Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 19

Neparduoti kepiniai – į šiukšliadėžę: parduotuvė ginasi negalėjusi jų paaukoti, bet kritikų tai neįtikina

Maisto švaistymas yra opi problema – nors daugiausia jo išmetama namuose, nemažai jo į šiukšliadėžę keliauja ir parduotuvėse. Su 15min redakcija susisiekusi vilnietė Julija užfiksavo, kaip vienoje iš „Iki“ parduotuvių vakare išmetami neparduoti kepiniai ir tortai. Ji stebisi, kodėl šis maistas neperduodamas labdarai. O prekybos tinklas teigia, kad šiuos produktus pardavinėja iki pat jų tinkamumo vartoti pabaigos, todėl paaukoti jų nebegalima. Tvarumo ekspertai prekybininko elgesį kritikuoja.
„Iki“
„Iki“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į šiukšlių maišą kraunami neparduoti tortai ir pyragai – tokį vaizdą spalio 26 d. vakarą, prieš pat darbo dienos pabaigą, „Iki“ parduotuvėje užfiksavo 15min skaitytoja Julija.

Moteris piktinosi, kad nors prekybos tinklas reklamuojasi esantis „Maisto banko“ rėmėjas, paaukojantis nenupirktus produktus, dalį jų tiesiog išmeta. Skaitytoja prekybininko elgesį vadino „neatitikimu tarp žodžių ir veiksmų.“

VIDEO: „Iki“ parduotuvėje darbo dienos pabaigoje išmetami kepiniai

Prekybininkė teisinasi reguliavimu

Savo ruožtu prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sakė, kad įmonė „Maisto bankui“ kasdien atiduoda vaisių ir daržovių, pieno ir mėsos produktų, supakuotų duonos gaminių, ilgo galiojimo produktų, higienos priemonių, tačiau šviežių tortų ir pyragų atidavimą apriboja jų pardavimo specifika.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

„Jūsų minimi švieži tortai, pyragai, skirtingai negu kitos šviežios prekės, yra parduodami iki pačios galiojimo pabaigos, todėl tokių produktų, kurių galiojimas baigiasi tą dieną, „Maisto bankui“, deja, pagal numatytas higienos normas, nebegalime atiduoti. Stengiamės juos išparduoti, taikome itin patrauklias kainines akcijas, tačiau likusias prekes privalome utilizuoti“, – 15min sakė V.Budrienė.

Pasak jos, šie produktai ženklinami etikete „Tinka vartoti iki“, o ne „Geriausias iki“. Taigi, pasibaigus šiam terminui, produktas, remiantis higienos normomis, nebegali būti vartojamas.

V.Budrienė tvirtino, kad prekybos tinklas „Maisto bankui“ kasmet atiduoda maisto už beveik 6 mln. eurų, t. y. apie 3500 tonų. Šiais metais šis kiekis greičiausiai bus panašus.

Kada perduoti labdarai produktus draudžiama?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) antrino, kad pardavėjui draudžiama parduoti prekes, kurių tinkamumo naudoti terminas yra pasibaigęs.

„Terminas „Tinka vartoti iki“ yra siejamas su maisto sauga – maisto produktus galima vartoti iki šios datos, bet ne vėliau, netgi jei jie atrodo įprastai, o kvapas nepakitęs. Taip ženklinami mėsos, žuvies ar paukštienos produktai, gaminiai ar pusgaminiai, pienas ir pieno produktai, šviežiai spaustos, nepasterizuotos vaisių sultys, tarp jų ir tortai“, – 15min komentavo VMVT.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Tuo metu etiketė „Geriausias iki“ siejama su maisto kokybe – tai reiškia, kad maistas išliks saugus valgyti ir po nurodytos datos, tačiau gali būti nebe toks kokybiškas, jo skonis ar tekstūra gali būti nebe tokie geri. Taip ženklinama arbata, sausainiai, kruopos ir pan.

Higienos normos leidžia produktus, kurių „Geriausias iki“ terminas yra pasibaigęs, vartoti tam tikrą laiką, tačiau jų jau nebegalima pardavinėti. Pavyzdžiui, duoną galima vartoti dar penkias dienas, pasibaigus terminui.

Prekybininkai, perduodami labdarai tokius produktus, turi įsitikinti, ar tinkamomis sąlygomis maistas buvo laikytas, įvertinti maisto produktų pakuotes ir pačių produktų būklę.

„Maisto bankas“: tai galėjo lemti ir didelė darbuotojų kaita

15min paklausė labdaros ir paramos organizacijos „Maisto bankas“ vadovo Simono Gurevičiaus, kaip jis vertina šią situaciją. Pašnekovas svarstė, kad tai, jog tinkamas vartoti maistas atsidūrė šiukšliadėžėje, galėjo nulemti didelė darbuotojų kaita parduotuvėse bei kitos vidinės priežastys.

Jis prasitarė, kad paskutinį ketvirtį dėl šių priežasčių yra sumažėję ir „Maisto bankui“ atiduodami maisto kiekiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius