Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybininkai džiūgauja po žinių apie galimą atvėrimą: laukėme amžinybę, todėl net neina patikėti

Po prekybos įmonių susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte penktadienį paskelbta, kad, švelninant karantiną, visą prekybą šalyje planuojama atverti nuo balandžio 12 dienos. Vieni rinkos dalyviai džiaugiasi žinia ir ruošiasi dirbti, bet yra ir atsargių.
Į „Akropolį“ plūstelėjo pirkėjai prieš įsigaliojant griežtesniems karantino reikalavimams
Prekybos centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po susitikimo su prekybininkais ministrė pirmininkė pareiškė, kad Vyriausybė girdi verslo lūkesčius ir, nors epidemiologinė situacija Lietuvoje vis dar negerėja, ieško būdų, kaip saugiai leisti veikti prekybos centrams ir ne tik.

„Tikimės, kad privalomas darbuotojų testavimas, įsibėgėjantis vakcinavimas, kitų būtinųjų saugumo reikalavimų laikymasis leis pamažu atverti galimybes ir kultūrai: renginiams lauke, taip pat ir viduje, užtikrinat kaip įmanoma didesnį saugumą.

Galutinį sprendimą priims ministrų kabinetas atsižvelgdamas į situaciją, kokia bus po Velykų, tad šis savaitgalis labai svarbus dabar veikiančiai prekybai valdant srautus ir raginant žmones laikytis saugumo reikalavimų“, – pranešime spaudai cituojama premjerė I.Šimonytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė 15min patvirtino, kad dėl prekybos atvėrimo Vyriausybė spręs kitą savaitę.

„Jeigu nenutiks ekstremalių situacijų, tai visos prekybos galutinis atvėrimas planuojamas balandžio 12 dieną. Kitą savaitę trečiadienį Vyriausybės posėdyje svarstomas, o įsigaliotų nuo pirmadienio“, – sakė R.Vainienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rūta Vainienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rūta Vainienė

Šią datą pranešime spaudai įvardijo ir Vyriausybė.

„Žinia laukta amžinybę“

Prekybininkai sveikina Vyriausybės užmojus ir laukia atsivėrimo.

Didžioji dalis prekybos Lietuvoje buvo užverta pernai gruodžio viduryje, kai tik darbą pradėjusi I.Šimonytės Vyriausybė smarkiai sugriežtino dėl koronaviruso plitimo įvestą karantiną.

Šiuo metu suvaržymai atlaisvinti tik daliai parduotuvių – kovo pradžioje leista dirbti visoms parduotuvėms su atskiru įėjimu iš lauko, tačiau toliau draudžiama parduotuvių, veikiančių dideliuose prekybos centruose ir neturinčių įėjimo iš lauko, veikla.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Moki veži“ parduotuvė Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Moki veži“ parduotuvė Vilniuje

Šiuo metu prekybos centruose gali veikti tik būtinųjų prekių – maisto, farmacijos, optikos ir veterinarijos – parduotuvės, o kitos gali veikti tik kaip prekių atsiėmimo punktai.

Prekybos drabužiais tinklo „Apranga Group“ vadovas Rimantas Perveneckas sakė, kad Vyriausybės įvardyta galimo atvėrimo data nuteikia optimistiškai.

„Verslas jau labai ilgą laiką patiria milžiniškus nuostolius ir prekybos atlaisvinimo labai laukiame“, – 15min perduotame komentare sakė verslininkas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Apranga“ generalinis direktorius Rimantas Perveneckas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Apranga“ generalinis direktorius Rimantas Perveneckas

„Tikimės, kad vyriausybė priims sprendimą ir esame nusiteikę grįžti į darbą saugiai – visi darbuotojai atliks testus ir dirbti galės tik gavę neigiamą atsakymą. Parduotuvėse užtikriname maksimalų saugumą, visų reikalavimų laikymąsi ir klientų srautų valdymą“, – pridūrė jis.

Griežtą karantiną sunkiai išgyveno ir parfumerijos bei kosmetikos prekybos tinklas „Douglas“, prekybos centruose turintis 21 iš 23 parduotuvių.

Pasak tinklą Lietuvoje valdančios įmonės vadovės Vilūnės Spaičės, uždarymas kirto per tinklo apyvartą, privertė įšaldyti atsargas, strigo naujų prekių įvedimas.

„Daugiau nei pusė mūsų darbuotojų yra prastovose, tai grįžimas tikrai bus iššūkis žmonėms, nedirbusiems gerą pusmetį“, – sakė „Douglas LT“ vadovė.

„Douglas“ nuotr./Douglas LT įmonės vadovė Vilūnė Spaičė
„Douglas“ nuotr./Douglas LT įmonės vadovė Vilūnė Spaičė

Pasak jos, žinia dėl atvėrimo buvo netikėta.

„Atrodo, kad žinia laukta amžinybę, todėl net neina patikėti. Palaukime trečiadienio galutinio sprendimo ir per Velykas žmonių sąmoningumo“, – kalbėjo V.Spaičė.

Kaip žinia, veiklą pradėsiančių prekybos įmonių darbuotojai turės būti privalomai testuojami nuo COVID-19. Tai numato praėjusią savaitę patvirtintas Vyriausybės nutarimas, numatantis privalomą testavimą tam tikrų sektorių darbuotojams.

Laukia daugiau informacijos

Įmonės „Prosperitas Baltica“, valdančios sostinės centre įsikūrusį prekybos centrą CUP, vadovė Ona Nevinskienė teigė, kad kol kas sunku komentuoti informaciją, kol nežinomos nei sąlygos, nei aplinkybės.

Ji teigė, kad iš viso CUP šiandien pilnai nedirba 75 proc. parduotuvių.

„Laukti labai sunku. Prekybos centrai nedirba jau beveik daugiau nei pusę metų. Mes deramės su nuomininkais, suteikiame jiems nuolaidas, turime išlaikyti prekybos centrą, mokame mokesčius. Labai laukiame tos dienos, kai viskas vyks įprastai“, – 15min sakė O.Nevinskienė.

Bendrovės nuotrauka/CUP
Bendrovės nuotrauka/CUP

Pasak jos, prekybos centrai yra pateikę Vyriausybei įrodymų, kad moka valdyti srautus ir yra pasiruošę dirbti prie bet kokių skaičių.

CUP valdančios įmonės vadovė pridūrė, kad tikėtina, jog restoranams nebus leista veikti iš karto – pernai per pirmąją pandemijos bangą parduotuvės atsidarė balandžio 25 dieną, o restoranai – daugiau nei už trijų savaičių. Viešojo maitinimo įstaigos sudaro 30 proc. visų CUP parduotuvių.

Kaip ir daugelis nuomotojų, taip ir CUP pandemijos metu stengėsi padėti savo nuomininkams.

„Per praeitą pandemiją mes solidariai taikėme gana dideles nuolaidas, dabar laukiame Vyriausybės sprendimo dėl kompensavimo. Jis turi būti priimtas ir tikrai eisime drauge su nuomininkais, jiems vienareikšmiškai padėsime. Pirma laukiame sprendimo, kaip Vyriausybė juos ketina remti“, – kalbėjo O.Nevinskienė.

Pandemiją išnaudojo atsinaujinimui

Birutė Kalanovaitė, prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ direktorė, 15min teigė, kad galimiems atlaisvinimams jos vadovaujama įmonė pasirengusi.

„Nuomininkai turės užtikrinti, kad jų darbuotojai į darbo vietą atvyktų tik su neigiamu testo rezultatu, veikianti inovatyvi srautų skaičiavimo sistema padeda kontroliuoti ir valdyti žmonių kiekį prekybos centre, dalijamos medicininės kaukės, dezinfekuojami visi liečiami paviršiai, užtikrintos kitos saugumo priemonės. „Panoramoje“ naudojami aukščiausios klasės oro valymo filtrai. Viso bendrose erdvėse yra virš 50 dezinfekcijos stotelių“, – vardijo B.Kalanovaitė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Birutė Kalanovaitė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Birutė Kalanovaitė

Šiuo metu dėl apribojimų prekybos ir laisvalaikio centre „Panoramoje“ nedirba apie 70 proc. nuomininkų. Nemaža dalis maitinimo įstaigų dirba ruošdamos maistą išsinešimui, kaip tai ir leidžia Vyriausybės sprendimai. Nuo pirmosios pandemijos bangos jau pasikeitė 11 parduotuvių operatorių, dar beveik tiek pat nuomininkų bus pakeista artimiausiu metu.

„Vienų prekės ženklų pasitraukimą lemia motininių įmonių sprendimas trauktis iš rinkos, kitų verslų – tiek vietinių, tiek veikiančių frančizės pagrindu – valdytojai nusprendžia nepratęsti sutarčių dėl nestabilios padėties rinkoje. Kalbant apie [nuomos] nuolaidas – su kiekvienu operatoriu dirbame individualiai, vertindami jo esamą situaciją“, – teigė pašnekovė.

„Ozas“ skatins nuolatinį testavimą

Ina Augulienė, prekybos ir pramogų centro „Ozas“ turto valdytoja 15min teigė, kad įmonė dės visas pastangas, kad pagrįstų Vyriausybės pasitikėjimą ir įrodytų, kad verslas gali dirbti atsakingai ir saugiai pandemijos sąlygomis.

„Prekybos ir pramogų centre „Ozas“ nuolatos kontroliuojami lankytojų srautai, patalpos vėdinamos, erdvėse įrengtos dezinfekcinės stotelės, taip pat dezinfekuojami dažniausiai liečiami paviršiai. Be to, ketinama demontuoti ar visiškai apriboti sėdėjimo zonas, kad lankytojai prekybos centre praleistų kuo mažiau laiko“, – atsiųstame komentare teigė I.Augulienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prekybos centras „Ozas“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prekybos centras „Ozas“

Prekybos centro nuomininkus ir paslaugų tiekėjus ketinama informuoti apie privalomą darbuotojų testavimą prieš pradedant vykdyti veiklą, jiems bus rekomenduojama reguliariai profilaktiškai testuotis. Tuo tikslu planuojama įrengti mobilų COVID-19 testavimo punktą.

Dėl karantino ribojimų, veikla sustojusi didžiojoje dalyje (85 proc.) nuomai skirto prekybos PC „Ozas“ ploto. Pramogų sektorius prekybos ir pramogų centre „Ozas“ sudaro apie 18 proc. Šis sektorius, kartu su viešojo maitinimo ir restoranų sektoriumi, yra visiškai arba dalinai uždarytas.

I.Augulienė patvirtino, kad pandemijos laikotarpiu „Ozas“ iš keleto nuomininkų gavo pranešimų apie veiklos nutraukimą, tačiau atidarytos ir naujos parduotuvės, įrenginėjami keturi nauji restoranai, pramogų centras, taip pat klinika ir viešbutis gyvūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius