-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirkėjų pasirinkimas – lietuviška mėsa

Šviežios mėsos kepsnys, troškinys ar maltinukai – tai jau įprasti kasdieniai lietuvių šeimos patiekalai vakarienei ar pietums, o ne vien ištaigingesnių savaitgalio pietų valgis. Šiuos įpročius keičia ir prekybos tinklų siūlomas itin gausus kokybiškos šviežios mėsos asortimentas.
„Maxima“ pirkimų departamento direktorius Tomas Marcinkevičius
„Maxima“ pirkimų departamento direktorius Tomas Marcinkevičius / „Maxima“ nuotr.
Temos: 1 Mėsa

Mėsos čia gali išsirinkti kiekvienas pagal kainą ir skonį – ar tai būtų kepsniui tinkantis antrekotas, ar minkštutė kiaulienos sprandinė iškylos šašlykui.

Apie tai, kokią mėsą labiausiai vertina Lietuvos gyventojai, kalbamės su MAXIMA Pirkimų departamento direktoriumi Tomu Marcinkevičiumi.

– Šiuo metu madinga kalbėti apie žaliavalgystės ar vegetarinio maitinimosi naudą. Ar pastebite, kad tai turėtų įtakos mėsos pardavimui?

– Atvirkščiai, mūsų prekybos tinklo kelerių metų pardavimų istorija rodo, kad šviežios mėsos parduodama daugiau, o tai reiškia, kad lietuviams mėsa yra būtinas kasdienio vartojimo produktas. Ir klientų lūkesčiai perkant mėsą per kelerius metus nepakito – labiausiai vertinama lietuviška mėsa. Todėl net mūsų mažiausiose parduotuvėse pamažu įrengiami sveriamosios mėsos skyriai, kad būtų galimybė ne tik pasirinkti patikusią mėsą, bet ir čia pat paprašyti atpjauti kad ir nedidelį gabaliuką vakarienei.

– Kokia mėsa Lietuvoje yra labiausiai perkama?

– Didžiausios pardavimų dalys tenka kiaulienai ir vištienai. Apie penktadalis nuo bendro šviežios mėsos parduodamo asortimento tenka mūsų meistrų smulkintai mėsai, kurią įprasta vadinti faršu. Ko gero, mėsmalė užsigulėjo tik vienos kitos šeimininkės namuose, mūsų pardavimai rodo, kad mėsą namuose jau nebemalama, kur kas paprasčiau jos įsigyti jau paruoštos. Džiugu, kad vis dažniau į pirkinių krepšelius patenka ir šviežios jautienos.

Mūsų pardavimų geografija rodo, kad daugiausia jautienos gerbėjų gyvena Marijampolėje, Vilniuje, ir Klaipėdoje – šiuose miestuose jautienos pardavimų dalis yra gerokai didesnė nei kituose Lietuvos miestuose. Iš tiesų, planuojant šviežios mėsos asortimentą, būtina atsižvelgti į vartojimo įpročius kiekviename šalies regione, atskirame mieste ir net konkrečioje parduotuvėje.

– Vis dažniau pasigirsta, kad dėl žaliavų brangimo kasdienio vartojimo prekės brangsta. Ar šviežios mėsos kainos per pastaruosius metus pakito?

– Žaliavos brangimo neišvengiame, šviežios mėsos pirkimo kaina yra išaugusi, tačiau vartotojams ši kasdienė prekė nebrango, nes  savo sąskaita  kompensuojame šį brangimą. Šviežios mėsos geros kainos yra stabilios, juolab taikome dažnas akcijas populiariausiai mėsai ir taip klientams suteikiame galimybę nusipirkti mėsos dar pigiau.

– Dalis žmonių jautienos išpjovos nuo kumpio dalies, ko gero, neatskirtų, jei nebūtų užrašo. Taip pat ne visada pirkėjas žino, kokia mėsa labiau tinkama kepsniui, o kuri guliašui pagaminti. Kaip prie vitrinos nesuklysti, norint paruošti tobulą vakarienę?

Mūsų parduotuvėse galite rasti leidinuką „Geros mėsos vadovas“ su naudingais patarimais. Patarimų taip pat apstu ir mūsų interneto svetainėje www.maxima.lt. Daugelyje mūsų parduotuvių veikia mėsos cechai, jų yra ir kai kuriose mažiausiose mūsų tinklo parduotuvėse, dažniausiai cechai nuo prekybinės salės atskirti tik stiklu, o čia pat dirbantys mėsininkai geriausiai žino, kokia mėsa yra tinkamiausia konkrečiam patiekalui. Klientai jau žino, kad verta paklausti meistrų-mėsininkų, todėl priėję prie vitrinos nesidrovi ir klausia šviežios mėsos į prekybos salę atnešusio darbuotojo, kokią mėsą jis rekomenduotų. Dauguma mūsų mėsininkų yra ilgamečiai mūsų įmonės meistrai, kurie ne tik išmano savo darbą, bet ir noriai žiniomis dalinasi su kitais. Aš ir pats iškylų sezono metu parduotuvėje paprašau mėsininko parekomenduoti šašlykui tinkančios mėsos, kad jos užtektų visai draugų kompanijai ir gaunu ne tik mėsos, bet ir naudingų patarimų – kiek marinuoti, kiek laikyti marinate ir kaip skaniai išsikepti.

PATARIMAI

Kaip skaniai iškepti mėsą?

Patikimas būdas, kaip nustatyti, ar mėsa iškepė – patikrinti ją nykščiu. Spustelkite nykščiu storiausią kepsnio vietą – jei mėsa pasiduoda spaudimui, yra elastinga, vadinasi, viduje ji dar pusžalė. Visai ar beveik iškepusi mėsa bus daug kietesnė, iš jos netekės rausvas skystis.

Jei kepate maltinukus, į maltą mėsą kartu su prieskoniais ir druska reikėtų įmaišyti vandens – taip  bus skaniau ir sultingiau. Maltinukai taip pat bus sultingesni, jei nepagailėsite įmaišyti daug smulkintų svogūnų – žinoma, jei juos mėgstate. Beje, maltinukus geriausia kepti ant silpnos ugnies.

Jei kepate kepsnį orkaitėje, prieš pašaunant į ją, apkepkite mėsą iš visų pusių keptuvėje – mėsa bus sultingesnė, išlaikys daugiau maistingų medžiagų. Kuo greičiau apkepama kepsnio plutelė, tuo jis skanesnis. Kepdami orkaitėje, jos apačioje padėkite indą su vandeniu, tada kepsnys nesudžius.

 
 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius