-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėja nebenori japoniško alaus

Japonijoje pagaminto alaus eksportas į Pietų Korėją praėjusį mėnesį smuko beveik iki nulio dėl vartotojų boikoto, kurį išprovokavo stiprus prekybos ir istorinis konfliktas tarp Seulo ir Tokijo.
Japonijos vėliava
Japonijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Japonijos gamintojos rugpjūčio mėnesį į Pietų Korėją išsiuntė alaus už 223 tūkst. JAV dolerių, rodo Korėjos prekybos statistikos instituto duomenys, ir tai buvo 97 proc. mažiau, palyginti su 7,57 mln. JAV dolerių vertės alaus eksportu pernai.

Prieš kylant prekybos tarp dviejų kaimynių ir JAV sąjungininkių, japoniškas alus ilgą laiką buvo mėgstamiausia Pietų Korėjos gyventojų alternatyva savo šalies aludarėms, rodo Korėjos prekybos statistikos instituto duomenys, bei užėmė aukščiausias vietas importo sąrašuose nuo 2010 metų.

„Praėjusį mėnesį japoniškas alus nukrito į 13 vietą“, – naujienų agentūrai AFP pažymėjo instituto atstovas ir pridūrė, kad dabar Pietų Korėjos daugiausia importuoja alų iš Kinijos, Nyderlandų ir Belgijos.

Seulas ir Tokijas įsivėlė į prekybos ginčą liepos mėnesį, kai Japonija sugriežtino trijų cheminių medžiagų, būtinų Pietų Korėjos technologijų milžinių, tokių kaip „Samsung“, produkcijos gamybai, eksporto kontrolę.

Sprendimas dėl apribojimų priimtas po kelių Pietų Korėjos teismų sprendimų, kuriais Japonijos bendrovės įpareigotos sumokėti už priverstinį pietų korėjiečių darbą Antrojo pasaulinio karo metu, su kuriuo Japonija nesutinka.

Nuo to laiko Pietų Korėjos gyventojai boikotuoja japoniškas prekes, įskaitant alų, kosmetikos gaminius ir automobilius.

Be to, turistai iš Pietų Korėjos buvo skaitlingiausi Japonijos lankytojai po kinų, tačiau nuo liepos pradžios turistų srautas sumažėjo.

Per keturių dienų derliaus šventę praėjusią savaitę iš Inčono oro uosto į Japoniją per dieną į Japoniją išskrido vidutiniškai po 12 140 pietų korėjiečių – 39 proc. mažiau nei pernai, pranešė oro uostas.

Kelios Pietų Korėjos oro linijos, įskaitant nacionalinę vežėją „Korean Air“, sustabdė maršrutus į Japoniją dėl mažėjančios paklausos.

Japonijos automobilių pardavėjai taip pat pastebėjo, kad pastaraisiais mėnesiais pardavimai Pietų Korėjoje smuko.

Pietų Korėja ir Japonija yra demokratijos ir rinkos ekonomikos šalys, tarp kurių kaimynių yra valdinga Kinija ir branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja.

Visgi Tokijo, Pekino ir abiejų Korėjų santykiams ir toliau didelę įtaką daro XX amžiaus pirmoje pusėje vyravęs Japonijos ekspansionizmas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius