Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vis daugiau ūkių siūlo šilauogių prisiskinti patiems: kiek kainuoja ir kur važiuoti?

Šilauogių turgavietėse galima nusipirkti jau kuris laikas, tačiau lietuviškų uogų sezonas prasidėjo palyginti neseniai. O vis daugiau ūkių siūlo žmonėms už tam tikrą mokestį pasiskinti uogų patiems. Kai kurie ūkininkai neslepia, kad šią vasarą sulaukė netikėto anšlago. „Atvažiuoja minios žmonių, neša dėžėmis, kibirais“, – 15min sakė ūkininkė iš Panevėžio rajono Erika Kurlenskienė.
Šilauogės
Šilauogės / 123RF.com nuotr.

Lietuvoje pastaraisiais metais atsiranda vis daugiau ūkių, kurie leidžia žmonėms patiems prisiskinti uogų. Tad kiek tai kainuoja ir kur važiuoti?

Telefonu atsiliepusi „Praalkupio ūkio“, įsikūrusio Panevėžio rajone, bendrasavininkė E.Kurlenskienė iš pradžių sako negalinti kalbėti, nes atvykusių uogų skynėjų yra tiek daug, kad ji vos spėja suktis.

Visgi įkalbėjus pasišnekėti moteris prasitaria, kad šie metai pirmieji, kai ūkis atvėrė duris šilauogių skynėjams, tačiau tokio didelio būrio interesantų ji sakė nesitikėjusi sulaukti.

123RF.com nuotr./Šilauogės
123RF.com nuotr./Šilauogės

„Uogos nespėja nokti, yra labai daug norinčių. Dabar tiek daug žmonių neįsileisime, nes uogos yra išskintos. Savaitgalį neregistravau, kiek jų atvyko, bet susidarė įspūdis, kad išlipo iš autobuso ir atėjo“, – įspūdžiais dalijasi E.Kurlenskienė.

Kilogramas – 4–5 eurai

Paklausus, galbūt dalis žmonių atvažiuoja, nes nori pabūti gamtoje, moteris nukerta – „Visi nori uogų.“

Kilogramas šilauogių prisiskinti čia kainuoja 4 eurus.

Tuo metu Dargužių kaime, Varėnos rajone, įsikūrusio ir jau 20 metų skynėjus priimančio šilauogių ūkio vadovas Petras Basalykas pasakoja, kad čia žmonės prisiskinti kilogramą šių uogų gali už 5 eurus. Pernai tokiu metu kaina buvo panaši – siekė 5,50 euro.

123RF.com nuotr./Šilauogės
123RF.com nuotr./Šilauogės

„Nekeliame kainų, nes žmonių perkamoji galia yra sumažėjusi. Metai ir mums buvo nelengvi – daug kainavo elektra, uogų apsauga nuo šalnų. Naktį šalnos siekė iki 7 laipsnių, o diena buvo saulė, sausra ir dar šaltas vėjas, tai pumpurus visai išdžiovino. Sakyčiau, kad derlius mažesnis nei vidutinis“, – 15min teigia P.Basalykas.

Prisiskynė ir 30 kilogramų

Praeitą savaitgalį atvykę lankytojai, anot P.Basalyko, suskynė daugiau kaip pusę tonos uogų.

„Kai kurios atvykusios kompanijos prisiskynė 30 kilogramų, vieni net 50 kilogramų, o kiti mažiau. Vidurkis yra apie 5 kilogramai“, – svarsto jis.

Paprastai žmonės prisiskinti šilauogių, jo teigimu, atvyksta iš aplinkinių miestų – Druskininkų, Alytaus, Marijampolės, taip pat daug susidomėjusių atvyksta ir iš Vilniaus.

Tą patį pastebi ir Kauno rajone ūkininkaujanti Rūta Davainienė. Pasak jos, iš sostinės šiais metais atvyksta nemažai norinčių prisiskinti šilauogių.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse

„Daugiausia norinčių atvažiuoja savaitgaliais, tiksliai neįvardysiu, nes neskaičiuojame, bet per dieną gali būti ir 10 šeimų, ir 2 šeimos“, – sako ūkininkė.

Tiesa, ji priduria, kad skintis uogas patiems leidžia tik nuėmus pirmąjį derlių. Iš skynėjų čia taip pat prašoma 4 eurų už kilogramą.

„Kaimynai iš aplinkinių rajonų prisiskina du kilogramus, bet yra tokių, kurie prisiskina ir po 10, ir po 15 kilogramų“, – teigia ūkininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius