-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Saudi Aramco“: IPO laikas priklausys nuo „rinkos sąlygų“

Ilgai laukiamo „Saudi Aramco“ debiuto akcijų rinkoje laikas „priklausys nuo rinkos sąlygų“, sekmadienį pareiškė Saudo Arabijos valstybinė naftos milžinė. Pradinis viešas bendrovės akcijų platinimas (IPO) yra vienas pagrindinių ramsčių, kuriais yra pagrįstas sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano planas, kaip sumažinti Saudo Arabijos ekonomikos priklausomybę nuo naftos.
„Saudi Aramco“
„Saudi Aramco“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Saudo Arabija

Rinkoje buvo plačiai tikėtasi, jog pirmąjį IPO etapą „Saudi Aramco“ pradės jau šią savaitę, tačiau informuoti naujienų agentūros AFP šaltiniai ketvirtadienį pranešė, jog energetikos milžinė nusprendė debiuto akcijų rinkoje datą atidėti iki gruodžio arba sausio.

„Bendrovė yra pasirengusi [IPO] ir laikas priklausys nuo rinkos sąlygų ir nuo laiko, kurį pasirinks akcininkai“, – pažymėjo „Saudi Aramco“ agentūrai AFP atsiųstame pranešime, kuriame nebuvo pateikta išsamesnės informacijos.

Rinkoje plačiai manoma, jog IPO buvo atidėtas dėl perspektyvos, jog pelningiausios pasaulyje bendrovės vertė IPO kaina nepasieks 2 trln. JAV dolerių, kaip kad nori Saudo Arabijos valdžia.

„Saudi Aramco“ yra numačiusi IPO surengti dviem etapais. Iš pradžių būtų išplatinta maždaug 2 proc. akcijų Saudo Arabijos biržoje „Tadawul“, o po to – 3 proc. akcijų kurioje nors užsienio biržoje.

Remiantis Saudo Arabijos vyriausybės pageidaujama 2 trln. JAV dolerių „Saudi Aramco“ verte, šalis, pardavusi 5 proc. bendrovės akcijų, galėtų pritraukti apie 100 mlrd. JAV dolerių ir tai būtų didžiausias IPO šiuolaikinėje pasaulio istorijoje.

„Saudi Aramco“ turi 263 mlrd. barelių naftos atsargų ir 320 trln. kubinių pėdų gamtinių dujų atsargų – kur kas daugiau negu bet kuri kita privačioji ar valstybinė naftos bendrovė. Ji taip pat uždirba įspūdingą pelną.

„Tačiau akivaizdų Rijado norą pasiekti 2 trln. JAV dolerių vertę vis vien gali būti sunku pateisinti“, – pažymėjo investicijų bendrovės „Bell Investment“ direktorius Russas Mouldas.

Anot jo, tikėtina bendrovės dividendų grąža yra kur kas mažesnė už grąžą, kurią siūlo dauguma didžiųjų pasaulio naftos bendrovių.

Kodėl buvo atidėtas IPO, Saudo Arabijos vyriausybė nepaaiškino. Tačiau rinkoje taip pat kalbama, jog Rijadas nerimauja, jog dėl IPO bendrovės finansai ir vidaus reikalai galėtų atsidurti po padidinamuoju stiklu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius