-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skeletas spintoje: ar galėjo Vilniaus šilumos ūkį prižiūrėjęs B.Cicėnas iš jo nuomotojų imti milžinišką algą?

Ar buvęs Vilniaus šilumos tinklų direktorius Bronius Cicėnas galėjo tuo pačiu metu ir prižiūrėti „Vilniaus energijai“ išnuomotą sostinės ūkį, ir gauti milžinišką atlyginimą iš jos dukterinės bendrovės „Litesko“? Vilniaus tarybos narius pasiekė 2002 metais datuota darbo sutartis, neva rodanti, kad privati bendrovė kas mėnesį įsipareigojo mokėti „tvarkiečiui“ solidžią algą. Pats B.Cicėnas teigia, kad tai yra šmeižtas ir jis esą jokių pinigų iš „Litesko“ negavo, nors pripažįsta, kad prašymą priimti į darbą rašė, nes gavo tokį pasiūlymą iš „Litesko“.
Bronius Cicėnas
Bronius Cicėnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kai 2002 metų vasario 1 dieną sostinės šilumos ūkis buvo išnuomotas „Dalkia“ įmonei „Litesko“, ūkį iki tol valdė Vilniaus šilumos tinklai. Tuo metu šiai savivaldybės įmonei vadovavo partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys B.Cicėnas.

Praėjus vos mėnesiui po nuomos sutarties pasirašymo – kovo 13 dieną – B.Cicėnas parašė prašymą bendrovės „Litesko“ generaliniam direktoriui priimti į darbą generalinio direktoriaus patarėju antraeilėmis pareigomis.

Prašymo kopiją su parašu turi ir 15min.

prasymas
prasymas

„Taip, aš to neneigiu – prašymą tokį rašiau. Tačiau jis ir liko tik popieriumi, nes jokiu patarėju aš nedirbau“, – dokumento autentiškumą patvirtino B.Cicėnas.

Sutartyje – solidžios sumos

Vilniaus tarybos narius, o taip pat ir 15min pasiekė ir darbo sutarties kopija. Joje rašoma, kad B.Cicėnas yra įdarbinamas „Litesko“ generalinio direktoriaus Thierry Mourot patarėju. Čia pat ir įvardijamas atlyginimas – 17,6 tūkstančių litų.

darbo sutartis
darbo sutartis

Tokia direktoriaus patarėjo alga ir šiandien atrodytų didelė, tačiau 2002 metų kainomis tokie pinigai turėjo dar didesnę vertę. Negana to, darbo sutartyje įrašyta, kad „Litesko“ įsipareigoja B.Cicėnui išmokėti 24 vidutinių darbuotojo mėnesinių atlyginimų išeitinę kompensaciją, jei su juos bus nuspręsta atsisveikinti arba pats panorės išeiti. O tai yra 424 tūkstančiai litų. Tokia suma jam būtų išmokėta iki kol jis taps pensininku arba iki Vilniaus šilumos ūkio „Vilniaus energijai“ nuomos sutarties pabaigos. Nuomos sutartis baigėsi 2017 m.

15min turi šios darbo sutarties kopiją, kurioje matyti ir abiejų pusių parašai.

Darbo sutarties priedas
Darbo sutarties priedas

Beje, tai, kad sutartis yra tikra, pasirašo ir notarė Lilija Šilerienė, yra ir jos antspaudas.

B.Cicėnas jau keli metai yra pensininkas. 2015 metais jis deklaravo turintis 586 tūkstančių litų vertės turtą ir 50 tūkstančių litų pinigines lėšas.

Sutartį vadina šmeižtu

„Tai šmeižtas. Jokių darbo sutarčių su „Litesko“ nesu pasirašęs ir nesu gavęs nei vieno euro iš jų. Tokius šmeižtus apie save girdžiu jau trečią kartą, ir kaskart jie iškyla prieš rinkimus. Specialiai dėl to paprašiau „Sodros“ atsiųsti dokumentus, įrodančius, kad su „Litesko“ nesu turėjęs jokių darbo santykių“, – 15min tvirtino Vilniaus miesto tarybos narys. Jo teigimu, tokia platinama darbo sutarties kopija yra šmeižto kompanija prieš jį, kovojantį su „Vilniaus energija“.

„Litesko“ priklauso koncernui „Veolia“ (buv. „Dalkia“), kuris buvo išsinuomavęs Vilniaus šilumos ūkį. Sutartis baigėsi šiais metais.

Kai sostinės šilumos ūkis atiteko „Dalkiai“, Vilniaus šilumos tinklams vadovavo tas pats B.Cicėnas.

Savivaldybės įmonė teoriškai turėjo stebėti, ar šeimininkaujanti privati bendrovė vykdo savo įsipareigojimus, ar skaidriai apskaičiuoja šilumos kainą, ar sąžiningai perka kurą ir pan. Taigi B.Cicėnas vadovavo įmonei, kuri turėjo rūpintis vilniečių interesais ir stebėti „Dalkia“ veiksmus, tinkamai į juos reaguoti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus šilumos ūkis grįžo vilniečiams
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus šilumos ūkis grįžo vilniečiams

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija praėjusiais metais po tyrimo konstatavo, kad „Vilniaus energija“ nepagrįstai į šilumos sąskaitas įtraukė beveik 25 mln. eurų.

Prašymą parašė, bet nepatarinėjo?

Teoriškai svarstant, privačiai bendrovei būtų naudinga mokėti atlyginimą bendrovę prižiūrinčiam B.Cicėnui. Tačiau jis pats sako, kad tam nebūtų ryžęsis. „Tai prieštarauja įstatymams. Argi manote, kad aš galėčiau tuo pačiu vadovauti savivaldybės įmonei ir dar imti atlyginimą iš „Litesko“? Aš iš principo nebūčiau ten ėjęs dirbti“, – sakė B.Cicėnas.

Tačiau kodėl parašė prašymą priimti į darbą „Litesko“ generalinio direktoriaus patarėju? „Kai atėjo „Dalkia“, mums pranešė, kad atleis iš darbo, tada ir pasiūlė patarėjo darbą. Aš ir parašiau prašymą dirbti direktoriaus patarėju, bet juo netapau, nes likau vadovauti Vilniaus šilumos tinklams“, – paaiškino jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Vilniaus energijos“ patalpose
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Vilniaus energijos“ patalpose

Šiose pareigose jis dirbo dar 1,5 metų. Beje, B.Cicėnas į Vilniaus šilumos tinklus dar buvo grįžęs vadovauti nuo 2007 spalio 24 dienos iki 2009 lapkričio 10-osios.

„Litesko“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas tvirtino, kad B.Cicėnui bendrovė nemokėjo atlyginimo, o darbo sutarties jis nėra matęs.

Tarybos narius šokiravo žinia

Tačiau „tvarkiečio“ kalbomis nėra linkę tikėti opozicijos atstovai. Vilniaus šilumos tinklų stebėtojų tarybos pirmininkas Arvydas Sekmokas taip pat matė darbo sutarties kopiją ir ja linkęs tikėti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas

„Esu šokiruotas to, ką pamačiau. Šiuos dokumentus gavau vakar vakare, ir šiandien mes frakcijos posėdyje svarstome tai. Tokie dalykai yra nepriimtini, juos sunku paaiškinti iš etinės pusės“, – 15min pirmadienį teigė A.Sekmokas.

Jis teigia nemanantis, kad tai yra klastotė. „Iš to ką mačiau, nepanašu, kad tai klastotė“, – sakė jis.

Dabartinis Vilniaus šilumos tinklų vadovas Marius Burokas sako, kad jam sunku spręsti dėl B.Cicėno susitarimų. „Reikia žinoti, dėl ko buvo susitarta, man sunku spręsti. Reikia paties B.Cicėno klausti“, – sakė M.Burokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius