-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 08 /16:23

Kėdainių „Lifosa“ stabdo veiklą, administratorius perspėja dėl ryšių su Rusija, ragina valdžią imtis sprendimų

Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovė „Lifosa“ stabdo veiklą. Įmonės vadovės laiške, kurio kopiją gavo 15min, rašoma, kad toks sprendimas priimtas dėl vienos iš pagrindinių žaliavų, amoniako, trūkumo. Įmonė laipsniškai bus sustabdyta rugsėjo 13–15 dienomis. „Lifosos“ laikinojo administratoriaus atstovas sako, kad įmonė tinkamai neteikia informacijos dėl amoniako tiekėjų. Jis ragina valstybės institucijas skubiai plėsti laikinojo administratoriaus įgaliojimus. Administratoriaus atstovas perspėja ir dėl Rusijos šešėlio – jis užsimena apie Rusijos serverių blokuojamus elektroninius laiškus ir įmonės administracijos išskirtinį dėmesį Rusijos tiekėjams.
Lifosa
„Lifosos“ gamykla / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gamybos stabdymą lėmė „gamtinių dujų kainos staigus ir ženklus augimas, dėl kurio per pastaruosius kelis mėnesius net kelis kartus išaugo amoniako įsigijimo kaina“, rašoma generalinės direktorės Regvitos Ivanovienės rašte.

Dėl sankcijų Rusijai „Lifosos“ veikla buvo sustabdyta keturiems mėnesiams nuo gegužės iki rugpjūčio.

Prieš krizę „Lifosoje“ dirbo per 900 darbuotojų.

Administratoriaus pozicija

Europos Sąjungai kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“ (dabar „EuroChem Europe“), kurios 90 proc. priklauso A.Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

Laikinojo administratoriaus atstovas Rimvydas Vaštakas perspėjo valstybės institucijas, kad įmonės ryšiai su Rusija skatina imtis sprendimų.

„Įmonės nuomone, gamybinės veiklos stabdymą sąlygojo ženkliai išaugusi dujų bei amoniako kaina, vienintelio buvusio amoniako tiekėjo „Achema“ gamybos sustabdymas nuo rugsėjo 1 dienos bei užsitęsusios administracinės procedūros vertinant kitą galimą amoniako tiekėją“, – teigia laikinojo administratoriaus atstovas Rimvydas Vaštakas.

Pasak jo, administratoriui tik rugsėjo 1 dieną buvo pateikta „reikalavimų neatitinkanti ir reikiamais dokumentais nepagrįsta paraiška dėl galimo Rusijoje pagaminto amoniako tiekėjo“, kartu nepateikiant ir jokių sandorio, užtikrinančio produkto atgabenimo iš Baltarusijos galimybes, detalių.

Jo rašte valstybės institucijoms, kurį turi 15min, rašoma, kad administratorius paprašė pateikti gamintojo naudos gavėją patvirtinančius dokumentus bei pagrįsti sandorio ekonominį naudingumą ir rizikas, tačiau įmonė nei atsakymų, nei dokumentų nepateikė iki šiol.

„Administratoriui nėra žinomos įmonės nurodomos „užsitęsusių administracinių procedūrų“ priežastys – ar dokumentų operatyviai nesugeba pateikti pati įmonė, ar juos įmonei atsisako teikti naujas galimas tiekėjas“, – rašoma R.Vaštako rašte.

Laikinasis administratorius, gavęs įgaliojimus, mano galintis imtis konkrečių veiksmų, kurių iki šiol nedarė įmonės administracija dėl galimo įmonės naudos gavėjų spaudimo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lifosa
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lifosa

Jis teigia, kad reikia skubiai pašalinti dirbtinai darytas kliūtis pirkėjams, besidomintiems įmonės produkcija – užtikrinti, kad įmonės el. paštų adresai pradėtų veikti ir laiškai nebūtų blokuojami Rusijoje esančių serverių ir pradėti teikti informaciją apie parduodamą produkciją ne tik atskiriems, tikėtinai, įmonės naudos gavėjų „akceptuotiems“, pirkėjams, bet visiems potencialiems pasaulinės rinkos pirkėjams, nesusijusiems su sankcionuotais asmenimis.

Administratorius taip pat mato būtinybę iš esmės sustiprinti tiek buvusį, tiek iki šiol paliktą nepakitusį, akivaizdžiai per silpną įmonės pirkimų/pardavimų padalinį ir pradėti intensyvias išvykas ir derybas dėl esminių žaliavų – fosfato žaliavos bei amoniako – alternatyvių tiekimų ne tik iš Rusijos tiekėjų, nes iki šiol įmonės administracija nepadarė nė vienos išvykos, o vienintelis pasiūlytas riboto kiekio amoniako tiekėjas buvo iš Rusijos.

Administratoriaus nuomone, taip pat būtina pradėti intensyvias išvykas ir derybas dėl amoniako alternatyvių logistikos kanalų paieškos ES šalių jūrų uostuose.

„Laikinasis administratorius iki bus užtikrintas alternatyvus amoniako tiekimas – išanalizuotų ir esant galimybėms – realizuotų galimą dalinės gamybos (dalies produktų) vykdymą, kad iki pilno gamybinės veiklos atnaujinimo būtų atnaujinta bent dalis gamybos bei iš prastovų grąžinta bent dalis darbuotojų", – rašoma rašte.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lifosa
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lifosa

Administratorius teigia, kad šių žingsnių galėtų imtis, jei jam būtų perduoti įmonės vadovės, valdybos ir visuotinio akcininkų susirinkimo kompetencija.

Profsąjunga laukia susitikimo

„Lifosos“ nepriklausomos profesinės sąjungos vadovas Vitalijus Varnas 15min sakė, kad penktadienį įvyks profesinių sąjungų ir „Lifosos“ administracijos susitikimas, kur darbuotojų atstovai sužinos daugiau detalių.

„Tas žinias žinome, kad stabdome veiklą, nes vieną pagrindinių savo žaliavų perkame iš Jonavos „Achemos“, o ji irgi stabdo veiklą dėl dujų kainų. Kiek turėjome iš anksčiau nusipirktų atsargų, tiek dirbo cechas“, – teigė V.Varnas.

Jis tvirtino kol kas nežinantis nei konkrečios gamyklos sustabdymo, nei planuojamos veiklos atnaujinimo datos, bet dauguma darbuotojų, greičiausiai, bus išleisti į prastovas.

„Pirmas dalykas, kuris mums rūpi – kuo greičiau atnaujinti veiklą. Klausime administracijos, kiek tai užtruks, taip pat koks bus prastovų mokėjimo dydis. Girdėjome, kad bus ir remontiniai darbai atliekami, bet didesnė dalis darbuotojų bus išleisti į prastovas“, – mano V.Varnas.

Įmonės atstovas BNS taip pat sakė, kad dalis darbuotojų liks dirbti ir atliks remontus, o kai kuriuos planuojama išleisti į prastovas.

„Mūsų didžiausias lūkestis – išlaikyti darbuotojus, laiku mokėti atlyginimus, įsigyti būtinų žaliavų, padidinti pardavimus, sukaupti apyvartinių lėšų ir palaipsniui grįžti prie normalios gamybos“, – BNS ketvirtadienį sakė „Lifosos“ atstovas spaudai Nauris Vilkevičius.

N.Vilkevičiaus teigimu, gamyba laikinai stabdoma dėl amoniako trūkumo, tačiau tuo pat metu planuojama parduoti turimus produktus ir didinti apyvartines lėšas.

„Tiesiog baigėsi amoniakas. Amoniako Lietuvoje, kaip žinome, yra vienas tiekėjas, „Achema“, tai prie to prisidėjo ir „Achemos“ sustabdymas, o amoniakas yra būtina žaliava mūsų gamybai“, – sakė įmonės atstovas.

„Turime prisigaminę ir sukaupę galutinio produkto, bandysime surasti jiems rinkas ir ieškome intensyviai tiek tiekėjų, tiek produkcijos pirkėjų“, – kalbėjo jis.

Kuriam laikui bus stabdoma gamyba, N.Vilkevičius negalėjo pasakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius