-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 05 /16:55

„Judex“ konkurentai baiminasi, kad skandalas gali paveikti ir jų gaminamų koldūnų prekybą

Lietuvos koldūnų gamintojai atsargiai kalba apie tai, kaip „Judex“ skandalas gali paveiki šaldytų produktų pardavimus. Arba apskritai nekalba. Dalis pirkėjų gali sieti „Judex“ koldūnus su kitais. Taip yra todėl, kad brendai Lietuvoje yra vis dar silpni sako marketingo specialistai. „Iki“ paskelbė grąžinantys pinigus ne tik už „Judex“ koldūnus, bet ir už „Cento“ linijos produkciją, kurią gamino Kauno įmonė.
„Judex“ koldūnai išimami iš prekybos tinklų
„Judex“ koldūnai išimami iš prekybos tinklų / 15min nuotr.

Šaldytų produktų gamintojai ketvirtadienį turėjo sėdėti kaip ant adatų. Tądien paaiškėjo, kad kai kuriuose „Judex“ gaminamuose koldūnuose rasta salmonelių. Prekybos centrai išėmė šios bendrovės produkciją, o „Judex“ veikla laikinai sustabdyta.

Žinoma, kad tai paveiks. Gal ne 100 procentų, bet kažkiek paveiks, – teigė G.Zinkevičius.

Konkurentai nei džiaugiasi, nei verkia

„Judex“ konkurentai tik iš šono stebėjo koldūnų skandalą ir dar labiau įsitempdavo, jei paskambindavo žurnalistai. Pavojingų bakterijų rasta tik bendrovės „Judex“ produkcijoje, bet ar neatsitiks taip, kad vartotojai Lietuvoje kurį laiką nusisuks nuo visų koldūnų?

15min nuotr./„Judex“ koldūnai išimami iš prekybos tinklų
15min nuotr./„Judex“ koldūnai išimami iš prekybos tinklų

Lietuvoje dėl koldūnų mėgėjų kaunasi kelios bendrovės – „Judex“, taip pat su Kauno mero šeima siejama „Vičiūnų grupė“, gaminanti „Viči“ vardo koldūnus, dar viena įmonė iš Kauno – „Liūtukas ir ko“ bei Visagino pramonės pasididžiavimas – „Kogus“.

Žinoma, yra ir daugiau smulkesnių gamintojų. Lietuvoje taip pat parduodami latviški, estiški koldūnai. Iki šiol šie šaldyti produktai nebuvo minimi tokiuose skandaluose kaip šis.

Pabrėžia, kad tai tik „Judex“ bėda

Koldūnų „Viči“ gamintojai teigia nesibaiminantys, kad triukšmas dėl „Judex“ koldūnuose rastų pavojingų bakterijų atsilieps ne tik pastarosios bendrovės koldūnų pardavimams.

Visur labai aiškiai įvardijama, kad problema liečia tik „Judex“ gaminius.

„Vičiūnų grupės“ komunikacijos vadovas Mindaugas Snicorius 15min sakė, jog vartotojai niekaip negali susieti „Viči“ produkcijos su šia skandalinga istorija. Anot jo, informacija žiniasklaidoje pateikiama labai aiškiai.

„Visur labai aiškiai įvardijama, kad problema liečia tik „Judex“ gaminius. Todėl vartotojams tikrai neturėtų kilti jokių neaiškumų dėl kitų gamintojų produkcijos“, – teigė jis.

Koldūnų gamintoja „Liūtukas ir Ko“ į 15min klausimus neatsakė.

Mano, kad gali paveikti visų pardavimus

„Visaginas kažkada buvo pavadintas Lietuvos koldūnų sostine. Gaila, kad jie šio brendo negarsina“, – pastebėjo marketingo specialistas Linas Šimonis.

Visagine veikianti bendrovė „Kogus“ taip pat gamina koldūnus, ir prekybos centruose buvo priversta konkuruoti su „Judex“. Bendrovės vadovas Gintautas Zinkevičius neslėpė – koldūnų skandalas gali paveikti visus. „Žinoma, kad tai paveiks. Gal ne 100 procentų, bet kažkiek paveiks“, – 15min teigė G.Zinkevičius.

Tačiau jam kol kas trūksta informacijos, kiek pavojingų bakterijų rasta konkurentų produkcijoje.

UAB „Kogus“ nuotr./UAB „Kogus“ direktorius Gintautas Zinkevičius
UAB „Kogus“ nuotr./UAB „Kogus“ direktorius Gintautas Zinkevičius

„Panašu, kad Veterinarijos tarnybai irgi ne viskas aišku, tad sunku būtų ką komentuoti, kai dar tiek mažai informacijos“, – sakė „Kogus“ vadovas. Pasak jo, koldūnų gamintojai Lietuvoje naudoja skirtingas receptūras. Tad greičiausiai vartotojai yra išsirinkę, kurio gamintojo produktai jiems yra skaniausi.

Nenori stiprinti prekės ženklų

Marketingo specialistas L.Šimonis taip pat mano, kad trumpuoju laikotarpiu šaldytų koldūnų pardavimai Lietuvoje gali apmažėti. Tai jis sieja su silpnais brendais, gamintojų nenoru juos stiprinti.

„Praktika rodo, kad kuo stipresnis ir žinomesnis brendas, tuo greičiau atsigauna po sukrėtimų. Tačiau Lietuvos gamintojai orientuojasi tik į produktų gamybą, o ne į brendų stiprinimą“, – sakė marketingo specialistas.

simonismarketing.lt nuotr. /Linas Šimonis
simonismarketing.lt nuotr. /Linas Šimonis

Jo nuomone, kitų šaldytų koldūnų gamintojai turi įrodyti, kad jų cechuose viskas yra gerai. Tiesa, kol kas koldūnų gamintojai linkę patylėti ir palaukti, kol skandalas nurims.

L.Šimonis mano, kad skandalas nepaveiks Užkalnio prekės ženklo. Jo vardu yra pavadinti „Judex“ koldūnai. „Vis tik tai yra stiprus brendas, ir jis nepatirs žalos“, – mano marketingo specialistas, kuris stebisi, kad Lietuvoje į brendų stiprinimą žiūrima paviršutiniškai, net kalbininkai neleidžia vartoto šio žodžio.

O ką daryti su „Judex“ koldūnais?

Tačiau ką daryti su ketvirtadienį nusipirktais koldūnais? Aiškėja, kad VMVT apie „Judex“ koldūnuose esančias pavojingas bakterijas žinojo beveik visą dieną, tačiau tik vakare, spaudžiami žurnalistų, tai pripažino.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT kratos Maisto ir veterinarijos tarnyboje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT kratos Maisto ir veterinarijos tarnyboje

„Vartotojas, įsigijęs nekokybišką maisto produktą, vadovaujantis Lietuvos Respublikos vartotojų teisių apsaugos įstatymo 21 straipsnio nuostatomis, pirmiausia turėtų raštu kreiptis į pardavėją ir išdėstyti savo pasirinktą reikalavimą. Jei per 14 kalendorinių dienų nuo raštiško kreipimosi į pardavėją vartotojui nebus pateiktas atsakymas, arba pardavėjo atsakymas vartotojo netenkins, vartotojas turi teisę kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl ginčo nagrinėjimo“, – skelbiama tarnybos komentare.

Tačiau kada „Judex“ koldūnai buvo nekokybiški? Ar tada, kai Generalinė prokuratūra informavo visuomenę ar tada, kai VMVT tai pripažino?Tai paaiškėtų tik tada, jei su skundu kreiptųsi vartotojas.

„Vartotojai turi teisę vienašališkai nutraukti sutartį ir pareikalauti sugrąžinti sumokėtą kainą bei atlyginti dėl netinkamos kokybės produktų atsiradusią žalą“, – skelbiama komentare.

„Iki“: pinigus grąžinsime ir už „Cento“ produkciją

„Iki“ prekybos tinklas paskelbė, kad nuo penktadienio pradeda grąžinti pinigus pirkėjas, įsigijusiems gyventojams grąžina pinigus už „Judex“ produkciją.

„Reaguodami į pastarosiomis dienomis pasirodžiusią informaciją nusprendėme ne tik nutraukti „Judex“ gaminių prekybą, bet ir gyventojams grąžinti pinigus už mūsų prekybos tinkle įsigytus galimai kenksmingus maisto gaminius“, – pranešime spaudai sako prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Visi pirkėjai, prekybos tinkle „Iki“ pirkę bendrovės „Judex“ gaminius, gali juos grąžinti į parduotuves ir atgauti sumokėtus pinigus, pateikę pirkimo kvitą.

Beje, susigrąžinti pinigus prekybos tinkle „Iki“ galima už visus „Judex“ gaminius, taip pat prekybos tinklo privačių prekės ženklų „Iki“ ir „Cento“ šaldytus gaminius, kuriuos gamino įmonė „Judex“ – „Cento lietinius su sūriu“, „Cento koldūnus su mėsos įdaru, „Iki“ tarkuotų bulvių cepelinus ir „Iki“ žemaičių blynus.

„Iki“ parduotuvėse įsigiję „Judex“ produkcijos pirkėjai galės ją grąžinti ir atgauti sumokėtus pinigus pateikę pirkimo čekį.

Pirkėjams, įsigijusiems „Cento lietinius su sūriu“, „Cento koldūnus su mėsos įdaru, „Iki“ tarkuotų bulvių cepelinus ir „Iki“ žemaičių blynus, pirkimo čekio pateikti nereikės.

„Judex“ rizikos grupėje greičiausiai išliks ir kitąmet

Laikinai sustabdyta šaldytų produktų gamintoja „Judex“ rizikos grupėje tikriausiai išliks ir kitąmet, BNS teigia Veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

„Esu įsitikinęs, kad šiais metais ir dėl nustatytų trūkumų įmonė kitais metais išliks padidintos rizikos grupėje“, – BNS sakė V.Paulauskas.

Pasak jo, bendrovė penktadienį pateikė planą, kaip šalins ketvirtadienį rastus higienos pažeidimus. Tačiau V.Paulauskas tikino, kad veiklą atnaujinti įmonė galės tik tuomet, kai bus baigti produkcijos laboratoriniai tyrimai.

„Planas pateiktas specialistams ir jie dirba prie to. Ta veikla tikrai nebus atnaujinta, kol neturėsime laboratorinių tyrimų ir panašiai. Čia tik vienas privalomų dalykų, kuriuos jie privalo padaryti. Mano žiniomis, jie dabar tvarkosi, valosi“, – teigė veterinarų atstovas.

„Norime, kad mūsų sprendimas būtų paremtas ir laboratorinių tyrimų atsakymais. Palaukiame, kol laboratorija pateikia atsakymus, tuomet jau galima priimti sprendimą dėl veiklos atnaujinimo“, – pridūrė jis.

Anot V.Paulausko, preliminarius duomenis Veterinarijos tarnyba gali turėti pirmadienį popiet, o galutinius dalies mėginių – trečiadienį vakare.

V.Paulauskas aiškino, kad ketvirtadienį veterinarai po patikrinimu nustatė bendrus higienos pažeidimus – rasti nešvarūs indai, kuriuose žaliava nešama iki gamybos linijų. Taip pat dalis žaliavos buvo nepaženklinta – negalima nustatyti, iš kur ji atvežta į gamyklą. Dar dalies žaliavos galiojimo laikas buvo pasibaigęs.

Veterinarijos tarnyba pranešė, kad nustatyta, jog ne visos „Judex“ patalpos naudojamos pagal paskirtį, pieno produktų šaldytuve yra susikaupusio kondensato, žaliava laikoma nešvarioje apyvartinėje taroje. Patikrinimo metu rasti 24 kilogramai žaliavų be ženklinimo dokumentų ir 27 kilogramai produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę.

„Judex“ produkcija šiuo metu yra sulaikyta sandėliuose. Įmonei uždrausta ir gaminti, ir tiekti produktus į rinką.

Nors Veterinarijos tarnyba dar neturi duomenų dėl galimų salmonelių ir žarnyno lazdelių „Judex“ produkcijoje, tačiau teigia, kad ją vartoti galima, nes mikroorganizmai žūsta aukštesnėje nei 70 laipsnių temperatūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius