-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šovinių gamintojo pinigus sustabdęs bankas bijo, kad kulkos bus panaudotos kare

15 metų sportinius šovinius ir lėkšteles gaminančios Anykščių įmonės „Zala Arms“ negali pasiekti pirkėjų pinigai, nes bankas atsisako vykdyti pervedimus. Sugriežtintos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos taisyklės gamintojus verčia suktis nuo bankų ir raudonuoti prieš užsakovus.
Valdas Žala parodoje Ukrainoje
Valdas Žala (kairėje) parodoje Ukrainoje / Bendrovės nuotr.

„Zala Arms“ gamina daugiausia sportui ir pramogoms skirtus šovinius, pavyzdžiui, sportiniam šaudymui. Jų šoviniais naudojasi sportininkai, čempionatų, olimpiadų dalyviai. Nedidelė dalis gaminamų šovinių skirta ir medžioklei.

Bendrovės nuotr. /Lietuviškas kulkas naudoja sportininkai
Bendrovės nuotr. /Lietuviškas kulkas naudoja sportininkai

Anykščių bendrovė eksportuoja šovinius, tačiau prekyba pastaruoju metu pasunkėjo, kai Šiaulių bankas sustabdė pervedimus. Gamintojai bandė kreiptis į kitus bankus, tačiau ir ten žinios jų neguodė.

Nežinau, ką pažadėti užsakovams, nes nežinau, ar jų pinigai pasieks mus, ar bankai vėl nesustabdys, – sakė V.Žala.

„Radome pirkėjų Ukrainoje, tačiau jų pinigai mūsų pasiekti negali – bankas juos ėmė ir sustabdė. Dabar pinigai nepervedami ir iš Europos Sąjungos. Tai neįtikėtina, ir viskas dėl bankų politikos“, – 15min skundėsi bendrovės vadovas Valdas Žala.

Asmeninio archyvo nuotr. /Valdas Žala
Asmeninio archyvo nuotr. /Valdas Žala

Nežino, ką pasakyti pirkėjams

Anykščių įmonė nėra turėjusi problemų su teisėsauga. „Šaudmenų gamyba yra itin prižiūrimas verslas, reikia daug leidimų, patikros, mes dirbame skaidriai. Juk tai padidintos rizikos prekės – šaudmenys. Tačiau kaip prekiauti šoviniais, kai bankai atsisako pervesti pinigus? Nežinau, į ką kreiptis net“, – skundėsi verslininkas.

Zala Arms produkcija
Zala Arms produkcija

Tiesa, bendrovė jau kreipėsi į Lietuvos banką, šis patarė parašyti skundą Šiaulių bankui, o po to vėl grįžti.

„Zala Arms“ dažnai dalyvauja įvairiose parodose užsienyje, ten ieško pirkėjų. V.Žala pirkėjus Ukrainoje ir rado ten vykusioje parodoje, o ką tik grįžo iš JAV. „Nežinau, ką pažadėti užsakovams, nes nežinau, ar jų pinigai pasieks mus, ar bankai vėl nesustabdys“, – pasakojo verslininkas.

Dar sunkiau su parodomis. Bendrovė yra gavusi valstybės paramą dalyvauti tarptautinėse parodose. Kitais metais ketinama vėl dalyvauti parodoje JAV, kur susirenka sportinių šaudmenų gamintojai, tačiau bankas grąžino pinigus.

„Mes negalime net pervesti pinigų, o amerikiečiai negali rezervuoti vietos. Į šią parodą patekti yra labai sunku, tačiau bankas į organizatorius net nesikreipė, o mes negalime atsiskaityti. Kažkoks chaosas“, – piktinosi verslininkas.

Bendrovės nuotr. /Zala arms stendas parodoje
Bendrovės nuotr. /Zala arms stendas parodoje

Įstrigo sutartys už 400 tūkstančių eurų

Pasak jo, atėjo laikas mokėti žaliavų tiekėjams, darbuotojams atlyginimus, o pinigai iš ukrainiečių partnerių grįžo atgal. V.Žala pasakojo, kad taip buvo grąžinti keli po 40–50 tūkstančių eurų pervedimai. Tačiau užsakymų padaryta už 400 tūkstančių eurų. Kaip gamintojui sugrįš pinigai už prekes – neaišku.

Pasak verslininko, Šiaulių bankas neįskaito pinigų, nes traktuoja, kad tai dvigubos paskirties prekės. „Sako, kad galima jas naudoti kare. Bet juk tai sportiniai šoviniai. Mes gaminame ir lėkšteles, į kurias šaudoma. Jos naudojamos pasaulio šaudymo čempionatuose“, – stebėjosi V.Žala.

Anykščių bendrovė yra gavusi paramą už dalyvavimą parodose, taip pat ir už darbo vietų sukūrimą regione.

Šiaulių bankas: stebime klientus

Šiaulių banko atstovai 15min teigė negalintys komentuoti konkretaus atvejo. „Informacijos apie konkretų atvejį atskleisti negalime, nes tai yra banko paslaptis“, – teigė Šiaulių banko Komunikacijos specialistė Monika Rožytė.

Banko atstovė nesakė, kodėl yra sulaikomi „Zala Arms“ pinigai, tačiau minėjo, kad laikomasi griežtų reikalavimų.

„Pažymime, kad bankas laikosi Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatyme numatytų reikalavimų bei atsižvelgdamas į vidaus kontrolės sistemas nevykdo piniginių operacijų, kurios gali pažeisti taikomas tarptautines finansines sankcijas ar ribojamąsias priemones“, – teigiama banko komentare.

Šiaulių banko nuotr./Šiaulių bankas
Šiaulių banko nuotr./Šiaulių bankas

Taip pat priduriama, kad „Šiaulių bankas vykdo nuolatinę kliento dalykinių santykių stebėseną, įskaitant sandorių tyrimą, siekiant užtikrinti, kad vykdomi sandoriai atitiktų Banko turimą informaciją apie klientą, jo verslą, rizikos pobūdį ir lėšų šaltinį.“

15min anksčiau rašė apie ne vieną atvejį, kai dėl sugriežtintų pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos taisyklų verslininkų pervedami pinigai sustabdomi arba net įšaldomos sąskaitos. Bankai teigia, kad tai yra griežtesnės „Pažink klientą“ taisyklės, kurių reikia laikytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius