Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius savo draugo Igorio Sečino įmonę „Rosneft“ gelbės privačios Sibiro naftos milžinės lėšomis?

Net privačios įmonės Rusijoje turi tarnauti šalies prezidento užgaidoms. Ypatingai, jeigu jos pumpuoja naftą. Prieš dešimtmetį naftos gigantės „Jukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis buvo pasodintas į kalėjimą, o jo bendrovė nacionalizuota. 2014 m. Rusijos milijardierius Vladimiras Jevtušenkovas buvo priverstas atsisveikinti su naftos įmone „Bašneft“. Panašu, kad Kremllius jau išsirinko naują auką.
„Sergutneftegas“ degalinė Rusijoje
„Sergutneftegaz“ degalinė Rusijoje / surgutneftegas39.ru nuotrauka

Kaip praneša naujienų svetainė bloomberg.com, Rusijos valdžios dėmesys šiuo metu sutelktas į Sibiro dujų ir naftos bendrovę „Surgutneftegaz“.

„Surgutneftegaz“ jau tris dešimtmečius vadovauja Rusijos naftos magnatas Vladimiras Bogdanovas, o bendrovės turtas siekia apie 34 mlrd. dolerių.

„Surgutneftegazs“ jau tris dešimtmečius vadovauja Rusijos naftos magnatas Vladimiras Bogdanovas, o bendrovės turtas siekia apie 34 mlrd. dolerių.

Sibiro naftos milžinė gelbės „Rosneft“?

Sankcijoms dėl karo Ukrainoje atkirtus Rusiją nuo pasaulinės finansų sistemos, Vladimiras Putinas pradėjo svarstyti apie dalies Sibiro naftos bendrovės turimo turto pasisavinimą, „Bloomberg“ teigė trys glaudžiai su Kremliumi susiję ir savo tapatybių nenorėję viešinti bankininkai.

„Investuotojai baiminasi, kad „Surgutneftegaz“ negalės disponuoti savo lėšomis ir kad akcininkai neturės jokios naudos iš bendrovės turimų pinigų“, – teigė Maskvoje įsikūrusios kapitalo bendrovės „Prosperity Capital Management Ltd.“ vyriausiasis patarėjas investicijų klausimais Aleksandras Branis. Šiai bendrovei priklauso dalis „Surgutneftegaz“ akcijų.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsisakė komentuoti bet kokią informaciją, susijusia su naftos bendrove, nes, pasak jo, ji „yra privati įmonė“.

pravdaurfo.ru nuotrauka/„Surgutneftegas“ vadovas Vladimiras Bogdanovas
pravdaurfo.ru nuotrauka/„Surgutneftegaz“ vadovas Vladimiras Bogdanovas

V.Bogdanovo įmonės spaudos tarnyba taip pat jokios informacijos nesuteikė.

Bankininkai ir vienas iš šaltinių Rusijos vyriausybėje žurnalistams teigė, kad tikėtina, jog galimas Kremliaus įsikišimas į „Surgutneftegaz“ veiklą būtų naudingas vienam iš artimiausių V.Putino sąjungininkų – bendrovės „Rosneft“ vadovui Igorui Sečinui.

Remiantis vienu iš scenarijų, „Surgutneftegaz“ galėtų būti priversta įsigyti 19,5 proc. „Rosneft“ akcijų valstybės paskelbtame aukcione. 

Remiantis vienu iš scenarijų, „Surgutneftegaz“ galėtų būti priversta įsigyti 19,5 proc. „Rosneft“ akcijų valstybės paskelbtame aukcione. Tokiu būdu I.Sečinas turėtų partnerį, kuris padėtų refinansuoti turimą 23,5 mlrd. dolerių skolą.

Toks sandėris atgaivintų „Rosneft“ ir būtų naudingas visai Rusijos energetikos pramonei, kuri atneša didžiąją dalį vyriausybės pajamų.

Be to, privertus „Surgutneftegaz“ paremti „Rosneft“, didelė našta nuvirstų nuo Rusijos vyriausybės pečių. Kremlius šiuo metu bando surasti finansinės paramos būdus šalies bendrovėms, kurios skaudžiai nukentėjo nuo Rusijoje prasidėjusios recesijos.

Vienas įtakingiausių V.Putino aplinkos žmonių Igoris Sečinas pakliuvo po sankcijų dalgiu
Vienas įtakingiausių V.Putino aplinkos žmonių Igoris Sečinas pakliuvo po sankcijų dalgiu

Pavyzdžiui, „Rosneft“ siekia gauti apie 25 mlrd. dolerių paramą iš vieno iš dviejų Rusijos vyriausybės turimų stabilizacijos fondų. Šaltinis Rusijos ekonomikos ministerijoje teigė, kad visa bendrovei reikiama suma tikrai negali būti suteikta.

Kremliaus norus „Sergutneftegaz“ patenkins

Buvęs dujų milžinės „Gazprom“ direktorių tarybos pirmininkas Aleksandras Riazanovas teigė, kad V.Bogdanovas bus priverstas panaudoti savo turimus finansinius išteklius V.Putino užgaidų patenkinimui.

„Jis žino, kad negali naudoti tų pinigų asmeniškai. Prieš keletą metų jis man sakė, kad gali turėti tik palūkanas, siekiančias apie 1 mlrd. dolerių per metus. Jis tuo patenkintas“, – teigė V.Bogdanovą daugiau negu du dešimtmečius pažįstantis A.Riazanovas.

Dauguma „Surgutneftegaz“ turimų lėšų yra laikomos ilgalaikių indėlių pavidalu trijose didžiausiose Rusijos bankose.

Dauguma „Surgutneftegaz“ turimų lėšų yra laikomos ilgalaikių indėlių pavidalu trijose didžiausiose Rusijos bankose – „Sberbank“ (14 mlrd. dolerių), „VTB Group“ (7 mlrd. dolerių) ir „Gazprombank“ (3mlrd. dolerių).

Likusi dalis lėšų laikoma vietiniame Italijos banko „UniCredit SpA“ padalinyje.

Visų minėtų bankų atstovai žurnalistams atsisakė komentuoti bet kokią informaciją, susijusia su Sibiro naftos milžinės turimais indėliais.

Ekspertai teigia, kad „Surgutneftegaz“ turimų pinigų ateitis priklauso tik nuo to, koks bus V.Putino sprendimas.

V.Putinas ir I.Sečinas pažįsta V.Bogdanovą nuo XX a. paskutinio dešimtmečio pradžios, kuomet jie visi susipažino Sankt Peterburgo merijoje.

V.Putinas ir I.Sečinas pažįsta V.Bogdanovą nuo XX a. paskutinio dešimtmečio pradžios, kuomet jie visi susipažino Sankt Peterburgo merijoje.

Tuo metu „Surgutneftegaz“ eksportavo produktus iš netoliese esančios naftos perdirbimo gamyklos, priklausančios būsimajam Rusijos milijardieriui Genadijui Timčenkai.

Kuomet V.Putinas 2000 m. kandidatavo į šalies prezidento postą, V.Bogdanovas finansiškai parėmė jo rinkiminę kampaniją. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius