Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 07 /15:18

Šveicarų investuotojai parduoda gamyklą ir palieka Lietuvą

Pernai Kaune gamyklą atidariusi šveicarų kompanija „Mikron Group“ išsikelia iš Lietuvos ir parduoda čia verslą. Didelius plėtros planus puoselėję automobilių sistemų gamintojai iš Lietuvos keliasi. Oficialiai sprendimo priežastis neminima, tačiau ankstesniuose šių metų pranešimuose Šveicarijos kompanija minėjo pandemijos įtaką ir sumažėjusią paklausą, kas lemia struktūrinius grupės pokyčius. „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas pripažįsta, kad dabar, kai vyrauja neapibrėžtumas, investuotojams atėjo apsisprendimo metas.
Mikron įmonės atidarymas
„Mikron“ įmonės atidarymas

„Mikron Kaunas“ verslo plėtros vadovas Laurynas Suodaitis 15min patvirtino, kad gamykla jau parduota, tačiau ji nebus uždaryta, tik ją valdys naujas savininkas.

Grupė atsisakė šio verslo

„Grupė atsisakė automobilių sistemų verslo, todėl pardavė gamyklas Berlyne ir Kaune. Bet mūsų plėtros planai ir strategija nesikeičia“, – teigė L.Suodaitis.

Bendrovė Lietuvoje kūrė ir gamino pramonės automatizavimo sistemas, skirtas automobilių komponentų pramonei. Kaune pagaminta produkcija buvo skirta Europos rinkai ir planuota plėsti gamybą, tačiau kompanija paskelbė parduodanti įmonę Lietuvoje. Sandorio detalės ir pasitraukimo priežastis neatskleidžiama. Kartu parduodama ir įmonė Berlyne.

 „Mikron“ įranga
„Mikron“ įranga

Kompanija parduota „Callista Private Equity“ – privataus kapitalo įmonei. Savo svetainėje ji skelbiasi investuojanti į bankrutuojančius, restruktūrizuojamus ar nepaprastose situacijose atsidūrusius verslus.

Jau šią savaitę bus oficialiai paskelbta, kaip vadinsis gamykla Kaune.

„Mikron Automation“ įsikūrė Kauno Taikos prospekte esančiose 1300 kv. m patalpose, iš kurių 900 kv. m skirti gamybos procesams, likę 400 – inžinerijos ir administracijos funkcijoms.

„Investuok Lietuvoje“ nuotr. /Mikron įranga Kaune
„Investuok Lietuvoje“ nuotr. /Mikron įranga Kaune

Pokyčius lėmė ir pandemija

„Mikron Kaunas“ verslo plėtros vadovas atskleidė, kad grupės pokyčiai susiję su kritusia automobilių gamyba, smukusia paklausa, kurią lėmė pandemija.

„Grupė nusprendė koncentruotis į medicinos pramonę. Žinoma, grupės pokyčius lėmė ir pandemija, tą padiktavo ir rinkos sąlygos“, – sakė L.Suodaitis, tačiau jis pridūrė tikintis, kad automobilių komponentų paklausa vėl išaugs, todėl Kauno gamykla turi perspektyvų.

Praėjusiais metais „Mikron“ atėjimas į Lietuvą buvo sveikintas aukščiausiu lygiu, įmonės atidaryme Kaune dalyvavo ekonomikos viceministras Elijus Čivilis, o „Mikron Kaunas“ generalinis direktorius Christophas Schelzke sakė, kad tai yra didelis „Investuok Lietuvoje“ ir Vokietijos-Baltijos prekybos rūmų įdirbis. Šveicarai investuoti Lietuvoje nusprendė praėjusių metų pradžioje.

M.Katinas: investuotojams atėjo apsisprendimo metas

Antradienį „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas sakė, kad po didelio rinkos neapibrėžtumo antrąjį metų ketvirtį dabar atėjo sprendimų priėmimo metas ir kompanijų valdybos įvertinusios situaciją priima sprendimus, ką daryti su investiciniais projektais.

„Dauguma automobilių gamybos tiekimo grandinės žaidėjų pajuto paklausos sumažėjimą dėl Covid-19 situacijos, ne išimtis ir unikalius įrangos sprendimus vystanti „Mikron“, kurios padalinys buvo didžiąja dalimi orientuotas į šią industriją“, – teigė jis.

Šiuo atveju, pasak jo, „Mikron“ per trumpą laiką pavyko rasti finansinį investuotoją, kuris užtikrins trumpalaikį įmonės stabilumą ir padės įmonei plėstis ilguoju laikotarpiu ir perorientuojant savo strategiją į augančius rinkos segmentus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Katinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Katinas

„Tai, kad žinomi ir finansiškai pajėgūs investuotojai ateina į Lietuvos rinką įsigydami augimo potencialą turinčias įmones, rodo, kad potencialas gamybos srityje einant prie aukštesnės pridėtinės vertės Lietuvoje dar yra neišsemtas“, – pridūrė „Investuok Lietuvoje“ vadovas.

Pirmos apie tai pranešusios „Verslo žinios“ skelbia, kad sumenkusi paklausa mažina apimtis automobilių pramonės srityje, o dabar „Mikron“ teigia, kad šiemet situacija dar prastesnė – mažesnė paklausa fiksuojama ir įrangos bei kituose segmentuose, tad bent trumpalaikio darbo jėgos mažinimo išvengti neįmanoma.

Gegužę kompanija skelbė, kad pandemija ir sumažėjusi paklausa lemia struktūrinius grupės pokyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius