-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Liesis parduoda 20 metų puoselėtą „Metalo amžių“: dingo entuziazmas ir motyvacija

4 indų parduotuves ir franšizę Minske valdantis tinklas „Metalo amžius“ yra parduodamas. Jo savininkas Saulius Liesis 15min atviravo, kad su šeima nebedega tokiu entuziazmu kaip prieš 20 metų, dingo ir motyvacija plėsti verslą. Tiesa, tikina jis, verslas yra sėkmingas, ir darbuotojams žada, kad verslą atiduos tik į geras rankas.
Parduodamas „Metalo amžiaus“ verslas
Parduodamas „Metalo amžiaus“ verslas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Verslas

Perduos verslą tik į geras rankas

„Ką veiksime pardavę – šį klausimą per pastaruosius metus dažniausiai girdėjome iš savo draugų. Tiksliau, daugiausia jį girdėjo mano žmona, nes „Metalo amžius“ – jos vienintelis darbas. Atrodo, ji jau atrado atsakymą – sakė, mėgausis gyvenimu ir lepins savo vyrą. Aš negaliu tam prieštarauti“, – 15min atviravo beveik 20 metų puoselėtą verslą parduodantis S.Liesis.

Po Naujųjų metų internete pasirodė skelbimas, kad yra parduodamas „Metalo amžius“: „Dėl šeimyninių aplinkybių priverstinai parduodamas 19 metų sėkmingai ir stabiliai veikiantis šeimyninis verslas – 4 specializuotų indų parduotuvių tinklas + e-parduotuvė + filialas (franšizė) Minske.“

Ką veiksime pardavę – šį klausimą per pastaruosius metus dažniausiai girdėjome iš savo draugų. Tiksliau, daugiausia jį girdėjo mano žmona, nes „Metalo amžius“ – jos vienintelis darbas, – atviravo S.Liesis.

S.Liesis 15min sakė, kad turėjo tekste pridurti, jog verslą parduos tik į geras rankas: „Turbūt turėjau pridurti vieną sakinį skelbime: „į geras rankas atiduodamas kruopščiai išpuoselėtas verslas be jokių paslėptų problemų.“

Jis sako neskubantis parduoti verslo, nes jis yra sėkmingai veikiantis.

Mūsų nespaudžia nei skolos, nei kokios nors problemos, nekeliame sau tikslo parduoti įmonę kaip įmanoma greičiau, bet kuria kaina. Tačiau sprendimas yra priimtas, – dėstė verslininkas.

„Kadangi mūsų nespaudžia nei skolos, nei kokios nors problemos, nekeliame sau tikslo parduoti įmonę kaip įmanoma greičiau, bet kuria kaina. Tačiau sprendimas yra priimtas ir jį vykdysime neatidėliodami ir nebesiblaškydami.

Su naujuoju verslo šeimininku norėtume palaikyti draugiškus santykius, kad nebūtų gėda susitikti ir pažvelgti jam į akis po metų ar po penkerių. Esu pasiryžęs likti savo pareigose ir padėti jam tiek, kiek reikės, konsultuoti tol, kol jam mano patarimų reikės. Vasario mėnesį ketiname vykti į kasmetinę mugę Frankfurte. Jei iki tol jau turėsime pirkėją, ta proga supažindinsime jį su visais mūsų tiekėjais, užtikrinsime, kad būtų išlaikytos visos išsiderėtos tiekimo sąlygos ir kainos“, – pasakojo S.Liesis.

Skelbime nurodyta, kad įmonė parduodama už 175 tūkst. eurų. Skelbime nurodoma, kad nurodyta kaina yra be atsargų, kurių pirkti nebūtina, vertės.

Asm. archyvo nuotr./Saulius Liesis
Asm. archyvo nuotr./Saulius Liesis

„Tikiu karma, todėl man svarbiau yra ne išspausti maksimalią pinigų sumą iš sandėrio, o padaryti taip, kad nė vienas nesijaustų apgautas ar nuskriaustas. Kadangi parduodame verslą ne problemų spaudžiami, tai ir nereikalausime iš karto visų pinigų už pirkinį. Galime parduoti išsimokėtinai, dalimis per bet kokį laiko tarpą, koks tik bus patogus pirkėjui“, – pasakojo verslininkas.

Jeigu sėkmingas, tai kodėl prireikė parduoti?

Tikiu karma, todėl man svarbiau yra ne išspausti maksimalią pinigų sumą iš sandėrio, o padaryti taip, kad nė vienas nesijaustų apgautas ar nuskriaustas, – sakė S.Liesis.

„Iš tiesų būtų galima tęsti veiklą ir toliau be jokių pardavinėjimų, nes įmonė sėkmingai veikia ir be mūsų tiesioginio kišimosi. Tačiau verslas turi plėstis ir vystytis, jis negali stovėti vietoje. Kadangi praradome motyvaciją, nebeieškome naujų galimybių, nebesvarstome plėtros, mūsų verslas pateko į stagnacijos fazę, o stagnacija yra pražūtinga bet kuriam verslui. Todėl ir priėmėme sprendimą parduoti“, – pasakojo vyras.

„Metalo amžius“ feisbuko paskyros nuotr./„Metalo amžius“
„Metalo amžius“ feisbuko paskyros nuotr./„Metalo amžius“

Anot jo, sprendimas parduoti verslą brendo ilgai ir nelengvai: „Kai sukuri verslą nuo nulio, kai praeini daug bandymų, sėkmių ir klaidų etapų, tavo kūrinys tampa labai brangus, tarsi sunkiai užaugintas vaikas. Kaip būna sunku skirtis su mylimu vaiku, panašiai taip sunku skirtis ir su užaugintu, bei kruopščiai išpuoselėtu verslu.“

Pasak S.Liesio, šiuo metu verslas yra sklandžiai veikiantis, lengvai valdomas ir lengvai prognozuojamas mechanizmas, nereikia nieko taisyti, tereikia tik nesugadinti.

„Turime parduotuves geriausiuose šalies prekybos centruose, turime per daug metų kruopščiai atrinktą prekių asortimentą, nuostabias, atsakingas, motyvuotas pardavėjas, kurių nereikia kontroliuoti ir raginti, turime puikius santykius su tiekėjais, turime išskirtines jų produkcijos platinimo teises. Trumpai tariant, turime verslą, kuris generuoja stabilias pajamas ir nekelia jokių problemų. Tereikia tik naujo šeimininko, norinčio toliau plėsti ir vystyti veiklą“, – pasakojo S.Liesis.

Parduodamas „Metalo amžius“
Parduodamas „Metalo amžius“

Svarstyti apie pardavimą jiedu su žmona pradėjo dar 2012 metais, kai įsigijo būstą Tenerifėje, kad turėjo svajonę po kelis mėnesius kasmet (gal ir daugiau) praleisti šiltoje tropikų saloje ir tuomet nežinojo, kaip tai pavyks suderinti su verslo valdymu.

„Tada nutarėme, kad dirbsime nuotoliniu būdu, o vietoje reikalus administruos pasamdytas vadybininkas. Bėgant metams kuo toliau, tuo labiau supratome, kad mėgaujantis gyvenimu Tenerifėje, visiškai nebesinori rūpintis reikalais tolimoje Lietuvoje. Šis verslas buvo sukurtas labiau mano žmonai (aš visada buvau užimtas kitais verslais). Tada, 1999-iais, jos akys degė, ji turėjo daug noro ir entuziazmo. Tuo pačiu sukūrėme darbo vietas ir jos tėvams“, – pasakojo S.Liesis.

Dabar, praėjus 20-čiai metų, jis pripažįsta, kad nebėra nei entuziazmo, nei motyvacijos toliau plėsti verslą, ši veikla pasidarė rutina.

„Tėvai tuo tarpu paseno, prašosi į pensiją. Vaikai užaugo, įgijo profesijas, turi puikius, įdomius, gerai apmokamus darbus – prekyba indais nedomina nė vieno iš jų. Galima būtų paprasčiausiai uždaryti parduotuves ir baigti veiklą, tačiau pernelyg gaila griauti tai, kas taip kruopščiai sukurta“, – pasakojo verslininkas.

Savo darbuotojams jis pažadėjo, kad visos darbo vietos bus išsaugotos.

„Labiausiai būtų gaila atleisti mūsų pardavėjas. Jos yra išties fantastiškos. Tokių sąžiningų, atsidavusių, ištikimų, kruopščių žmonių rasti šiais laikais be galo sunku. Būtų be galo neteisinga, jei dabar priverstume ieškotis kito darbo žmones, atidavusius mūsų įmonei po 10-15 ar net daugiau metų. Todėl įmonę parduosime tik su sąlyga, kad bus išsaugotos visos darbo vietos ir nebus atleistas nė vienas darbuotojas (išskyrus mūsų šeimos narius)“, – pasakojo S.Liesis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius