Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

FNTT purto mėsos perdirbimo magnatus – kratos V.Kaikario įmonėse, „Nemateko“ byla jau teisme

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) akiratyje atsidūrė ne viena stambi mėsos perdirbimo įmonė. Įtariama, kad bendrovės, siekdamos išvengti mokesčių, neapskaitydavo didelio kiekio produkcijos ir ją parduodavo juodojoje rinkoje, įvairiose turgavietėse. Kratos buvo atliktos ir su skandalingai pagarsėjusiu verslininku Viliumi Kaikariu siejamose įmonėse, o „Nemateko“ vadovei gresia baudžiamoji atsakomybė.
Vilius Kaikaris
Vilius Kaikaris / Alvydo Januševičiaus nuotr.

FNTT jau yra atlikusi ne vieną tyrimą dėl verslo įmonių galimo prekiavimo neapskaityta produkcija juodojoje rinkoje. Į tyrimo epicentrą visai neseniai pateko vienos stambiausių rinkos įmonių: „Samsonas“, taip pat „Nematekas“.

Vos prieš kelias dienas kratos atliktos įmonėse „Delikatesas“ bei Alsių paukštynas. Dalį šių įmonių su bendrasavininkiais valdo verslininkas Vilius Kaikaris, kuris labiausiai išgarsėjo dėl pareiškimų po įvykių Ukrainoje, kad Lietuvai reikėtų patylėti apie Rusiją, nes dėl to kenčia verslas.

FNTT atliko kratas

15min žiniomis, FNTT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelio neapskaityto kiekio mėsos produkcijos, iki 100 tonų, bendrovėse „Delikatesas“ ir Alsių paukštynas, esančiose Joniškio rajone. Balandžio pradžioje bendrovėse buvo atliktos kratos.

2016 metų rudenį vykusio visuotinio bendrovės „Delikatesas“ narių susirinkimo protokole nurodoma, kad V.Kaikariui priklauso 24,4 proc. balsų. 70,7 proc. balsų priklauso Viktorijai Milkintytei, apie kurią daugiau informacijos rasti nepavyko. Įmonės „Delikatesas“ direktorius yra Ričardas Milkintis. Gali būti, kad juos sieja giminystės ryšiai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba

Alsių paukštynas taip pat yra susijęs su V.Kaikariu. Iš 2015 metų visuotinio narių susirinkimo matyti, kad ją valdo penki nariai: Alsių žemės ūkio bendrovė, Skaistgirio žemės ūkio bendrovė, Joniškio rajono Skaisčio žemės ūkio bendrovė, ūkininkė Stanislava Krivickienė ir ūkininkas Liudvikas Janušauskas.

Visi penki kooperatyvo nariai turi po vieną balsą, tačiau su dviejomis bendrovėmis yra susijęs V.Kaikaris. Joniškio rajono Skaisčio žemės ūkio bendrovę valdo jis ir jo mama Palmyra Kaikarienė. Skaistgirio žemės ūkio bendrovę valdo V.Kaikaris su dviem bendrasavininkiais.

Labiausiai išgarsėjo pareiškimais apie Rusiją

V.Kaikaris labiausiai išgarsėjo 2014 metais, kai LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ išdėstė poziciją, jog Lietuva turėtų patylėti kalbant apie Rusiją, o Rusijos sankcijos kenkia lietuviškam verslui.

„Kodėl mes veržiamės perduoti kažkieno balsą? Tegu jie perduoda patys. Mes jau dabar brangiausiai perkame dujas iš Rusijos, santykiai pašliję. Gal pagalvokime iš karto apie ateitį?

Dabar už šildymą mokame dvigubai brangiau, negu reikėtų mokėti, gamybininkai taip pat moka dvigubai brangiau negu vokiečiai ar belgai. Jeigu negalime nieko padaryti, tai ir nekalbėkime. Turime vieną sukrypusį tanką, tai dabar galėsime sviestu pabūklus tepti“, – 2014 metais kalbėjo V.Kaikaris.

Be to, jis dar mėtėsi ir grasinančiais pareiškimais: „Dabar pasėsime javus, o politikai tegul galvoja, nes rudenį atvažiuosime su traktoriais ir nugriausime Seimą, Prezidentūrą. Gal bus Maidanas ir Lietuvoje, nes jau nusibodo klausytis tų nesąmonių.“

Bendrovių vadovai: nesuprantame, kas vyksta

FNTT Šiaulių apygardos valdybos viršininkas Algimantas Laucevičius 15min patvirtino, kad yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl bendrovių „Delikatesas“ ir Alsių paukštynas. Jis taip pat patvirtino, kad buvo atliktos kratos įmonėse.

„Delikateso“ direktorius R.Milkintis 15min teigė, kad nesupranta, kas vyksta ir ko yra ieškoma.

„Nežinau, ką jums pasakyti, nes absurdiški dalykai dedasi Lietuvoje ir tiek. Nėra net kalbos, kad neteisingai mus kaltina. Neaišku, ko jie ieško, ten nėra, ko ieškoti“, – kalbėjo R.Milkintis.

Alsių paukštyno vadovė Jolita Grybinienė 15min taip pat teigė, kad niekas jai neaiškino, kodėl vyksta kratos.

„Scanpix“ nuotr./Vištos paukštyne
„Scanpix“ nuotr./Vištos paukštyne

„Aš neturiu komentarų, man čia yra pačiai nesusipratimas ir niekas man nepaaiškino, kodėl“, – sakė J.Grybinienė.

Su įmonių vienu iš savininkų V.Kaikariu 15min susisiekti nepavyko, įmonės darbuotoja informavo, kad jis savaitei laiko yra išvykęs į užsienį.

„Nemateko“ darbuotojams gresia baudžiamoji atsakomybė, tarp įtariamųjų – ir vadovė

Dar viena stambi mėsos perdirbimo bendrovė, įtariama pardavusi didžiulį kiekį mėsos juodojoje rinkoje, – „Nematekas“. Kovo mėnesio pabaigoje buvo baigtas ikiteisminis tyrimas, byla perduota teismui.

„FNTT Kauno apygardos valdyba ir Kauno apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl 19 asmenų, šešėlyje pardavusių 220 tonų kiaulienos skerdienos, kuri buvo paruošta Kaišiadorių rajone veikiančioje žemės ūkio bendrovėje.

Tarp įtariamųjų – pati aukščiausia žemės ūkio bendrovės vadovybė: bendrovės direktorė, vyriausioji buhalterė, pardavimų skyriaus vadovė. Įtarimai pareikšti ir bendrovės vadybininkui, dviem bendrovės vyriausiesiems sandėlininkams ir dvylikai skerdieną be apskaitos dokumentų pardavusių prekeivių.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys rodo, kad Kaišiadorių rajone veikianti bendrovė per trumpesnį nei pusantrų metų laikotarpį pardavė beveik 220 tonų kiaulienos skerdienos – kiaulių pusių ir žalios mėsos. Paskaičiuota, kad Kaišiadorių žemės ūkio bendrovė, neišrašydama būtinų apskaitos dokumentų, skerdienos pardavė už beveik 0,5 mln. eurų“, – skelbiama FNTT kovo pabaigoje išplatintame pranešime.

„Kaliningrado delikateso“ nuotr./mėsa
„Kaliningrado delikateso“ nuotr./mėsa

15min žiniomis FNTT pranešimuose minima Kaišiadorių rajone veikianti žemės ūkio bendrovė yra būtent „Nematekas“. Bendrovės direktorė yra Egidija Vaicekauskienė, ji taip pat yra tarp įtariamųjų ikiteisminiame tyrime.

Byla perduota nagrinėti Alytaus rajono apylinkės teismui. Baudžiamasis kodeksas nustato, kad už apgaulingą apskaitos tvarkymą, neteisingų duomenų pateikimą gali grėsti maksimali iki ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, o už įvykdytą sukčiavimą – iki trejų metų.

„Nemateko“ vadovė E.Vaicekauskienė 15min atsiųstame komentare teigė, kad su įtarimuose minima veikla susijęs labai mažas procentas bendrovės.

„Visų pirma noriu pažymėti, kad tyrime nėra pareikšta jokio civilinio ieškinio, nereikalaujama atlyginti jokios turtinės ar neturtinės žalos.

Pareikšti priekaištai susiję buhalterinės apskaitos vedimu, ir net ne visos apskaitos, o vieno regiono, vieno segmento ūkinių operacijų fiksavimu. Bendrovės mastu tai sudaro 1 proc. dalį nuo visos apyvartos. Pažymime, kad tyrimo metu teikėme duomenis ir informaciją tyrėjams, deja nepavyko įtikinti, kad priekaištai nepagrįsti. Tikimės, kad teismas priims pamatuotą ir objektyvų sprendimą“, – komentavo E.Vaicekauskienė.

Neapskaitytą mėsą realizuodavo turgeliuose

FNTT nustatė, kad neapskaityta mėsa buvo parduodama Alytaus turgavietėse. Be to, buvo nesumokėta 170 tūkstančių eurų mokesčių.

„Nustatyta, kad žalią kiaulieną šešėlyje realizuodavo Alytaus regiono turgaviečių prekeiviai. Paaiškėjo, kad skerdieną be apskaitos dokumentų įsigijo 17 asmenų: tarp jų – viena bendrovė ir 13 asmenų, dirbančių pagal verslo liudijimus. Produkciją turgaus prekeiviai užsakydavo per bendrovės vadybininką telefonu, gavėjams ji buvo pristatoma pagal krovinio važtaraščius. Šešėlyje pardavus produkciją, nesumokėta per 170 tūkst. eurų pridėtinės vertės (PVM) ir pelno mokesčių.

Turgus
Turgus

FNTT Kauno apygardos valdybos tyrėjai išaiškino, kad šalia tokios šešėlinės prekybos skerdiena žemės ūkio bendrovėje dirbantis vadybininkas su pagalbininkais vykdė ir dar vieną neteisėtą verslą. Iš skerdienos, įsigytos be jokių buhalterinės apskaitos dokumentų, įtariamieji gamindavo įvairią mėsos produkciją, kurią nelegaliai parduodavo tose pačiose Alytaus regiono turgavietėse“, – rašoma FNTT pranešime.

FNTT įžvelgia visur tą pačią schemą: tyrimo centre atsidūrė ir „Samsonas“

2016 metų rudenį žiniasklaidoje skelbta, kad FNTT tyrimo epicentre atsidūrė ir dar viena stambi mėsos perdirbimo įmonė – „Samsonas“. Tyrimas pradėtas dėl tos pačios schemos – neapskaitytos mėsos prekiavimo turgavietėse.

„Aiškėja, kad mėsos perdirbimo įmonės „Samsonas“ atsakingi darbuotojai susitarė su mėsos produkciją perkančiomis Kauno, Klaipėdos bendrovėmis ir asmenimis, prekiaujančiais mėsos produkcija turgavietėse. Įtariama, kad susitarta didelius kiekius virtų ir rūkytų dešrelių, kumpius ir kitą pagamintą produkciją parduoti be apskaitos dokumentų. Taigi šešėlyje parduota mėsos produkcija nebuvo įtraukiama į Kaune veikiančios bendrovės apskaitą. Kaip įtariama, bendrovė vedė „juodąją buhalteriją“, – skelbta FNTT pranešime.

Skelbta, kad dėl apgaulingos apskaitos atliekamame ikiteisminiame tyrime FNTT Kauno apygardos valdybos tyrėjai ir Kauno apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai Klaipėdoje ir Kaune regionuose atliko 13 kratų. Jų metu paimti tyrimui reikšmingi dokumentai, registrai, šešėlinės prekybos mastą fiksuojantys užrašai, kompiuteriai, kompiuterinės laikmenos.

Taip pat sulaikytas asmuo su neapskaitytomis mėsos produkciją realizuojančios bendrovės piniginėmis lėšomis. Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius