Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po gaisro „Norvelitoje“ darbuotojai raminami, o įmonė atleidžiama nuo mokesčių

„Norvelitos“ gaisro atvejis parodė, kad rajono priklausymas nuo vieno darbdavio yra labai rizikingas. Nors žuvies perdirbimo įmonės savininkai žada išlaikyti visus darbuotojus, tačiau tai bus sunku padaryti. Raseinių rajono valdžia sako, kad provincijos investuotojams turėtų būti skiriama daugiau mokestinių lengvatų.
Gaisras „Norvelitoje“
Gaisras „Norvelitoje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po penktadienį praūžusio gaisro, kai sudegė vienas žuvų perdirbimo cechų, spręsti darbuotojų likimo sėdo įmonės savininkai, rajono valdžios ir Darbo biržos atstovai.

Penktadienį praūžęs gaisras netoli Raseinių esančiame Gabšių kaime pridarė, kaip manoma, milijoninių nuostolių vienai didžiausių žuvies perdirbimo įmonių.

Bandys ir perkvalifikuoti

„Norvelita“ yra stambiausias darbdavys rajone. Vienoje didžiausių žuvies perdirbimo įmonių dirba apie 700 žmonių, o piko metu – 900 žmonių. Rajone įmonei negali prilygti nei vienas darbdavys, pavyzdžiui, antra didžiausia bendrovė yra sukūrusi apie 200 darbo vietų.

Nors „Norvelitos“ valdybos pirmininkas Jordanas Kenstavičius žada stengtis, kad darbo vietos būtų išsaugotos, tai bus sunku padaryti. Daliai darbuotojų bus pasiūlyta keisti profesiją, dalis bus perkvalifikuoti.

Tiesa, liepsnos nepaženklintose patalpose vyksta gamyba.

„Sutarėme, kad Darbo birža subsidijuos perkvalifikavimą. Raseiniuose yra verslo ir technologijų mokykla, kurioje galima tai daryti“, – 15min teigė Raseinių rajono meras Algirdas Gricius.

Savininkas kreipėsi į darbuotojus

Pirmadienį „Norvelitos“ vadovas J.Kenstavičius paskelbė kreipimąsi į darbuotojus, verslo partnerius. Jame vienas įmonės savininkų teigia tikintis, kad darbo vietos bus išsaugotos. „Dedame visas pastangas ir tikimės, kad išsaugosime visas darbo vietas. Stengsimės neatleisti nei vieno žmogaus iš darbo“, – rašoma kreipimesi.

J.Kenstavičius pranešė, kad turtas ir verslas yra drausti. „Tai reiškia, kad kuo skubiau stengsimės atstatyti prarastus gamybinius pajėgumus. Šiuo metu ruošiami planai sudegusių pastatų atstatymui, naujos įrangos užsakymams, vykdomi derinimai su atsakingomis institucijomis dėl skubaus pasekmių likvidavimo“, – rašo laiške įmonės valdybos pirmininkas. Pasak jo, jau telkiamos pajėgos išlikusios gamybos atnaujinimui.

Rajono valdžia irgi žada paramą stambiajam darbdaviui.

„Šiuo metu pagrindinis dalykas yra kuo skubiau likviduoti gaisro padarinius, kad įmonė būtų prikelta naujam gyvenimui, prasidėtų normali gamyba ir žmonės dirbtų. Tai priklausys ir nuo Savivaldybės, ir nuo įvairių sričių tarnybų“, – pranešime teigia Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas, Savivaldybės administracijos direktorius Remigijus Ačas.

Atleis nuo kai kurių mokesčių

Nežinia, kiek tai nuramino 700 „Norvelitos“ darbuotojų, tačiau rajono meras teigia išgirdęs J.Kenstavičiaus pažadą, jog gamyba bus išlaikyta.

„Savininkas sakė, kad viskas bus atstatyta. Tas labai džiugina“, – neslėpė rajono meras. Tačiau jis neslėpė, kad nepatogumų darbuotojams bus. Pavyzdžiui, dalis darbuotojų turės vykti į kituose miestuose esančius „Norvelitos“ padalinius. Žuvų išdarinėtojams teks dirbti ir tvarkant įmonės teritoriją.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras „Norvelitoje“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras „Norvelitoje“

„Žinoma, darbo profilis daliai darbuotojų keisis, teks eiti atostogų. Tačiau dabar svarbiausia, kad būtų atstatyta gamyba ir išsaugotos darbo vietos“, – kalbėjo meras.

Beje, savivaldybė, pasak jo, „Norvelitą“ ketina atleisti nuo kai kurių mokesčių ir taip palengvinti žuvies perdirbimo įmonės situaciją.

Norėtų daugiau lengvatų

Raseinių rajono meras sutinka, kad „Norvelitos“ atvejis atskleidė skaudžią tiesą – vieno didelio darbdavio rizika rajone yra pernelyg didelė.

Lietuvoje yra nemažai rajonų, kuriuose dominuoja vienas ar du stambūs darbdaviai. Atsitikus nelaimei ar ištikus bankrotui, būtų sunku rasti jiems vietą rajone.

„Reiktų, kad kiekvienoje rajono savivaldybėje būtų bent po 4-7 didesnius darbdavius, kad atsitikus nelaimei pas kurį nors vieną, būtų galima perkvalifikuoti dirbti kitoje rajono įmonėje“, – samprotavo A.Gricius. Todėl investuojantiems rajonuose turėtų būti pelno ir kitų mokesčių lengvatos, mano jis.

Tokios situacijos rodo, kad Lietuvoje regioninė politika vis dar sunkiai vykdoma. „Kalbama apie investicijas į didžiuosius miestus. O rajonai liks tušti, bet su infrastruktūra“, – nerimavo Raseinių rajono meras.

VIDEO: Gabšiuose užfiksuotas degantis „Norvelitos“ žuvų perdirbimo cechas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius