru „Nasdaq Vilnius“ sprendimu. „Grigeo Klaipėda“ yra dukterinė „Grigeo“ kompanija.

15min vizualizacija/„Grigeo Klaipėda“ nuotekų schema
15min vizualizacija/„Grigeo Klaipėda“ nuotekų schema

Finansų analitikas Marius Dubnikovas 15min sakė, kad toks atvejis, kai sustabdoma prekyba įmonės vertybiniais popieriais, ganėtinai išskirtinis, nes Lietuvoje nėra daug biržoje kotiruojamų bendrovių.

„Sprendimas stabdyti prekybą „Grigeo“ akcijomis pakankamai geras, nes pirminė reakcija pakankamai stipri – jos galima tikėtis paskelbus tokias naujienas. Šiai dienai niekas negali įvardyti, kokio tai dydžio problema, todėl stabdoma prekyba akcijomis, kad investuotojai nepriiminėtų sprendimo nežinodami informacijos. Vieni per daug audringai vertindami naujienas nori parduoti akcijas, kiti gali jas nusipirkti nežinodami, koks problemos mastas“, – komentavo M.Dubnikovas.

Pasak finansų analitiko, jei įtarimai pasitvirtins, tai įmonei skaudžiai atsilieps ne tik finansiškai – tokia žinia smarkiai kirs per pastarąjį dešimtmetį gerai vertintos „Grigeo“ reputaciją.

„Paskutinį dešimtmetį „Grigeo“ spindėjo Lietuvos padangėje savo gerais veiklos rezultatais, gerais vadovybės sprendimais vystant verslą. Šios bendrovės reputacija buvo aukšta, tad šios naujienos suduoda ne tik finansinį smūgį, bet ir kelia reputacinę riziką“, – tvirtino ekspertas.

Pasitvirtinus įtarimams bendrovei gresia milžiniškos baudos, nes padaryta žala aplinkai gali siekti dešimtis milijonų eurų.

M.Dubnikovas svarstė, kad birža greičiausiai bandys atnaujinti prekybą akcijomis artimiausiomis dienomis, sulaukus bendrovės paaiškinimų. Tačiau, jei staigūs akcijų kainos kritimai pasikartotų, vėl gali būti stabdoma.

Susisiekti su „Grigeo“ akcininku ir vadovu Gintautu Pangoniu 15min kol kas nepavyko. Įmonės atstovė 15min teigė, kad bendrovės prezidentas šiuo metu aiškinasi dukterinėje įmonėje įvykusią situaciją ir komentuoti ketina tik rytoj, trečiadienį.

„Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas BNS sakė, kad nuo komentarų apie prokuratūros vykdomą tyrimą susilaikys. „Kol kas susilaikau nuo komentarų, nes dirbu tik antras mėnuo“, – sakė jis.

Bendrovės vadovas sakė, kad apie galimus pažeidimus iki teisėsaugos tyrimo nežinojo. „Man pačiam reikia išsiaiškinti situaciją“, – kalbėjo direktorius.

Įtariamas tyčinis pažeidimas

Pasak prokuroro Juozo Syko, preliminariais duomenimis, tebuvo išvaloma tik keli procentai nuotekų, didžioji dauguma į Kuršių marias keliaudavo nevalytos. Pirminiai surinkti duomenys leidžia manyti, kad įrenginiai, kuriais buvo apeinamas nuotekų valymas, buvo sumontuoti tyčia.

„Kalbama ne apie neatsargų aplinkos apsaugos pažeidimą, kalbama apie tyčinius veiksmus, kurie buvo nukreipti į sumontavimą ir tyčinį teršimą. Taip galbūt siekta išvengti mokesčių, turtinių nuostolių. Pigiau išleisti į Kuršių marias nevalytas nuotekas, nei jas išvalyti“, – sakė J.Sykas.

„Įtariame, kad yra vamzdis, kuriuo apeinami nuotekų valymo įrenginiai. Nukreipiama srovė, kuri keliauja į marias. Tai galėjo trukti labai ilgai“, – sakė tyrimui vadovaujanti prokurorė Gina Skersinskytė.

Teigiama, jog bendrovė nuotekas į Kuršių marias leisdavo naktį, veikiausiai, kad neatkreiptų dėmesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius