Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kripto-pagirios kirto technologijų gigantei „Nvidia“ – neapsimoka kasti valiutų

Didžiausios pasaulyje vaizdo plokščių gamintojos „Nvidia“ akcijų kaina penktadienį smigo 19 procentų žemyn, o vos per mėnesį šios akcijos yra atpigusios 42 procentais. Kompanija, gaminanti grafikos procesorius kompiuteriams, pasidalino prastomis prognozėmis – kriptovaliutų kasėjai vaizdo plokščių nebeperka, nes kasti neapsimoka.
"nVidia" įkūrėjas Jensenas Huangas
"nVidia" įkūrėjas Jensenas Huangas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nvidia“ kompanijos vertė pirmąkart nuo 2017-ųjų pabaigos tapo žemesnė nei 100 milijardų JAV dolerių. Vien per penktadienį akcijos atpigo 18,8 procento, ir šiuo metu akcijos kainuoja 164,4 dolerio. Palyginimui, dar rugsėjį akcijų kaina siekė rekordinius 280 dolerių.

Kas atsitiko, kad investuotojai ėmė kratytis technologijų gigantės akcijų – paskelbti rezultatai buvo gerokai prastesni, nei laukė analitikai.

„Nvidia“ paskelbė laukianti 2,7 milijardų JAV dolerių pardavimų, tai gerokai mažiau, nei analitikų prognozuoti 3,4 milijardai dolerių. Vietoje to, kad pardavimai augtų, dabar grafikos procesorių gamintoja prognozuoja, kad jos pardavimai kris daugiau nei 7 proc., lyginant su praėjusiu laikotarpiu pernai.

Rinka blaivosi po kriptovaliutų bumo

Praėjęs kriptovaliutų bumas lėmė masinę vaizdo plokščių paklausą. Kriptovaliutų kasėjai graibstė sparčiausias „Nvidia“ vaizdo plokštes tam, kad vos per kelis mėnesius darbo jos atsipirktų šviežiai iškastomis kriptovaliutomis, tokiomis kaip eteris (ETH), rašo „The Motley Fool“.

Tačiau eteris, kuris sausį dar kainavo apie 1400 dolerių, šiuo metu kainuoja vos 173 dolerius.

Ta pati vaizdo plokštė, kuri pernai gruodį „prikasdavo“ 60-80 dolerių vertės kriptovaliutų per mėnesį, šiuo metu „prisuktų“ vos 10 dolerių vertę – neatpirktų elektros kaštų.

Todėl kriptovaliutų kasėjams šiuo metu nebeapsimoka pirkti brangios įrangos.

Dar daugiau, vaizdo plokštėms konkurenciją sudaro specializuoti ASIC įrenginiai, skirti būtent kriptovaliutoms kasti.

Tad „Nvidia“ turėta aukso gysla išseko.

Šiuo metu „Nvidia“ taip pat sėdi ant didžiulių vaizdo procesorių atsargų. „Nvidia“ vadovas Jensenas Huangas paaiškino: „Į III ketvirtį įžengėme turėdami perteklines atsargas po kripto-pagirių“.

Anot jo, buvo laukiama kainų nuosmukio, tačiau dabar, kai kainos jau nukritusios, tikimasi, kad „klientai sugrįš ir pirks“.

Kompanijos finansų vadovė Colette Kress teigė, kad kompanijos produktų žaidimams verslas neatitiko prognozių, o dėl pasibaigusio kriptovaliutų bumo ėmė kauptis atsargos. Vaizdo plokščių kainos, kurios dėl kriptovaliutų kasėjų buvo smarkiai išaugusios, krito ne taip sparčiai, kaip laukta.

„Nvidia“ rudenį pristatė naujos kartos vadinamąsias „GeForce RTX“ vaizdo plokštes, kurios yra brangiausios ir skirtos įnoringiausiems kompiuterių žaidėjams. Tačiau atsargų didžiausią dalį sudaro senesnės kartos vidutinio segmento grafikos procesoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius