-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas iš tiesų yra rūpinimasis savimi ir kodėl tai būtina sąlyga jūsų gerovei?

Vis dažniau girdite frazę „rūpintis savimi“? Kodėl rūpinimuisi savimi šiais laikais skiriama tiek dėmesio ir ką galite padaryti jau šiandien, kad kasdienis gyvenimas būtų sveikas, prasmingas ir teikiantis džiaugsmo?
Laimė
Laimė / 123RF.com nuotr.

Pastaruoju metu sąvoka „rūpinimasis savimi“ gerokai išpopuliarėjo, nes gyvendami beprotiško tempo ir reikalavimų laikais žmonės susidūrė su begale sveikatos problemų. Pagal „Google Trends“ duomenis, nuo 2018 m. paieškų, susijusių su žodžiais „rūpinimasis savimi“, skaičius išaugo beveik keturis kartus.

Pasaulio sveikatos organizacija rūpinimąsi savimi apibrėžia kaip „asmenų, šeimų ir bendruomenių gebėjimą stiprinti sveikatą, užkirsti kelią ligoms, palaikyti sveikatą ir įveikti ligas su sveikatos priežiūros darbuotojo pagalba arba be jos“.

Pagal šį apibrėžimą rūpinimasis savimi apima viską, kas susiję su fizinės sveikatos išsaugojimu, įskaitant higieną, mitybą ir, prireikus, kreipimąsi į gydytoją. Tai visi veiksmai, kurių gali imtis asmuo, kad suvaldytų stresą keliančius veiksnius savo gyvenime.

2019 m. tyrėjai paskelbė, jog rūpestis savimi – tai ne tik veikla, kurią asmenys atlieka patys, siekdami stiprinti fizinę ir emocinę sveikatą, bet ir būdai, kuriais sąveikauja su gydytojais ir sveikatos priežiūros sistemomis, siekdami rūpintis fizine ir emocine sveikata.

Tai reiškia, kad rūpinimasis savimi apima tokius dalykus, kaip skiepijimasis, vėžio patikros planavimas ar receptinių vaistų vartojimas pagal grafiką, tačiau sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai ir organizacijos taip pat vaidina svarbų vaidmenį nustatant, kaip gerai asmenys vykdo šiuos veiksmus.

123RF.com nuotr./Besišypsanti moteris
123RF.com nuotr./Besišypsanti moteris

Rūpinimosi savimi tipai

Rūpintis savimi galima skirtingais būdais, tačiau išskiriamos kelios skirtingos rūpinimosi savimi kategorijos:

  • Emocinė savipriežiūra: pvz., pokalbiai su savimi, atsisakymas dalykų, kurie kelia nereikalingą stresą, leidimas sau padaryti pertrauką darbuose.
  • Fizinė savipriežiūra: pvz., pirmenybė miegui, mankšta, sąmoningas sveiko ir maistingo maisto pasirinkimas.
  • Dvasinė savipriežiūra: pavyzdžiui, laiko praleidimas gamtoje, meditacija, reguliarūs gerumo veiksmai arba dėkingumo dienoraščio pildymas, joga.

Kuo tai naudinga jūsų gerovei?

Daugelis įprastų savęs priežiūros praktikų yra susijusios su ilgaamžiškumu ir kitais teigiamais sveikatos rezultatais, sako Vašingtone dirbanti psichologė, daktarė Ellen K. Baker. Ji teigia, kad daug tyrimų rodo, jog tokie dalykai kaip mankšta, joga ir dėmesingas įsisąmoninimas padeda stiprinti psichinę ir fizinę sveikatą.

  • Mankšta
  • Tikslo ieškojimas
  • Mityba
  • Miegas
  • Išėjimas į lauką

Būdų rūpintis savimi ir užtikrinti kokybišką ilgą gyvenimą vis daugėja. Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad lėtinėmis ligomis sergantys žmonės, kurie dažniau laikėsi vaistų vartojimo režimo, žinojo, kaip rūpintis savo sveikata, ir turėjo įgūdžių rūpintis savo sveikata (savybės, kurios laikomos savirūpos dalimi), dažniau pasiekdavo geresnių rezultatų, kai reikėdavo vertinti psichinę ir fizinę veiklą.

123RF.com nuotr./Sportas
123RF.com nuotr./Sportas

Dar vienas būdas pasirūpinti savimi

Šiais laikais, kuomet kasdien skubame, turime begalę pareigų ir atsakomybių, rūpintis savimi dažnai tiesiog pristingame laiko. Net susirgę ir blogai besijausdami stengiamės nesulėtinti tempo, tačiau tokiu būdu tikslų pasiekiame savo sveikatos sąskaita, kas anksčiau ar vėliau pasireiškia skaudžiomis pasekmėmis.

„Reaguodami į besikeičiančius klientų poreikius, norą labiau rūpintis savimi kasdien pasiūlėme naujieną draudimo rinkoje – telemedicinos draudimą. Dabar kas trečias mūsų klientas sudaro gyvybės draudimo sutartį su telemedicinos paslauga. Šis draudimas aktualus kiekvienam, o ypač tiems, kurie yra aktyvūs, užsiėmę, daug dirbantys ir neturintys laiko vykti į gydymo įstaigą dėl konsultacijos, recepto ar siuntimo pas specialistą, taip pat tėvams, turintiems vaikų ar vyresnio amžiaus žmonėms. Konsultuotis su gydytoju tiesiog telefonu ar vaizdo skambučiu patogu visiems“, – komentuoja PZU pokyčių ir produktų skyriaus vadovė Kristina Ruseckienė.

123RF.com nuotr./Telemedicina
123RF.com nuotr./Telemedicina

2023 m. PZU atlikto tyrimo apie šalies gyventojų nuomonę dėl rūpinimosi savo sveikata bei požiūrio į nuotolines gydytojų konsultacijas duomenimis, net 73 proc. tyrimo dalyvių neribotas naudojimasis nuotolinėmis šeimos arba bendrosios praktikos gydytojo konsultacijomis yra aktualus.

Tokį rezultatą galėjo nulemti šiais laikais pastebima vis ilgėjančių eilių pas gydytojus tendencija, kuri, tikėtina, nesikeis ir ateityje. Taigi, pavyzdžiui, pasidarius gripo testą ir turint teigiamą atsakymą, dėl vaistų recepto išrašymo tektų laukti bent vieną dieną (jeigu savaitgalis, tai dar daugiau), nors gydymą efektyviausia pradėti nedelsiant. Turint telemedicinos paslaugą, galima konsultacija darbo dienomis, savaitgaliais ir švenčių dienomis, taip pat galimybė iškart gauti receptą ir pradėti reikiamą gydymą. PZU „Mylintiems gyvenimą“ draudimas su telemedicinos paslauga leidžia naudotis draudimo privalumais nors ir kiekvieną dieną.

„Pastarųjų metų situacija pradėjo formuoti naujus įpročius. Sąmoningai stengiamės vengti vietų, kuriose ypač didelė tikimybė užsikrėsti sezoniniais virusais ar kitom ligom ir tik būtinais atvejais vykstame į gydymo įstaigą. Mums svarbu greitas problemos sprendimas, kuris nekeltų įtampos dėl laukimo eilių, eismo spūsčių ar kelionės į gydymo įstaigą. Juolab, kad ne visuomet būtina pasirodyti gyvai. Gydytojas konsultacijos metu informuos, ar pakanka nuotolinės konsultacijos, ar visgi būtina kreiptis į medicinos įstaigą dėl vizito gyvai, – komentuoja K.Ruseckienė. – Visgi yra labai daug situacijų, kai nuotoline konsultacija galima išspręsti daug rūpimų su sveikata susijusių klausimų. Bet kuriuo atveju, klientai, pabandę šią paslaugą, supranta, kiek jiems tai yra naudinga ir tinkama. Jie telemediciną vertina puikiai, t. y. 4,96 iš maksimalių 5 balų.“

Paslauga ypač aktuali tėvams, kurie yra itin užimti ir kuriems ypač svarbus greitas ir paprastas problemų sprendimo būdas tiek savo, tiek vaikų atžvilgiu, kadangi jauniems tėvams dažnai kyla daug klausimų vaikų sveikatos srityje, dažnai norima tiesiog pasitarti ar pasitikslinti neišeinant iš namų, be to, ikimokyklinio amžiaus vaikai paprastai dažniau serga ir gydytojų konsultacijų reikia nuolat.

„Visgi ši paslauga turėtų būti aktuali kiekvienam šiuolaikiniam žmogui, kuris sąmoningai rūpinasi savo sveikata, tačiau ieško optimalių sprendimų, kad tai neišbalansuotų įprasto kasdienybės ir leistų greitai bei paprastai prireikus gauti atsakymus ir sprendimus“, – teigia specialistė.

Prireikus apžiūros pas specialistą ar tyrimų, „Mylintiems gyvenimą“ draudimas „Telemedicina plius“ paslauga gali kompensuoti net 50% išlaidų už mokamas konsultacijas, laboratorinius, diagnostinius tyrimus bei kitas procedūras.

„Matydami telemedicinos paslaugos naudą ir aktualumą, šiais metais praplėtėme paslaugos privalumus ir pristatėme naujieną – „Telemediciną plius“. Skatiname klientus dar labiau rūpintis savo sveikata ir gauti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas kai jų labiausiai reikia“, – reziumuoja K.Ruseckienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius