-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Per pandemiją pradėjo veikti robotizuota ir skaitmenizuota SBA baldų komponentų gamykla

SBA industrinių inovacijų slėnyje Klaipėdos rajone, greta logistikos centro pradėjo veikti viena moderniausių Europoje, visiškai automatizuota baldų komponentų gamykla „Laminn“. Ji centralizuotai aprūpins baldų gamybos komponentais ir ruošiniais SBA baldų sektoriaus įmones. Investicijos į 13 tūkst. kv. metrų „Laminn“ pastatą ir įrangą siekia apie 15 mln. eurų, pranešė įmonė.
Nauja SBA gamykla Klaipėdos pašonėje
Nauja SBA gamykla Klaipėdos pašonėje / Įmonės nuotr.

„Susitelkusios komandos dėka pandemija nesutrukdė mūsų strateginių plėtros planų. Toliau auginame raumenis, kad sėkmingai konkuruotume pasaulinėse rinkose. Mūsų kuriamame pramonės inovacijų klasteryje pastatyta naujoji gamykla šiuo metu yra pažangiausia savo specializacijos srityje, turinti našiausią Europoje supjovimo liniją. Holistinė ir sustyguota logistikos bei gamybos sistema leidžia pasiekti maksimalų efektyvumą. Centralizavę ruošinių gamybą optimizuojame logistikos grandinę, o racionaliai panaudojami resursai bei transportas reikšmingai mažina poveikį aplinkai“, – teigia SBA viceprezidentas Egidijus Valentinavičius.

Anot jo, pilnai baigus projektą naujojoje gamykloje veiks 4 efektyvios, visiškai automatizuotos gamybos linijos, 6 robotai. Juos diegia SBA bendrovė „Robotex“. Iš naujosios gamyklos per parą į kitas baldų gamybos įmones visoje Lietuvoje iškeliaus 40 vilkikų su produkcija. Skaičiuojama, kad jie per metus perveš daugiau kaip 90 mln. vienetų baldų komponentų ir ruošinių. Naujoje gamykloje racionaliau panaudojamos žaliavos. Automatizuoti procesai padidina darbų saugumą ir sumažina produkcijos defektų.

„Drąsiai galime sakyti, kad „Laminn“ – labiausiai skaitmenizuota ir automatizuota baldų gamybos įmonė Lietuvoje. Tai didelis žingsnis į ketvirtąją pramonės revoliuciją, kai įmonėse ypatingas dėmesys skiriamas technologijoms, skaitmeninimui, robotikai. Mūsų gamybos linijos „susikalba“, tai yra sujungtos į bendrą tinklą ir perduoda viena kitai, kiek produkcijos pagamino, kiek ir kada reikia pagaminti kitai. Be to, automatizuotoje gamykloje reikia mažiau darbuotojų. Pavyzdžiui, vieną liniją aptarnauti užtenka vos dviejų žmonių“, - privalumus vardina naujos gamyklos „Laminn“ direktorius Arūnas Bakutis.

Anot jo, įdiegta bendra elektroninė sistema ruošinių užsakymams priimti, kroviniui suformuoti, numatyti jo pristatymo į baldų fabrikus laiką. Nuvežus ruošinius tas pats vilkikas grįžta į šalia „Laminn“ esantį logistikos centrą su pagaminta produkcija. Tokią sudėtingą sistemą įdiegti padėjo „SBA Competence ir service center“ informacinių technologijų specialistai.

„Su naująja gamykla esame vieni iš nedaugelio Lietuvoje, kurie taip plačiai ir giliai naudoja informaciją, sukauptą pasitelkiant didžiųjų duomenų technologijas. Jos leidžia centralizuotai valdyti procesus tarp susijusių įmonių, analizuoti ir identifikuoti galimas problemas, apibendrinti informaciją. Kompiuterinio tinklo taškų – daviklių, protingų įrenginių – yra penkis kartus daugiau nei darbuotojų gamykloje. Tokie modernūs programiniai sprendimai suvaldo milžiniškus kiekius įvairialypės informacijos popieriuje ar „ekselyje“ to atlikti tiesiog būtų neįmanoma“, - sako Vaidas Paulauskis, „SBA Competence and service center“ IT paslaugų grupės vadovas.

Veiklą pradėjusi gamykla nuosekliai didina apimtis maksimalaus pajėgumo link. Šiuo metu veikia jau trys iš keturių gamybos linijų. Dabar čia dirba 45 žmonės. Planuojama, kad įdiegus ir paleidus ketvirtąją gamybos liniją, aukštos kvalifikacijos darbuotojų, sugebančių valdyti automatizuotas linijas, skaičius išaugs 30 procentų.

Bendros SBA grupės investicijos į du pirmuosius SBA industrijų slėnio etapus – gamyklą, logistikos centrą, jų įranga viršija 30 mln. eurų. Tiek logistikos centrą, kurį valdo SBA bendrovė „Innovo logistika“, tiek gamyklą „Laminn“ išvystė SBA nekilnojamojo turto bendrovė „Urban Inventors“. Po pirmųjų dviejų plėtros etapų, kuriuos iš dalies finansavo „Swedbank“, SBA industrinių inovacijų slėnyje naujai sukurtų darbo vietų skaičius artės prie šimto, tačiau numatoma ir tolesnė šio klasterio plėtra.

SBA grupė yra viena didžiausių Lietuvoje, veikianti NT, tekstilės ir baldų gamybos sektoriuose. Grupės įmonėse dirba apie 5000 žmonių. SBA baldų gamybos sektoriui be „Kauno baldų“ priklauso „SBA baldų kompanija“, valdanti „Klaipėdos baldus“, „Šilutės baldus“, „Germaniką“, „Visagino liniją“, „Mebelain“. Šiemet SBA industrinių inovacijų slėnyje baigtas statyti Logistikos centras „Innovo logistika“ bei baldų komponentų gamykla „Laminn“. SBA tekstilės sektorių sudaro „Utenos trikotažas“ kartu su bendrovėmis „Šatrija“ ir „Mrija“. SBA valdo NT inovacijų bendrovę „Urban Inventors“, plėtojančią verslo slėnį „Green Hall“ Vilniuje ir BLC verslo centrą Kaune, taip pat investicijų valdymo bendrovę „Capitalica Asset Management“, kuri Kaune valdo verslo centrą „Kauno Dokas“, Vilniuje – „135“ ir plėtoja modernių biurų kompleksą „Verde“ Skanste rajone, Rygos centre. Pernai SBA grupė įsigijo robotikos ir automatikos sprendimus siūlančią bendrovę „Robotex“.Taip pat įsteigė „SBA Modular“, kurios taikinyje – modulinių daugiaaukščių tvarių pastatų gamyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius