Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesibaigiančios Britanijos bėdos: nėra kaip paskersti 85 tūkst. kiaulių

Dvigubo „Brexit“ ir COVID-19 pandemijos poveikio kamuojama Jungtinė Karalystė susidūrė su neįprasta problema – šalies kiaulių fermose užsibuvo dešimtys tūkstančių kiaulių, kurios turėjo būti paskerstos. Ūkininkai jau pradėjo naikinti sveikas kiaules, o jų mėsą utilizuoti. Tokią neįprastą situaciją daugiausiai nulėmė išvykusių užsienio darbuotojų paliktas trūkumas darbo rinkoje, rašo britų spauda.
Kiaulės
Kiaulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Karalystės Nacionalinė kiaulių asociacija (angl. National Pig Association, NPA) skaičiuoja, kad šios savaitės viduryje kiaulių perviršis ūkiuose siekė apie 85 tūkst. gyvūnų. Kas savaitę prie šio būrio prisideda apie 15 tūkst. kiaulių.

Kiaulės negali būti skerdžiamos pagal įprastinius pajėgumus, kadangi šalies skerdyklose nepakanka darbuotojų. Su dideliu darbuotojų trūkumu susiduria ir šalies mėsinės.

Prie šių problemų prisideda ir CO2 dujų trūkumas. Anglies dioksidas naudojamas apsvaiginti gyvūnus prieš skerdimą. CO2 yra šalutinis amonio trąšų gamybos produktas, tačiau rugsėjį 60 proc. šių dujų šalies verslui tiekianti trašų įmonė „CF Industries“ dėl didelių gamtinių dujų, naudojamų trąšų gamyboje, kainų uždarė dvi savo gamyklas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skerdykla
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skerdykla

Baiminamasi, kad visa tai gali sutrikdyti kiaulienos tiekimą prieš didžiąsias metų šventes ir po jų.

Taip pat pranešama, kad apie 600 sveikų kiaulių jau buvo likviduotos.

Ūkininkams yra emociškai nemalonu užmušti sveikas kiaules vien tam, kad jų mėsa nukeliautų šiukšliadėžėn, skelbia „SKY news“.

NPA atstovai teigė, kad nors kol kas pašalinta apie 600 sveikų kiaulių, jei padėtis darbo rinkoje nepasitaisys, tai gali paveikti iki 150 tūkst. gyvūnų. Britanijos mėsos perdirbėjų asociacija skaičiuoja, kad ūkininkams gali tekti likviduoti 100 tūkst. kiaulių.

Kalbėdama su „Sky News“ NPA vadovė Zoe Davies sakė, jog mintis, kad kiaulės bus skerdžiamos veltui, pravirkdė ir kai kuriuos šioje industrijoje dirbančius „suaugusius vyrus“.

„Scanpix“/AP nuotr./Kiaulės
„Scanpix“/AP nuotr./Kiaulės

„Tai yra gyvūnai, kuriuos jie augino, maitino, rūpinosi. Po viso to nužudyti kažką, kas yra visiškai sveikas ir išmesti į šiukšliadėžę yra nusikalstama“, – sakė ji.

Kanalo kalbinta Rytų Jorkšyre gyvenanti kiaulių augintoja Kate Morgan taip pat vadino susidariusią situaciją nusikalstama ir apeliavo į šalies premjero Boriso Johnsono sąžinę.

„Žmonės pasaulyje badauja, net ir mūsų šalyje yra žmonių, kurie negali išmaitinti savo šeimų. Tačiau Borisas patenkintas leisdamas mums iššvaistyti gerą, sveiką maistą – jis pasiruošęs sveikus proteinus sukišti į šiukšlių dėžę. Mes prašome Boriso išgirsti mus“, – kalbėjo moteris.

Tuo tarpu pats premjeras, kalbėdamas „Times Radio“ eteryje teigė nematantis didelės problemos, nes šalis turi „fantastišką logistikos ir tiekimo grandinę“.

Replikuodamas į vieno kiaulių augintojo baimes, kad ūkininkai turės patys likviduoti 100 tūkst. kiaulių, B.Johnsonas teigė, kad kiaulės vienokiu ar kitokiu būdu vis viena nužudomos.

Jungtinėje Karalystėje pagrindine šios krizės kaltininke įvardijama darbuotojų iš Rytų Europos migracija – daug jų iš salyno išvyko po to, kai buvo atšaukti COVID-19 keliavimo ribojimai, tačiau taip ir nesugrįžo.

„Sky News“ teigimu, tai lėmė, jog skerdyklos dabar dirba apie 20 proc. žemiau įprastų pajėgumų, kas savo ruožtu lemia eiles kiaulių fermose.

Tai ne vienintelis sektorius, nukentėjęs nuo užsieniečių darbuotojų trūkumo. Praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės vyriausybė paskelbė suteiksianti laikinas vizas 300 benzovežių ir 4700 įprastų sunkvežimių vairuotojų, siekiant suvaldyti kuro degalinėse trūkumą bei apsisaugoti nuo tuščių maisto lentynų parduotuvėse rizikos. Papildomai vizos suteikiamos ir paukštienos sektoriaus darbuotojams, tačiau kiaulininkystės fermos į šias išimtis nepatenka.

Kiaulės auginimo fermoje ciklas gali trukti iki 10 mėnesių, tad sustabdyti ši procesą ūkininkams nėra finansiškai naudinga. Jeigu ūkiai nebepriimtų jauniklių, siekdami padaryti daugiau vietos užaugusioms, tačiau į skerdyklas nepatenkančioms kiaulėms, procesų grandinę sutvarkius ilgainiui vėl susidarytų trūkumas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kiauliena
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kiauliena

Darbuotojų trūkumas jaučiamas ne tik pačiose skerdyklose, tačiau ir šalies mėsinėse. Kaip skelbia Nepriklausomų mėsos tiekėjų asociacija, šiandien mėsinės siūlo apie 14 tūkst. darbo vietų.

BBC kalbintas Britanijos mėsos perdirbėjų asociacijos (BMPA) vadovas Nickas Allenas teigė, kad ši industrija su laiku tapo labai priklausoma nuo užsienio darbuotojų. Įvykus „Brexit“, tokių darbuotojų mėsinėse būta apie 70 proc.

„Tai rezultatas to, kad ilgą laiką buvome priklausomi nuo kur kas didesnės darbo rinkos. Prireiks nemažai laiko, kol britus išmokysime dirbti šį darbą, ypač atsižvelgiant į tai, kad dabar egzistuoja didelė konkurencija. Pradėjome pameistrystės programas, tačiau pirmasis mūšis yra sudominti žmones šia profesija“, – nacionaliniam transliuotojui sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius