Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oficialu: nuo pirmadienio galės dirbti visos parduotuvės, turinčios įėjimą iš lauko, paviljonai turgavietėse ir pirtys sodybose

Trečiadienį karantino švelninimą svarsčiusi Vyriausybė nuo pirmadienio leido pradėti dirbti ir toms parduotuvėms, kurių plotas viršija 300 kv. metrų ir kurios turi atskirą įėjimą iš lauko. Tokius pasiūlymus šią savaitę pateikė Vyriausybės ekspertų taryba. Taip pat bus leista atsiverti paviljonams turgavietėse, o turizmo sodyboms – teikti pirčių ir baseino paslaugas vienai šeimai.

Vyriausybė pritarė, kad švelninant karantiną nuo kovo 15 dienos, pirmadienio, būtų galima atsiverti visoms parduotuvėms, turinčioms tiesioginį įėjimą iš lauko klientams arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės ar paviljono klientai.

Tad nuo pirmadienio duris galės atverti tokios parduotuvės, kaip „Ikea“ ar statybos ir remonto prekių parduotuvės, kaip Senukai“, „Moki veži“ ar „Depo“, kurios iki šiol veikė atsidariusios tik maisto skyrius.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tvirtino, kad parduotuvės turės užtikrinti 20 kv. m plotą vienam pirkėjui.

LRV nuotr./Arūnas Dulkys
LRV nuotr./Arūnas Dulkys

Iki šiol galėjo veikti tik parduotuvės, kurių prekybinis plotas neviršija 300 kv. metrų.

Prekybininkai prie įėjimo turės kontroliuoti pirkėjų skaičių, įeiti vienu metu galės tik du asmenys, prižiūrėti, kad pirkėjai dėvėtų medicininę kaukę ar respiratorių ir nepraleisti šalikais veidų prisidengusių ar veido skydelius dėvinčių gyventojų.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė prašė leisti parduotuvėms atsiverti anksčiau, nelaukiant pirmadienio.

„Nežinau, koks motyvas nukelti. Prekybininkai pasiruošę atsidaryti, dalis darbuotojų ir persirgę. Nesuprantamas tas 5 dienų atidėjimas šio įsigaliojimo. Ar būtų galimybė po nutarimo paskelbimo, būtų tikra kovo 11 d. dovana“, – sakė R.Vainienė.

Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad Vyriausybės nutarimas įsigalios pirmadienį, o iki to laiko prašė prekybininkų pasidaryti koronaviruso testą, kad darbą pradėtų saugiai.

„Mes priimame sprendimą trečiadienį, kuris įsigalioja pirmadienį, su ta mintimi, kad tie žmonės ,kurie pradeda dirbti, nueitų ir pasidarytų testą. Raginame tai padaryti dar vieną kartą tam, kad darbas prasidėtų saugiai“, – ragino premjerė.

LRV nuotr./Ingrida Šimonytė
LRV nuotr./Ingrida Šimonytė

Leis veikti ir kioskams turgavietėse

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė taip pat siūlė dar papildyti nutarimą ir leisti veikti turguose esantiems kioskams ir paviljonams, turintiems įėjimą iš lauko.

„Ekonomikos ministerija pasiruošusi išaiškinti, kurie turguose esantys statiniai gali veikti, kurie ne. Kalbame apie turguose esančius nedidelius paviljonus, laikinus statinius ar kioskus, kurie dėl mūsų apribojimų negali veikti. O tos milžiniškos turgavietės, kurios yra kaip prekybos centrai, jie galėtų atsidaryti tada, kai galės atsidaryti ir prekybos centrai", – sakė A.Armonaitė.

Ministrė taip pat pasiūlė leisti teikti baseinų ir pirčių paslaugas kaimo turizmo sodybose vienam šeimos ūkiui.

„Nors galioja ribojimai judėti tarp savivaldybių, kaimo turizmo sodybos veikia, tik klientai gali atvykti iš tos pačios savivaldybės. Susidaro kurioziškos situacijos, kad atvykę pasinaudoti kaimo turizmo paslauga, žmonės negali pasinaudoti toje turizmo sodyboje esančia pirtimi, nes yra toks draudimas", – kalbėjo A.Armonaitė.

Tokiems pasiūlymams prieštaraujančių nebuvo.

Beje, nuo pirmadienio atsivers ir muziejai bei galerijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Premjerė Ingrida Šimonytė informavo, kad artimiausiu metu ekspertai svarstys kitus karantino švelninimus – parduotuvių atvėrimo galimybes prekybos centruose, sporto klubuose bei kitas panašias veiklas.

Ji siūlė ekspertams atkreipti dėmesį, kad svarstant apie galimą veiklų atlaisvinimą atsižvelgtų ir į kitas panašias veiklas.

Siūlo privalomą testavimą

Vyriausybės ekspertų taryba taip pat pasiūlė, kad visų prekybininkų, kurie pradės dirbti, testavimas būtų periodinis ir privalomas.

Artimiausiu metu Vyriausybės ekspertų taryba žada svarstyti siūlymus dėl parduotuvių atvėrimo ir prekybos centruose.

Vasario viduryje Vyriausybė leido duris atverti grožio salonams ir ne maisto prekių parduotuvėms iki 300 kv. m, turinčioms atskirą įėjimą iš lauko, taip pat turgaus prekeiviams. Tiesa, turguje neleista dirbti paviljonams ir kioskams, kas sukėlė didelį smulkiųjų prekiautojų nepasitenkinimą.

Lietuvos statistikos departamento 2021 m. kovo 10 d. skelbiamais duomenimis (už 2021 m. kovo 9 d.) naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, yra 231,4 atvejai, o teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 dienas – 6,1 proc.

Pastebima, kad paskutines dvi savaites šie du rodikliai nežymiai svyruoja, bet iš esmės nesikeičia.

8 šalies savivaldybės patenka į „juodąją zoną“, kai COVID-19 ligos naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, yra didesnis nei 500 atvejų ir / arba teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 dienas yra didesnė nei 10 proc.

15 savivaldybių situacija yra geresnė, jos patenka į „geltoną zoną“, kai naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, neviršija 100 atvejų ir teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 dienas neviršija 4 proc.

Likusios savivaldybės patenka į „raudonąją zoną“, kai naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, yra tarp 100 ir 500 atvejų ir / arba teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 dienas yra tarp 4 ir 10 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius