-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Makleris: L.Strėlio sprendimą parduoti „Agrowill Group“ akcijas vertinti sunku, neatmestina ir konflikto versija

Finansų makleris sako, jog sunku vertinti Lietuvos žemės ūkio investicijų bendrovės „Agrowill Group“ valdybos nario Lino Strėlio sprendimą parduoti įmonės akcijas, nes trūksta motyvų, tačiau Tadas Pečiukevičius mano, jog negalima atmesti ir akcininkų konflikto versijos – L.Strėlis buvo vienintelis iš didžiųjų grupės akcininkų, nesudariusių opciono sutarčių su Kęstučio Juščiaus valdoma „Baltic Champs Group“.
„Agrowill Group“ paskelbė, kad per artimiausius dvejus metus ketina pritraukti 20 mln. Eur investicijų
„Agrowill Group“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Iš bendros informacijos padaryti išvadas ir spėti sandorio motyvus yra labai sunku. Pasiūlymas dėl opcionų buvo pateiktas visiems pagrindiniams akcininkams, išskyrus būtent L.Strėlį. Kita vertus, jis valdytas šios bendrovės ir kitų įmonių, pavyzdžiui Vilkyškių pieninės, akcijas jau yra pardavęs tam pačiam fondui („Orion Asset Management“– BNS). Informacijos trūksta ir istoriškai galima matyti, kad komentarų per daug, deja, ir nebūdavo“, – BNS sakė SEB banko Finansų maklerio skyriaus vadovas.

Ketvirtadienį pranešta, kad L.Strėlis už 4,495 mln. eurų pardavė 5,169 proc. įmonės akcijų paketą, kurį įsigijo Švedijos kapitalo grupės „Scaent Baltic“ valdomos investicijų bendrovės „Orion Asset Management“ fondas „Multi Asset Selection Fund“, savo paketą padidinęs iki 5,83 procento. Sandoryje už akcijas buvo mokėta po 0,464 euro.

„Galbūt L.Strėlis norėjo jau dabar išsigryninti, parduoti akcijas ir pasiimti dabartinę rinkos kainą, nieko nelaukiant. Visiškai spekuliuojant, galbūt vyksta kažkokie vidiniai nesutarimai, jeigu tai nebūtų pernelyg drąsus žodis“, – svarstė T.Pečiukevičius.

Su L.Strėliu BNS nepavyko susisiekti.

Rugsėjo 12 dieną pranešta, kad „Agrowill Group“ pagrindinė akcininkė Juščiaus valdoma „Baltic Champs Group“ sudarė opciono sutartis dėl apie 37 proc.) akcijų pirkimo iš kartu veikiančių akcininkų grupės – Kipro „Vretola Holdings Limited“, „Volemer Holdings Limited“, „Harberin Enterprises Limited“, Lietuvos „Eastern Agro Holdings“, Domanto Savičiaus, Mariaus Žutauto ir Vlado Bagavičiaus.

„Baltic Champs Group“ galės pasirinkti atsiskaitymą iki šių metų lapkričio arba iki 2017 metų lapkričio, o akcijų kaina sieks atitinkamai 0,579-0,622 euro ir 0,666-0,721 euro. BNS skaičiavimais, už visas įsigyjamas akcijas būtų sumokėta atitinkamai 39,7-42,6 mln. eurų ir 45,6-49,4 mln. eurų.

SEB finansų maklerio skaičiavimais, hipotetiniu atveju „Baltic Champs Group“ išpirkus visas akcijas pagal opciono sutartis bei L.Strėlio valdytą akcijų paketą, pagrindinė „Agrowill Group“ akcininkė turėtų daugiau kaip 93 proc. įmonės akcijų ir priartėtų prie 95 proc. ribos, kuomet galėtų būti inicijuotas privalomas akcijų išpirkimas bei įmonės pasitraukimas iš Vilniaus vertybinių popierių biržos. Tačiau pasak T.Pečiukevičiaus, tokio scenarijaus tikimybė nedidelė.

„Tradiciškai 95 proc. riba Baltijos rinkose nieko gero nežadėdavo smulkiesiems akcininkams, bet aš noriu tikėti, kad čia ne ta įmonė, kuri norėtų galutiniame variante pasitraukti iš biržos. Bent jau kol kas nemanau, kad jų yra toks tikslas, jie nori būti matomi, galbūt ateityje pritraukti daugiau kapitalo ir likti biržoje jiems būtų naudinga“, – BNS teigė makleris.

Jo teigimu, opciono sutartyse numatytos didesnės akcijų pardavimo kainos nei šiuo metu yra rinkoje nebūtinai reikš įmonės akcijų kainos augimą.

Opciono sutartyse numatytos didesnės akcijų pardavimo kainos nei šiuo metu yra rinkoje nebūtinai reikš įmonės akcijų kainos augimą.

„Šios akcijos likvidumas rinkoje yra labai mažas, panašu, kad laisvai prekyboje esančių akcijų skaičius ir toliau liks mažas. Pirmadienį pasirodžius naujienai apie opcionų sutartis rinka sureagavo audringai ir matėme seniai nematytus kainų kilimus, bet tas audringumas greitai baigėsi ir per paskutines dvi dienas prekyba apskritai nevyko. (...) Ar tai paskatins kainos augimą, sunku pasakyti, bet svyravimų į vieną ar kitą pusę artimiausiomis savaitėmis turėtų būti“, – svarstė T.Pečiukevičius.

Birželio pabaigoje kontrolinį 51,56 proc. „Agrowill Group“ akcijų paketą valdė bendrovė „Baltic Champs Group“.

„Agrowill Group“ akcijos kotiruojamos Vilniaus biržos Papildomajame prekybos sąraše ir Varšuvos vertybinių popierių biržoje. Vilniaus biržoje įmonės akcijų uždarymo kaina ketvirtadienį buvo 0,476 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius