Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybos tinklai atsisakė „Belaruskalij“ druskos – sprendimą priėmė rudenį

Prekybos tinklai „Maxima“ ir „Iki“ nebeprekiauja Jungtinių Amerikos Valstijų sankcionuotos Baltarusijos įmonės „Belaruskalij“ druska, nors dar rugpjūtį prekę buvo galima rasti šių parduotuvių lentynose. „Maxima“ atstovė pastebi, kad šio gamintojo druska nebuvo populiari ir sudarė vos 2 proc. pardavimų.
Druska
Druska / 123rf.com nuotr.

Nors baltarusių valstybinės įmonės „Belaruskalij“ vardas labiausiai siejamas su kalio trąšomis, kurias neteisėtas Baltarusijos prezidentas yra vadinęs šalies prekiniu ženklu, įmonė gamina ir valgomąją druską. Pastaroji produkcija sudaro 9,9 proc. įmonės asortimento, kai kalio trąšos dominuoja, sudarydamos 87,9 proc.

Dar rugpjūčio 19 dieną 15min rašė, kad „Belaruskalij“ gaminamos valgomosios akmens druskos galima rasti dviejų Lietuvos prekybos tinklų lentynose.

Visgi šiuo metu Baltarusijos milžinės gaminama druska Lietuvos vartotojų jau nebepasiekia.

„Nuo spalio mėnesio savo parduotuvėse valgomąja akmens druska „Belaruskalij“ nebeprekiaujame. Prekė nebuvo populiari ir sudarė vos 2 proc. visos druskos pardavimų“, – komentare 15min sakė „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

Tokią pačią žinią patvirtino ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Tiesa, ji negalėjo pasakyti tikslaus laiko, kada prekybos tinklas nusprendė nepardavinėti šios druskos, tačiau svarstė, jog tai galėjo įvykti vasaros pabaigoje ar rudens pradžioje.

„Senokai išėmėme šią druską iš prekybos ir ja nebeprekiaujame“, – nurodė V.Budrienė.

Tiesiogiai su „Belaruskalij“ nebendradarbiavo

Tiek „Maxima“, tiek „Iki“ komentavo su „Belaruskalij“ tiesiogiai nebendradarbiavę.

„Druską mums tiekė Lietuvoje registruota įmonė „LIT Salt Trade“, – sakė E.Dapkienė.

V.Budrienė anksčiau taip pat tikino, kad druską tinklas pirko per tą patį tiekėją.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

Gruodžio 8 dieną įsigaliojo JAV sankcijos „Belaruskalij“ įmonei, tačiau baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą tai nesustabdė. Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad lapkritį, artėjant sankcijų datai, „Lietuvos geležinkelius“ pasiekė „Belaruskalij“ avansas už trąšų tranzitą. Įmonė su „Belaruskalij“ yra sudariusi sutartį iki 2023 metų pabaigos.

Šiuo metu Vyriausybė ieško būdų, kaip teisėtai nutraukti sutartį su Baltarusijos įmone, kad būtų išvengta šimtamilijoninių baudų. Taip pat „Lietuvos geležinkelių“ paprašyta grąžinti gautą avansą.

Avansas sudrebino ir kai kurių ministrų kėdes – užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir susisiekimo ministras Marius Skuodis premjerei Ingridai Šimonytei įteikė atsistatydinimo pareiškimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius