Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje vystomos pasaulinės sveikatos technologijų inovacijos

Amerikos bendrovės „Cureline Inc.“ Lietuvoje įsteigtos įmonės „Cureline Baltic“ ir „DolceRx Baltika“ pasinaudojo priemone „Smartinvest LT+“ ir pradėjo vykdyti du farmacijos industrijai itin reikšmingus projektus.
Straipsnio iliustracija
Straipsnio iliustracija / envato.com

Įmonės kuria patobulintą onkologinių vaistų ikiklinikinių tyrimų technologiją bei vaistą, padėsiantį cukriniu diabetu sergantiems žmonės.

„Cureline Baltic“ – transliacinės medicinos ir ikiklinikinių tyrimų paslaugų tiekėjai. Transliacinė medicina yra tarpinė grandis tarp fundamentinių tyrimų, kuriais siekiama suprasti ligų vystymosi mechanizmus, ir klinikinių tyrimų, kuriais siekiama įvertinti naujų gydymo metodų efektyvumą ir saugumą pacientams.

Apie kuriamas sveikatos technologijų inovacijas kalbiname įmonės vykdomąją direktorę Agnę Vaitkevičienę.

– Su priemone „Smartinvest LT+“ vykdote net du projektus, kokie jie?

Pirmuoju projektu siekiame sukurti ir įdiegti naujos technologijos ikiklinikinių tyrimų ir tyrimų su gyvūnais metodologiją mūsų Lietuvos filiale. Kitas projektas yra susijęs su patobulinto vaisto išradimu cukriniam diabetui gydyti.

– Pakalbėkime apie cukrinio diabeto vaisto vystymą, kodėl ėmėtės šio projekto?

– Vaistai, skirti gydyti I-ojo tipo diabetą yra ypač aktualūs, nes jų pasirinkimas rinkoje yra ribotas. Mūsų tikslas yra sukurti naują vaistą, kuris radikaliai padėtų sergantiems tiek I, tiek II tipo diabetu – pagerintų jų gyvenimo kokybę, vaisto veikimas būtų ilgalaikis ir taip pat užkirstų kelią su diabetu besivystančioms gretutinėms ligoms, tokioms, kaip širdies ir kraujagyslių ligos, regėjimo sutrikimai.

Mūsų tikslas yra sukurti naują vaistą, kuris radikaliai padėtų sergantiems tiek I, tiek II tipo diabetu.

– Projekto aprašyme minite, kad šis vaistas padės gydyti ligos priežastį, ne simptomus, kaip?

– Sveiko žmogaus organizmo kasoje, beta (β) ląstelėse, gaminasi insulinas, tačiau sergančių cukriniu diabetu žmonių organizme β ląstelių veikimas yra labai limituotas arba yra visiškas šių ląstelių deficitas, todėl, vaisto vystymui yra pasitelkiamos DYRK1 kinezės – kurios yra svarbios β ląstelių regeneracijos procesams.

Mūsų kuriamame vaiste DYRK1 inhibitoriai turėtų padėti cukriniu diabetu sergančio žmogaus organizme atkurti β ląstelių funkcijas ir paskatinti jų regeneraciją.

– Kitas jūsų projektas – didelio našumo in vivo tyrimų technologija, skirta įvertinti kuriamus onkologinius vaistus. Kuo ji pranašesnė už kitas?

– Mes kuriame itin specifišką technologiją, kuri gali būti naudojama naujų onkologinių vaistų tyrimuose. Pavyzdžiui, pasitelkę šią technologiją, galėsime nustatyti kelių tipų vėžinių ląstelių pasiskirstymą navikuose ir organų metastazėse.

Negana to, mes taip pat galėsime analizuoti, kaip vėžinės ląstelės auga, metastazuoja ir reaguoja į vaistus individualių ląstelių lygyje. Tai yra didelis privalumas, nes navikai ir vėžinės ląstelės nėra vienalyčiai ir net tame pačiame navike jautrumas tiriamiems vaistams gali skirtis. Mūsų technologija leistų tirti vaistų poveikį individualių ląstelių lygyje ir taip atrinkti geriausias vaistų kombinacijas, kurios būtų veiksmingos prieš visas vėžines ląsteles.

Mūsų technologija leistų tirti vaistų poveikį individualių ląstelių lygyje ir taip atrinkti geriausias vaistų kombinacijas.

Galiausiai, ši technologija padės sumažinti tiriamų laboratorinių gyvūnų kiekį, kas yra labai svarbu gyvūnų gerovės ir bioetikos prasme. Jei įprastai vienai tiriamajai grupei reikia 10 gyvūnų, mūsų eksperimentuose buvo naudojami trys gyvūnai ir to pakako, kad būtų gauti statistiškai reikšmingi duomenys.

Taigi, ši technologija leis mūsų klientams, tiriantiems onkologinių vaistų efektyvumą, matyti, kaip jų vaistas veikia atitinkamą vėžį naudojant mažiau resursų ir gaunant tikslesnius rezultatus. Pasibaigus projektui tikimės onkologinių vaistų gamintojams suteikti paslaugas, kurių neteikia jokia kita kompanija pasaulyje.

– Kaip „Smartinvest LT+“ priemonė prisidėjo prie jūsų projektų įgyvendinimo?

– Abu projektai dar prieš pasirodant kvietimui buvo pradėti vystyti, tačiau priemonė buvo puiki paskata ir didelė finansinė pagalba. Ji mums suteikė galimybę tęsti tyrimus nedarant didelių pertraukų ir sparčiais žingsniais judėti pirmyn.

– Projektai dar tik įpusėjo, kokie darbai dar laukia?

– Su „Cureline Baltic“ mes tikimės, kad kitų metų antroje pusėje įdiegę inovatyvią technologiją galėsime suteikti unikalias paslaugas klientams ikiklinikinių tyrimų srityje.

Kalbant apie diabeto vaistą – tai labai ilgas procesas, tad pasibaigus projektui toliau tęsime vaisto vystymo darbus, eisime į kitus etapus – pasiruošimą klinikiniams tyrimams ir klinikinius tyrimus.

Skatinamos investicijos į MTEPI

„Smartinvest LT+“ tikslas – pritraukti užsienio investicijas į mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą bei inovacijas (MTEPI). Priemone pasinaudojusi įmonė džiaugiasi laiku pasirodžiusiu kvietimu ir suteiktu finansavimu. Tai buvo didelė paskata projektų vystymui ir inovacijų kūrimui, kurios gelbės daugybės žmonių gyvybes.

Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimui skirtomis ES investicijomis iš viso pasinaudojo daugiau nei 1600 įmonių už daugiau nei 380 mln. Eur.

Sekite naujienas internete http://www.esinvesticijos.lt/ ir www.eimin.lrv.lt.


Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius