Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos baldininkai: „Čia kaip su mėsa – geriausi gaminiai išvažiuoja į užsienį, o lietuviams lieka pigus lenkiškas produktas“

Ketvirtadienį Vilniuje parodų ir konferencijų centre „Litexpo” prasidėjo dvidešimtoji baldų paroda „Baldai 2014“. Parodos rengėjai ir dalyviai teigia, jog tai nėra mugė ar išpardavimas. Lankytojai galės įvertinti Lietuvos baldų gamintojų pažangą, pamatyti geriausius darbus, kuriuos šalies parduotuvėse rasti būtų itin sunku.
Dvidešimtoji baldų paroda „Baldai 2014“
Lietuvos dizaino forumo direktorius Vytautas Gurevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pirmoji baldų paroda atsirado gamintojų iniciatyva. Nuo pat pradžių orientavomės į tris pagrindines kryptis: dizainą, baldines medžiagas ir gamybą. Dabar parodoje daug dėmesio skiriama ir interjero temai. Laikui bėgant parodose ėmė dalyvauti ir užsienio gamintojai“, – parodą pristatė „Litexpo“ projektų vadovė Lilijana Dirsienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Litexpo“ projektų vadovė Lilijana Dirsienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Litexpo“ projektų vadovė Lilijana Dirsienė

Rinkos atspindys

Lietuvos mažmeninė baldų prekybos sistema primena akmens amžių, – sakė R.Bernotas.

Lietuvos medienos pramonės įmonių asociacijos „Lietuvos mediena“ direktoriaus Raimundo Bernoto teigimu, tokios parodos yra patogus būdas augantiems gamintojams pristatyti save ir savo gaminius.

„Savo laiku didieji gamintojai šią parodą naudojo kaip rinkodaros priemonę. Dabar jiems to nereikia. Gal dėl to šiek tiek nukenčia parodos kalibras, tačiau vis tiek ji yra itin svarbi. Džiugu, kad „Litexpo“ baldų parodą išlaikė“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dešimtoji baldų paroda „Baldai 2014“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos medienos pramonės įmonių asociacijos „Lietuvos mediena“ direktorius Raimundas Bernotas

Paklaustas, kodėl Lietuvos baldų parduotuvėse dažnai būna sunku rasti baldus, kurie pristatomi didelėse parodose, R.Bernotas negailėjo kritikos pardavėjams: „Tai gamintojų paroda. Visada sakiau, kad Lietuvos mažmeninė baldų prekybos sistema primena akmens amžių. IKEA atėjimas galėtų būti pozityviu pavyzdžiu, kaip galima dirbti.“

Lietuviška baldų tradicija

Dabar daug kalbama apie lietuviškos baldų mokyklos kūrimą. Ar skandinavai kėlė sau tikslą sukurti skandinavišką baldų mokyklą? Ne. Jie tiesiog kūrė gerą baldų dizainą, – dėstė T.Baginskas.

Vilniaus dailės akademijos profesorius, vienas žinomiausių lietuviškų baldų kūrimo tradicijos atstovų Tadas Baginskas 15min.lt teigė, jog lietuvių potencialas kuriant baldus yra didžiulis.

„Dabar daug kalbama apie lietuviškos baldų mokyklos kūrimą. Ar skandinavai kėlė sau tikslą sukurti skandinavišką baldų mokyklą? Ne. Jie tiesiog kūrė gerą baldų dizainą. Mes turime eiti tuo pačiu keliu. Kaip sukurti gerą baldo dizainą, žodžiais sunku pasakyti. Sriubos skonio nenupasakosi – reikia ragauti“, – pasakojo profesorius.

Jis prisiminė laikus, kai Vilniuje veikė Vilniaus eksperimentinio baldų konstravimo biuras, kuris baldus kūrė visai Lietuvai. Beje, pats T.Baginskas yra buvęs šio biuro konstruktorius, vyriausiasis architektas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dešimtoji baldų paroda „Baldai 2014“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus dailės akademijos profesorius Tadas Baginskas

„Šiuo metu nėra balanso tarp to, kas yra parodose ir parduotuvėse. Turi būti sudarytos sąlygos studentams pristatyti savo bandomuosius projektus. Dabar gamintojai studentų klauso labai atsargiai, nes panašius žodžius girdi jau ne pirmus metus“, – sakė T.Baginskas.

Pasak profesoriaus, Lietuvos gamintojai turi rasti savo veidą ir vietą tiek Lietuvos, tiek užsienio rinkose. Lietuvos baldų tradicija neturėtų būti siejama su tiesmukišku tautinių motyvų panaudojimu. Tarpukaryje tautinių motyvų naudojimas turėjo ideologinę reikšmę. Tai galima matyti pažvelgus į Kauno Karininkų ramovę. Šiuo metu turėtų būti siekiama baldų dizaino įvairovės.

Gamina Vakarams

Vilniaus baldų kombinatas gali tris pamainas drožti baldus IKEA užsakymu, bet jo paties pavadinimas nyksta, – sakė V.Gurevičius.

Lietuvos dizaino forumo direktorius, žurnalo „Centras“ vyriausiasis redaktorius, interjero dizainieris Vytautas Gurevičius 15min.lt teigė, jog siekdami komercinės sėkmės Lietuvos baldų gamintojai ir pardavėjai turi įsitvirtinti Vakaruose naudodami savo prekių ženklus.

„Vilniaus baldų kombinatas gali tris pamainas drožti baldus IKEA užsakymu, bet jo paties pavadinimas nyksta. Kažkada ir „Audimas“ siuvo gaminius „Adidas“, bet atėjo laikas užsienio rinkose pristatyti savo prekės ženklus. Užsieniečius gali vilioti Lietuvos dizainierių egzotiškumas“, – minėjo jis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dešimtoji baldų paroda „Baldai 2014“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dvidešimtosios baldų parodos „Baldai 2014“ pristatymo konferencija

Pasak V.Gurevičiaus, į parodą „Baldai 2014“ atėję žmonės pakliūva ne į mugę, o į ataskaitinį renginį, kur gali įvertinti padarytą pažangą. Žmonės turi galimybę įsigyti ir kokybiškų lietuviškų gaminių, tačiau dėl jų kainos dažniau renkasi pigesnį variantą.

„Aukščiausios kokybės gamintojai patenka į elitinį klubą ir jų gaminiai vežami į Vakarus. Lietuvos rinkai jie tiesiog per brangūs. Čia kaip su mėsa – geriausia Lietuvoje užauginta mėsa eksportuojama, o mes valgome pigią, importuotą iš Lenkijos“, – dėstė V.Gurevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius