Žinoma, pirmiausiai šis kepinys buvo įvertintas moters artimiausiųjų – dviejų dukrelių bei vyro, kuris palaiko žmonos susidomėjimą kepinių ruošimu, o kartais ir pažeria patarimų.
Ypatingo pyrago receptą Ilona sužinojo iš savo mamos. Dabar moteris pyragą ruošia jau su savo dukromis – Meda ir Egle. Mergaitės padeda mamai gliaudyti riešutus, beria miltus, cukrų. Na, o neužilgo Ilonos ir dukrelių laukia Kalėdinių meduolių kepimo maratonas!
Ilona pasakoja, kad gardžiausiam pyragui iškepti naudoja tik 80 proc. riebumo margariną – jame yra mažiau vandens, todėl tešlą yra paprasčiau išplakti, ji geriau pakyla, kepinys būna puresnis ir ilgiau gali stovėti.
Ilonai šiuo metu labiausiai patinka kepti ir mėgautis migdolų pyragaičiais, kuriuose vietoj miltų naudojami sumalti migdolai. Šie pyragaičiai moters metų atradimas. Mėgstanti eksperimentuoti virtuvėje, projekto dalyvė išbando vis naujus receptus, bando atrasti kažką naujo, tobulėja.
Moteriai patinka kurti grožį. Jos nuostabūs ne tik kepiniai, bet ir išpuoselėta namų aplinka. Ypač daug laiko aplink namus Ilona praleidžia vasarą – rūpinasi augmenija, gėlynais. Laisvalaikiu projekto dalyvė pramogauja su dukromis. Jos lankosi renginiuose, teatruose. O kino teatre būtina pažiūrėti visus naujus filmus vaikams.
Visoms virtuvėje sukiotis nevengiančioms moterims Ilona pataria nebijoti eksperimentuoti, atsipalaiduoti virtuvėje ir mėgautis procesu.
Medaus-riešutų pyrago receptas
Sudedamosios dalys
Tešlai:
100 g margarino VILNIUS kepiniams, 80 proc. riebumo
0,5 stiklinės cukraus
1 kiaušinis
1,5 stiklinės miltų
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
Riešutų sluoksniui:
60 g margarino VILNIUS kepiniams
0,5 stiklinės rudojo cukraus
4 valgomi šaukštai medaus
200 g riešutų, saulėgrąžų
Gaminimas
Kepiniams skirtą margariną VILNIUS išplakite su cukrumi iki baltumo. Sudėkite vanilę ir kiaušinį, išplakite.
Organizatorių nuotr./Riešutus paprastai ir greitai susmulkinsite elektriniu smulkintuvu. |
Po truputį suberkite miltus, daug nemaišykite. Suvyniokite tešlą į plėvelę ir atšaldykite šaldytuve ne trumpiau kaip 1 valandą.
Iš trečdalio tešlos iškočiokite 0,5 cm storio tešlos lakštą ir išklokite formos dugną. Subadykite tešlą šakute ir kepkite apie 15 minučių iki 170 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol kraštai gražiai pagels.
Puode sumaišykite margariną VILNIUS kepiniams, cukrų ir medų. Nuolat maišant užvirkite ir pavirkite 2 minutes.
Organizatorių nuotr./Dedamos tešlą ant skardos dugno, suformuokite neaukštą kraštelį, kad kepant įdaras neišbėgtų. |
Nuimkite nuo ugnies, suberkite riešutus, išmaišykite ir sudėkite ant apkepto tešlos pagrindo. Per burokinę tarką sutarkuokite ant viršaus likusią tešlą, įdėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 20 – 25 minučių, kol riešutai įgaus auksinę–karamelinę spalvą.
Skanaus!
Organizatorių nuotr./Pasistenkite, kad tarkuotos tešlos sluoksnis nebūtų pernelyg storas. |
Daugiau Skaniausių šeimos kepinių receptų ieškokite www.seimoskepiniams.lt