Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 29

Kaip dažyti baldus namuose? Norintiems atnaujinti interjerą – Giedrės Mazienės patarimai

Giedrė Mazienė jau ne vienerius metus užsiima interjeru, taip pat – atnaujina įvairius baldus tam pasitelkdama kreidinius dažus. Ji sako, kad šie dažai idealiai tinka bet kokiems paviršiams atnaujinti ir tiems žmonėms, kurie dažo pirmą kartą, kadangi jais dažyti yra labai paprasta.

Nuo ko pradėti norintiems atnaujinti savo baldus ar kitas interjero detales? Dažus galima rinktis pačius įvairiausius – nuo visiškai matinių iki turinčių blizgesį ir taip pritaikyti pasirinktus atspalvius savo interjere. Moteris pastebi, kad šiuo metu dažniausiai žmonės renkasi pilkus atspalvius, o ryškių – prisibijo.

VIDEO: Senų baldų atnaujinimas naudojant specialius dažus

Paviršiaus paruošimas

Kaip pasakoja Giedrė, jeigu pasirenkate baldus dažyti kreidiniais dažais, tuomet paviršiaus nereikia šveisti ar kitaip jo paruošti.

„Kreidiniai dažai yra savaime gruntuojantys, todėl didžiausias darbas, ką turite padaryti, tiesiog nuvalyti paviršių, kad jis nebūtų riebaluotas, nebūtų dulkių ir kitų nešvarumų“, – sako pašnekovė. Tam galite pasitelkti ūkišką muilą, indų ploviklio lašelį ar specialų baldų valiklį. Kai nuvalote paviršių ir nusausinate, galite pradėti dažyti.

Šiais dažais galite dažyti bet kokius paviršius – tiek medžio masyvo, tiek lakuotus, tiek medžio plokštės.

„Tiesa, svarbu, kad paviršiai būtų lygūs, nesiluptų, nes kitu atveju ir nudažius iš naujo, dažai gali luptis. Tokiu atveju reikėtų pašalinti besilupančias dalis ir tik tada dažyti“, – pataria Giedrė ir priduria, kad dažyti kreidiniais dažais galima ir stiklą, metalą, plastiką, laminatą, keramiką ir bet kokius kitus paviršius.

Kaip dažyti?

Giedrė sako, kad geriausia rinktis sintetinio pluošto teptukus tankiais šereliais, kadangi taip dažant lieka mažiau dryžių, tačiau jeigu paviršius lygus, galite dažyti ir voleliu – taip bus dar greičiau.

„Tepame dažus tiesiai ant baldų ir nereikia baimintis, kad iš pradžių bus tie dryžiai labiau matomi – žmonės to dažnai išsigąsta. Pirmas sluoksnis dažniausiai būna negražus, tačiau kai padengiame antru ir trečiu sluoksniu, tuomet išryškėja visas grožis“, – pasakoja Giedrė, sakanti, kad kiti dažo ir paprasčiausia kempinėle.

Kiek reikės sluoksnių, priklauso nuo baldo ir dažų spalvos. Jeigu jis tamsus ir dažome šviesiai, prireiks daugiau sluoksnių, o jeigu ir dažai ir baldas panašių spalvų – sluoksnių reikės mažiau.

Jeigu ant dažomo baldo yra papuošimų, griovelių, juos geriau dažyti švelniai, jų visų neužpildant, nes tą raštą sumažinsime – geriau dažus įtapšnoti. Šiai spintelei atnaujinti yra taikoma Faded Grandeur technika, kaip pasakoja pašnekovė – tai yra toks dekoravimo stilius su buvusios, išblėsusios, pasidėvėjusios prabangos užuomina.

Baldas turi atrodyti kuo senesnis, tamsinamos tos vietos, kur natūraliai daugiau tepasi.

„Jei šiuo stiliumi dažomi ir dekoruojami baldai, pasirenkamos pastelinės, tarsi išblukusios spalvos, derančios viena su kita, naudojama daug patinos, druskų, šešėlių, kurie padaromi dažais, vaškų, rūdžių ar oksiduoto vario efektais.

Asmeninio archyvo nuotr. /Giedrės Mazienės dažyti ir atnaujinti baldai
Asmeninio archyvo nuotr. /Giedrės Mazienės dažyti ir atnaujinti baldai

Baldas turi atrodyti kuo senesnis, tamsinamos tos vietos, kur natūraliai daugiau tepasi, dyla – aplink rankenėles, baldo apačia, kampučiai, grioveliai. Noriu pabrėžti, kad nedažau autentiškų, labai senų baldų, kurie yra vienetiniai. Tuo tarpu serijinės gamybos, nublukę baldai, turintys defektų, tam tinka“, – sako pašnekovė.

Nudažius – vaškavimas arba lakavimas

Variacijų, kaip dažyti kreidiniais dažais, yra labai daug – belieka tik išsirinkti, kokį efektą norite sukurti – sendintą, kelių spalvų, ar dažyti viena spalva. Galite rinktis dažyti vieną sluoksnį viena, kitą – kita spalva ir juos pratrinti, taip išgaunant įvairius spalvų derinius.

Asmeninio archyvo nuotr. /Giedrės Mazienės dažyti ir atnaujinti baldai
Asmeninio archyvo nuotr. /Giedrės Mazienės dažyti ir atnaujinti baldai

„Pirmas sluoksnis turi džiūti bent jau keturias valandas, kad galėtume dažyti antrąjį. Norėdami tai padaryti greičiau, galite naudoti vėjelį, tačiau geriausia dažyti po paros. Kai uždažome antrąjį sluoksnį, gali atrodyti, kad daugiau sluoksnių ir nereikės. Tačiau po dažymo paviršių patariama vaškuoti arba lakuoti. Vaškuojant, jeigu paviršius buvo nudažytas netolygiai, per mažai sluoksnių, gali išryškėti tam tikri defektai, pavyzdžiui, kur paviršius padengtas ploniau“, – sako G.Mazienė.

Pirmiausia vaškuoti reikėtų bespalviu vašku, o vėliau galite naudoti ir kitos spalvą vašką. Galite patrinti nuvaškavę, kad sluoksniai išlįstų vienas iš po kito ir taip sukurti sendinimo efektą. „Jeigu paviršius labiau naudojamas, rekomenduočiau lakuoti, o kitu atveju puikiai tiks ir vaškas – ypač, kai norime švelnesnio, aksominio paviršiaus“, – pataria pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Giedrės Mazienės dažyti ir atnaujinti baldai
Asmeninio archyvo nuotr. /Giedrės Mazienės dažyti ir atnaujinti baldai

Kada galima naudotis baldais?

Pasak G.Mazienės, visi vandens pagrindo dažai kietėja apie mėnesį laiko, tačiau tai nereiškia, kad prie jų negalima prisiliesti. „Svarbiausia tiesiog juos pasaugoti, galite patiesti servetėlę, jų stipriai netrinti valant ir panašiai“, – pataria pašnekovė. Ji priduria, kad net ir neturint patirties galima drąsiai dažyti, nes šie dažai nėra „kaprizingi“ ir dažniausiai lengvai pavyksta pasiekti norimą efektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius