-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pagaminta Ukrainoje“ – lietuviai už Kyjive pasiūtas kuprines negaili ir 180 eurų

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, ne tik gyventojai, bet ir įmonės ėmėsi padėti užpultai šaliai. Vienas tokių verslininkų – parduotuvės „The Gentle Ride“ vadovas Povilas Petniūnas. Jis, susisiekęs su ukrainiečiais, Kyjive siuvančiais „Gud Bags“ kuprines, ėmėsi jas pardavinėti savo parduotuvėje. Pastarosios Lietuvoje sulaukia nemažo susidomėjimo, tad dabar svarstoma, kaip Lietuvoje išplėsti ukrainietiškų prekių asortimentą, nors logistinis procesas ir yra sudėtingas.
Igoris Gudas / Asmeninio archyvo nuotr.
Igoris Gudas / Asmeninio archyvo nuotr.

Parduotuvės „The Gentle Ride“, prekiaujančios dviračiais, kuprinėmis ir kitais aksesuarais, vadovas P.Petniūnas pasakoja pirmosiomis karo Ukrainoje dienomis ieškojęs būdų prisidėti prie šios šalies žmonių palaikymo ne tik finansine parama, bet ir panaudojant tai, ką turi – savo parduotuvę, socialinius tinklus, kitus resursus.

„Taip gimė mintis padėti šios šalies gamintojams, realizuojant jų produkciją Lietuvoje. Po nesuskaičiuojamų bandymų susisiekti su įvairiais ukrainietiškais prekių ženklais kontaktą pavyko užmegzti su Igoriu iš „GUD Bags“. Šią iniciatyvą Igoris su komanda priėmė pozityviai, tad jų produkcija nedelsiant atsirado mūsų elektroninės parduotuvės lentynose“, – apie tai, kaip ėmė bendradarbiauti su ukrainiečiais, pasakojo P.Petniūnas.

Povilas Petniūnas / Asmeninio archyvo nuotr.
Povilas Petniūnas / Asmeninio archyvo nuotr.

Tuo metu „Gud Bags“ kūrybos vadovas Igoris Gudas prisiminė, kad karo pradžia buvo labai netikėta, nepaisant visų iki tol sklandžiusių naujienų. Pabudus ryte, reikėjo išvežti moteris ir vaikus prie pasienio, o „GUD Bags“ operacijos pirmąjį mėnesį buvo sustabdytos, patalpos naudotos kaip slėptuvės nuo bombų aplink gyvenantiems žmonėms.

„Tačiau stengėmės iš visų jėgų išsilaikyti, toliau mokėjome atlyginimus ir kai kurias sąskaitas. Buvau labai nustebintas, kai gavau Povilo elektroninį laišką, kuriame jis išsakė norą padėti ir paskleisti žinią apie mus Europos Sąjungoje – tai mus labai palaikė ir psichologiškai, ir finansiškai“, – pripažino I.Gudas.

Užsisakydavo net nežinodami, ar prekę gaus

Pradžioje, pasak P.Petniūno, lietuviai „GUD Bags“ kuprines užsisakydavo net nebūdami tikri, kad jas gaus – tai buvo dar vienas būdas siųsti savo paramą Ukrainai.

Anot parduotuvės vadovo, pirkėjams kuprines siūlyta užsisakyti į priekį, nes dėl tuometinės situacijos viskas buvo sustoję, logistika neveikė ir niekas nežinojo, kas laukia rytoj. Bet tai užsakymų nestabdė.

P.Petniūnui tai priminė „Airbnb“ istoriją, kai žmonės nuomojasi būstą apsistoti, į Ukrainą net nevažiuodami.

„Visiems tiko bet kas, kas paremtų ukrainiečius. Tačiau tai nebuvo oro pirkimas – savo pažadą įvykdyti kiekvieną užsakymą gamintojai ištesėjo vos situacijai Kyjive pagerėjus ir atsiradus pirmai galimybei išsiųsti prekes. Dabar kuprines gauname reguliariai, jas bet kada galima įsigyti mūsų fizinėje parduotuvėje Vilniuje arba internetu“, – kalbėjo P.Petniūnas.

„GUD Bags“ / Asmeninio archyvo nuotr.
„GUD Bags“ / Asmeninio archyvo nuotr.

Prasidėjus karui Ukrainoje, labai trūko asmeninės karinės įrangos – taktinių liemenių, dėklų pirmosios pagalbos vaistinėlėms ir panašių daiktų, tad „GUD Bags“ iškart pradėjo galvoti, ką daryti, kad užpildytų tuometinę poreikį.

„Nepaisant to, kad specializuojamės kuprinių gamyboje, stengėmės ir sugebėjome pagaminti gaminius, kurie buvo gyvybiškai svarbūs ir dabar naudojami fronto linijose. Lėšos, kurias gavome iš pirmųjų lietuviškų užsakymų, buvo panaudotos reikalingoms medžiagoms pirkti“, – pasakojo I.Gudas.

O iš kur pavyksta gauti reikalingų medžiagų?

„Yra tiekėjų, su kuriais bendradarbiaujame jau daug metų, esame išbandę kiekvieną audinio gabalėlį ir užtrauktuką, kurį naudojame „GUD Bags“ gaminio gamyboje. Tai leido mums atrinkti geriausias rinkoje esančias medžiagas, kurios puikiai atrodo ir bei užtikrina maksimalų ilgaamžiškumą daugelį metų. 90 proc. šių medžiagų importuojama iš įvairių šalių – JAV, Korėjos, Lenkijos, Lenkijos, Italijos, Taivano“, – vardijo I.Gudas.

Tik nedidelė dalis naudojamų medžiagų yra pagaminta Ukrainoje, todėl Ukrainos uostų blokavimas ir naikinimas, pasak pašnekovo, sugriovė visas tiekimo grandines. Dėl to trūko medžiagų ir sparčiai kilo kainos, teko prisitaikyti prie naujos realybės. „Tai kur kas sudėtingiau nei anksčiau ir, žinoma, dar brangiau“, – tvirtino jis.

Paklausus, kiek darbuotojų dirba prie kuprinių siuvimo, jis teigė, kad stengiamasi, jog veikla būtų kuo efektyvesnė. Tam reikėjo sumažinti visas papildomas išlaidas, kad gamykla veiktų, tačiau nė vienas iš kuprines gaminančių žmonių nebuvo atleistas. Dabar čia dirba 10 žmonių.

123RF.com nuotr./Ukrainos vėliava
123RF.com nuotr./Ukrainos vėliava

„Pirmas dalykas, apie kurį galvoju ryte, yra tai, kaip padaryti, kad mano žmonės jaustųsi saugūs ir ramūs, kiek tai įmanoma dabartinėje situacijoje. Stabilumas čia yra raktinis žodis, ir mes kiekvieną dieną darome viską, kad išgyventume sunkiausius laikus, kokius tik kada nors teko patirti“, – nurodė pašnekovas.

Apsunkinta logistika

P.Petniūnas neslėpė, kad kuprinių atsigabenimas iš Ukrainos į Lietuvą kelia nemažai iššūkių. Pagrindinis kelias jas atsisiųsti yra Ukrainos–Lietuvos paštas, tačiau kelionė iš Kyjivo iki Vilniaus trunka gana ilgai, taip pat prisideda muitinimo procedūrų bei kitų formalumų laikas.

„Žinoma, kaskart stengiamės panaudoti visus turimus resursus ir kūrybiškumą bei ieškoti alternatyvių būdų greitesniam ir efektyvesniam prekių parsigabenimui – kartais padeda savanoriai ar organizacijos, vykdančios veiklą abiejose šalyse“, – pridūrė jis.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Savanoriai Ukrainoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Savanoriai Ukrainoje

Priklausomai nuo modelio, vienos kuprinės kaina siekia nuo 129 iki 179 eurų. Nors suma gali pasirodyti nemaža, P.Petniūnas tikino, jog „įvertinus kuprinės gaminimo aplinkybes ir jos kokybę“, ji yra verta kiekvieno sumokėto euro.

Anksčiau pusė pajamų už pirkinį, kaip pasakojo pašnekovas, keliavo gamintojams, kita pusė buvo pervedama į paramos fondo „Blue Yellow“ sąskaitą. Tačiau nuolat augant gamintojų kaštams, brangstant medžiagoms ir logistikai, dabar didžioji dalis pajamų pervedamos tiesiai gamintojams, o likusiomis dengiamos transportavimo, muitų ir kitos su jų pardavimu Lietuvoje susijusios išlaidos.

„GUD bags“ kūrėjai organizuoja ir įvairius aukcionus, kurių metu surinktos lėšos perduodamos tiems, kuriems to labiausiai reikia, perkami dronai ir kita ginkluotosioms pajėgoms gintis nuo okupantų būtina įranga.

Plės asortimentą

P.Petniūnas neatskleidė, kiek kuprinių Lietuvoje parduodama per mėnesį, tik nurodė, kad vasarą kuprinės populiarumu pralenkė visas kitas asortimento prekes. Jis tvirtino, kad ateityje bus siekiama plėsti jų asortimentą.

„Taip pat tapome jų partneriais Europoje, todėl greitai planuojame šias kuprines pristatyti ir kitose šalyse. Ukrainos verslams pagalbos šiandien labai reikia, todėl dedame visas pastangas sudaryti jiems galimybę dirbti ir už Ukrainos ribų garsinti ne tik gaminius, bet ir problemas, su kuriomis ši šalis dabar susiduria“, – nurodė P.Petniūnas.

Jis atskleidė, kad turi minčių ateityje į platesnius vandenis padėti išplaukti ir kitiems šios šalies verslams.

Karolinos Stažytės nuotr./Kyjivas
Karolinos Stažytės nuotr./Kyjivas

„Dabar tai daryti bus lengviau, nes „atidirbome“ logistikos mechanizmą pačiomis sudėtingiausiomis sąlygomis, tad nereikės visko pradėti nuo nulio, kad į Europą padėtume patekti ir kitiems drąsių bei kūrybingų ukrainiečių gaminiams“, – tvirtino jis.

I.Gudas, be kita ko, pridūrė, kad įmonė turi klientų Niujorke, Los Andžele, Melburne, Singapūre ir kitur.

Nors situacija labai nepastovi, vieną dieną Kyjive girdimos sirenos, įspėjančios apie oro pavojų, kitą dieną gali būti ramu, o dar kitą į miesto centrą skrieja raketos, I.Gudas sako, kad gyvenimas tęsiasi.

„Vaikai žaidžia gatvėse, mieste pristatomi maisto produktai, o mes gaminame kuprines. Galimybė dirbti ir atvežti jums mūsų prekes yra tiesiog neįkainojama – kaip ir žinojimas, kad jos taip gerai vertinamos Lietuvoje. Kasdien sakome, kad jei ne mes patys, tai bent jau mūsų kuprinės neša Ukrainos vėliavą į Europą. Dėkojame už jūsų paramą“, – kalbėjo I.Gudas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius