Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybos inžinieriai darbų efektyvinimui pasitelkia dirbtinį intelektą

Gelžbetonio konstrukcijas projektuojanti įmonė „Eisfeld Engineering“ kuria dirbtiniu intelektu paremtą sistemą – numato efektyvesnį žmogiškųjų išteklių panaudojimą, ženkliai palengvindami statybų inžinierių darbus.
„Eisefeld Engineering“
„Eisefeld Engineering“ / Įmonė

Investicijos į statybų inžineriją

„Eisfeld Engineering“ yra jau 75 metus veikiančios Vokietijos kapitalo įmonės „Eisfeld Ingenieure AG“ dalis. Pasinaudoję ES struktūrinių fondų priemone „Smart FDI“, jie investavo 800 tūkst. eurų į Lietuvoje kuriamą automatizuotą projektavimo programą, iš kurių 500 tūkstančių eurų finansuota Europos Sąjungos lėšomis.

Pasiūlė automatizuoti gelžbetoninių konstrukcijų projektavimą

Įmonė projektuoja gelžbetonio konstrukcijas – atlieka statinius skaičiavimus, kuria tiltus, gyvenamuosius ir administracinius pastatus.

Taikydami naujausią BIM (informacinio statinio modeliavimo) programinę įrangą ir užtikrindami efektyvius bei aplinką tausojančius procesus, jie siūlo į ateitį orientuotus statybos inžinerijos sprendimus.

Įmonė kuria 3D automatinio surenkamų gelžbetoninių konstrukcijų projektavimo procesą.

Su šiuo projektu įmonė kuria 3D automatinio surenkamų gelžbetoninių konstrukcijų projektavimo procesą, kurio pagrindą sudaro mašininis mokymasis (machine learning) – idėjos kūrimą grindžia moksliniais tyrimais ir eksperimentine plėtra. Siekiama nustatyti, kaip paspartinti ir efektyvinti konstrukcijų projektavimą.

Inžinieriams belieka patvirtinti projektą

Šiuo projektu siekiama nuimti visus projektavimo darbus nuo inžinierių pečių. Specialistai nebeturės projektuoti sprendinio, nes tai bus atlikta automatiškai. Jiems beliks nuspręsti, ar pateiktas rezultatas yra tinkamas, ar jį priimti – ar atmesti.

Specialistai nebeturės projektuoti sprendinio, nes tai bus atlikta automatiškai.

Pati sistema taip pat leistų inžinieriui koreguoti sprendinį pagal jo poreikius. Jei sprendinys būtų koreguojamas – dirbtinio intelekto modelis mokysis pagal pateiktą korekciją. Ši sistema būtų nuolatos pati iš savęs besimokanti.

Renkami duomenys mašininiam mokymui

Projekto mastelis didelis, todėl su priemone „Smart FDI“ įmonė vykdo vieną iš etapų – duomenų rinkimo ir programinės įrangos rengimo darbus.

Jo metu buvo analizuojama, kaip inžinieriai atlieka darbus, kokiu metu, kokius sprendimus jie priima ir nuo ko tai priklauso. Aiškinamasi, kaip jų sprendimus lemia tokie veiksniai, kaip, pavyzdžiui, geometrijos sudėtingumas, veikiančios apkrovos, aplinkos elementai, antrinės komponentinės detalės ir kt. Visa tai išanalizavus, buvo kuriama sistema, kuri kaupia visus inžinierių sprendinius ir duomenų priklausomumą vienoje sistemoje.

Tuomet, remiantis duomenimis, buvo kuriamas mašininio mokymosi modelis, kurio tikslas – pritaikyti sprendimą naujose situacijose.

Šis modelis vertina duomenis iš buvusių projektų, kokie sprendiniai buvo priimti, vyraujant panašiems parametrams – apkrovai, geometrijai, antrinėms detalėms ir pan., ir kokį metodą galima būtų taikyti esamai situacijai.

Ateities perspektyva

Šiuo metu įmonė domisi tolesnio finansavimo galimybėmis. Siekiant sukurti bendrą sistemą, reikalingas labai didelis duomenų kiekis, o tam – ir investicijos.

„Visa projekto idėja, koncepcija, vizija ir kaip tai atlikti yra paruošta. Kol kas rašome paraiškas, ieškome finansavimo, nes tai, ką mes darome, yra tikrai perspektyvu“, – teigia įmonės atstovas.

Projekto metu kuriamas produktas leis užtikrinti reikiamą sistemos patikimumo lygį, o technologinis sprendimas – sumažinti atskirų sistemos komponentų gamybos kaštus ir pasiūlyti daugeliui galutinių vartotojų priimtiną sistemos kainą. Visa tai užtikrins kompleksinį klientų poreikių patenkinimą ir leis įgyti ilgalaikį konkurencinį pranašumą bei efektyviai konkuruoti su rinkoje esančiais sprendimais.

Kiti inovatyvūs projektai pakeliui

Statybų inžinerija – tik viena iš sričių, kurioje ES struktūriniai fondai padėjo diegti iki šiol netaikytas technologijas. Su priemone „Smart FDI“ novatoriški projektai vystomi sveikatos, agroinovacijų ir miesto technologijų, transporto sistemų bei kitose aktualiose srityse. Šių projektų įgyvendinimas gali ženkliai prisidėti prie Lietuvos konkurencingumo augimo.

Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimui skirtomis ES investicijomis iš viso pasinaudojo daugiau nei 1600 įmonių už daugiau nei 380 mln. Eur.


Sekite naujienas internete http://www.esinvesticijos.lt/ ir www.eimin.lrv.lt.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius