-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

MTEPI projektams įmonės ieško partnerių užsienyje

Siekdami užmegzti tarptautinius ryšius, Lietuvos verslo atstovai dalyvavo mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) renginiuose visame pasaulyje. Keliones inovacijų link finansavo ES struktūrinių fondų priemonė „InoConnect“, kuria jau pasinaudojo daugiau nei 120 Lietuvos įmonių.
Alytaus spaustuvės kolektyvas
Alytaus spaustuvės kolektyvas / Asm. arch.

Renginių įspūdžiais ir įgyvendintų projektų rezultatais sutiko pasidalinti įmonės „Žemelda“ direktorė Daiva Jaskelevičienė ir UAB Alytaus spaustuvės projektų koordinatorius Jonas Skudra.

Pasirašyta sutartis su partneriais iš Turkijos

UAB „Žemelda“ prižiūri ir apželdina viešas bei privačias teritorijas, kuria jų infrastruktūrą, teikia sodo inžinerines paslaugas. Bendrovės direktorė pasakoja apie patirtį pasinaudojus priemone: „Dalyvavome penkiuose renginiuose, susijusiuose su mūsų įmonės veikla. Vykome į parodas Paryžiuje, Berlyne, Londone, Taline, tačiau labiausiai įstrigo Dubajuje vykusi „EXPO 2020“ paroda, kuri buvo pasaulinio lygio.“

Renginio metu UAB „Žemelda“ atstovai sutiko partnerius iš Turkijos – lauko apšvietimo įmonę, su kuria jau pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

„Bendradarbiavimas su Turkija mums labai palankus. Matome puikias perspektyvas”, – sako D. Jaskelevičienė.

Renginiuose – galimybė pasisemti inovatyvių idėjų

Pakalbintas Alytaus Spaustuvės projektų koordinatorius Jonas Skudra prasitaria, kad mintis pasinaudoti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama priemone „InoConnect“ gimė prisiminus prieš keletą metų vykusį inovatyvų spaudos technologijų renginį Suomijoje.

„Renginys mums patiko, radome tikrai neblogų kontaktų. Pamatę kvietimą pasinaudoti ES finansuojama priemone „InoConnect“, pagalvojome, kad tai puiki proga sudalyvauti dar daugiau tokio tipo renginių ir užmegzti tarptautinių ryšių”.

Jau 30 metų spaustuvė sėkmingai plėtoja veiklą – redaguoja ir spausdina ofsetinę bei skaitmeninę spaudą. „Ši priemonė įmonei buvo naudinga inovacijų gausa, – tęsia J.

Skudra, – projektas mums buvo tikrai sėkmingas. Pats dalyvavau dvejose parodose, bendravau su žmonėmis, buvo labai įdomu. Kartais į tokio pobūdžio renginius verta nuvykti vien dėl to, kad pamatytume inovacijas, susipažintume su jomis, neatsiliktume nuo kitų šalių lygio.

Dalyvaudami renginiuose tikrai sužinojome naujų dalykų, pasisėmėme naujų idėjų.

Mūsų spaustuvė veikia jau labai seniai, todėl dalyvaudami renginiuose tikrai sužinojome naujų dalykų, pasisėmėme naujų idėjų, pamatėme naujų spaudos technologijų bei sprendimų”.

Bendradarbiaus su Lenkijos mokslo įstaiga

Jonas Skudra teigia, kad dalyvaudami renginiuose ieškojo technologinių ir verslo partnerių. „Mus domino inovacijos, susijusios su naujaisiais CNC [kompiuterizuotos staklės, skirtos lazeriniam pjovimui – aut. past.] įrengimais ir trimate spauda, todėl dairėmės specialistų, dirbančių su spaudos, trimatės spaudos technologija bei lazeriniu formų iškirpimu.“

Renginyje spaustuvės atstovai užmezgė ryšius su Lenkijos mokslo įstaiga, kuri gali atlikti tyrimus apie popieriaus, plastiko spaudai bei detalių, atspausdintų 3D spausdintuvu, atsparumą. „Apsikeitę kontaktais su Lenkijos mokslo įstaiga, vėliau į ją ir nuvykome. Šiuo metu esame pasirašę ketinimų protokolą, toliau ruošiamės bendrus projektus vykdyti klasterio principu“, – pasakoja J. Skudra.

Pasinaudoję ES investicijomis verslai investuoja į MTEPI

ES struktūrinių fondų priemonė „InoConnect“ finansuoja partnerių paieškas MTEPI veiklų renginiuose, parodose, konferencijose bei mugėse užsienyje. Ja galėjo pasinaudoti įmonės, mokslo ir technologijų parkai bei klasterių koordinatoriai.

„InoConnect“ finansuoja partnerių paieškas MTEPI veiklų renginiuose.

Priemonės biudžetas siekė virš 1 mln. Eur., o viena įmonė galėjo gauti iki 10 tūkst. Eur finansavimą.

2014–2020 m. periodu ES struktūriniai fondai padėjo daugiau nei 120 įmonių lengviau užmegzti ryšius su kitų šalių verslais ir paskatino toliau vykdyti MTEPI veiklas.

Tarptautiniai santykiai – verslo plėtrai ir inovatyviems sprendimams

Priemonė „InoConnect“ Lietuvos verslo atstovams leido sukurti abipusiškai naudingą partnerystę su užsienio partneriais. Tai paskatino įmones plėstis, diegti inovacijas ir didinti savo verslo kuriamą pridėtinę vertę.


Sekite naujienas internete http://www.esinvesticijos.lt/ ir www.eimin.lrv.lt.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius