Dabar populiaru
Publikuota: 2010 gruodžio 21d. 15:05

Šventinė tradicija – ypatingas padažas

Kalėdų stalas
Redo Vilimo/BFL nuotr. / Kalėdų stalas

Šiemet tris medalius iš konkursų Lietuvoje ir užsienyje parsivežusi „Čili“ technologė Liucija Makovska kiekvienais metais labai laukia Kūčių. „Kūčios man yra ypatinga šventė, kurią aš dievinu“, – šypsosi L. Makovska.

Dar nuo vaikystės išlikusi tradicija Kūčių vakarienę valgyti pas močiutę šiais metais taip pat nebus sulaužyta. Tik prieš mėnesį tarptautiniame virėjų konkurse „Pasaulio virėjų taurė 2010“ Liuksemburge iškovojusi sidabro medalį Liucija mintyse jau planuoja šventinę vakarienę ir naujus patiekalų receptus, kurie galėtų paįvairinti Kūčių stalą.
Tradicijos močiutės namuose

Šventinę vakarienę L. makovska ir jos šeima visada valgo pas močiutę. Patiekalų ruošimas močiutės namuose nuo vaikystės buvo ypatingas ir šventiškas procesas. „Svarbiausia taisyklė – maistas turi būti neriebus, jame negali būti grietinės ar sviesto.  Ant stalo taip pat visada dedame žuvies ir daržovių patiekalų, be kuriai stalas tampa tarsi neužpildytas“, – pasakojo technologė.

Paklausta kokie kiti šventiniai valgiai patiekiami ant Kūčių stalo, L. Makovska pradėjo skaičiuoti lenkdama rankos pirštus: spanguolių kisielius, aguonų pienas, pyragėliai, kelių rūšių kepta žuvis, kelių rūšių silkė, troškinti rauginti kopūstai su baravykais, su cukrumi susluoksniuoti dideli mieliniai blynai, mišrainė. „Tai nėra taisyklė, – kalbėjo pašnekovė, – ir šie patiekalai dažnai yra keičiami, kasmet ruošiami pagal skirtingus receptus“.  Pavyzdžiui, žuvis būtinai turi būti kelių rūšių, prie jos patiekiamas skirtingas garnyras ir padažai.

Tradiciniu Kūčių patiekalu dar nuo vaikystės išliko pyragėliai su aguonomis. Anot L. Makovskos, tai yra paprasti ir niekuo neišsiskiriantys pyragėliai. Bet kadangi dar nuo vaikystės pyragėliai kepami tik vienąkart kartą metuose, jie padeda sukurti ypatingą šventinę nuotaiką.

Šv. Kalėdoms – ypatingas padažas

Daugelis turbūt galvoja, kad prie maisto dirbančiai technologei nėra nieko lengviau, nei paruošti šventinę vakarienę ir visi namiškiai džiaugiasi, jog maistu tikrai bus pasirūpinta. Tačiau Liucija prisipažįsta, jog darbas prie maisto labai sumažina norą gaminti dar ir namuose. Per šventes, jubiliejus, draugų vakarėlius ar kitas svarbias progas draugai tikisi, jog bus paruoštas išskirtinis patiekalas ar užkandžiai, tačiau kasdien šeimininkauti virtuvėje L. Makovska dažnai nelieka ne tik noro, bet ir pritrūksta laiko.

Vis gi šventinei Kūčių vakarienei ar Kalėdų pietums L. Makovska stengiasi palepinti namiškius pagamindama kažką ypatingo. Per Šv. Kalėdas visi namai kvepia nuo kepamos anties, kuri valgoma su grikiais, obuoliais ir kitais džiovintais vaisiais, užpilama spanguolių ir raudonojo vyno padažu su čiobreliais.

Gaminant šventinius patiekalus „Čili“ technologė siūlo nebijoti išbandyti kažką naujo. Šventiniam ir jaukiam šeimos pasisėdėjimui per Šv. Kalėdas puikiai tiktų žąsys, antys ar kalakutai, patiekti su ypatingu padažu –pagardintu gvazdikėliais, anyžiais ar čiobreliais. Šie prieskoniai sustiprintų žiemiškų motyvų dominavimą ir paverstų šventinius patiekalus ypatingais. Šalia paukštienos puikiai dera  su cinamonu keptas obuolys.  „Tokio padažo kasdien neruoši, todėl jis ir gali tapti ypatinga šventine tradicija“, – sakė L. Makovska.

Raudonojo vyno ir spanguolių padažas

200 ml raudonojo vyno (labiausiai tinka sausas arba stalo)

200 ml natūralių apelsinų sulčių

150 g spanguolių džemo arba uogienės

1 citrina

Žiupsnelis druskos

Šviežiai malti juodieji pipirai

100 g šviežių arba šaldytų spanguolių

Čiobrelių

Gvazdikėlių

Į puodą supilti raudonąjį vyną ir apelsinų sultis. Viską užvirinti ir nugarinti apie ¼ skysčio kiekio, tada supilti spanguolių džemą, išspausti citrinos sultis ir sutarkuoti žievelę. Visą padažą užvirinti, pavirti 5 – 10 min. Sudėti druską, pipirus, čiobrelius ir gvazdikėlius ir pavirti dar keletą minučių. Gautą masę nukošti, sudėti šviežias ar šaldytas spanguoles ir pakaitinti pora minučių.

Karštas padažas ypatingai tiks prie keptos anties, vištos ar kalakuto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Iš Oslo į Donbasą: kodėl Ukrainos kariuomenė išspyrė su radikalais susibičiuliavusį norvegą?

Interviu Aktualu

Buvusi Vyriausybės kanclerė M.Dargužaitė: „Jei įrašai ištrinami, tai atrodo, kad kažkas slepiama nuo visuomenės“

Gazas

F-1 etapas JAV: po penkerių metų pertraukos pergalę iškovojo Kimi Raikkonenas

Aktualu

Politologas: G.Nausėda ir V.Ušackas – labiau aristokratiški, S.Skvernelis – iš liaudies

Gyvenimas

Projekto „Pasimatuok jūrą“ įkūrėja J.Zinkevičiūtė: kodėl aklas karjeros siekimas prieštarauja moters prigimčiai

Gazas

„Fast Lap“ organizatoriai deda tašką: „Uždarome projektą“

Aktualu

P.Auštrevičius: už R.Šimašiaus dalyvavimą rinkimuose ne su partija balsavo 10 proc. Vilniaus liberalų

Vardai

Viešumo vengusi Monika Šalčiūtė – apie sunkią ligą, dėl kurios nenorėjo išeiti iš namų

Gyvenimas

Pusės savo svorio atsikratė pakeitusi vieną įprotį

Pasaulis kišenėje

Diuseldorfas: ilgiausias pasaulyje baras

Gyvenimas

Ypatinga Ievos istorija: Italijoje ištekėjusi už gruzino kuria laimę Kaune ir augina kitokią dukrą

Gazas

Įdomioji istorija: kuriuose Lietuvos miestuose tarpukariu vyko motociklų treko lenktynės

24sek

Geliantis Virginijaus Šeškaus klausimas: „Gal kitą kartą be lanko žaisime?“

N-18 Aktualu

Januliškio gyventojus sukrėtė beširdžių žiaurumas: kažkas nušovė du šeimos augintinius

24sek

„Žalgirį“ baudęs Tyleris Ennisas patyrė itin šiurpią traumą

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Apie pozavimą hipertikrovėje

Vardai

Apie oficialias skyrybas pranešęs Sigitas Martinavičius jau planuoja kitas vestuves – tuoksis Balyje

Sportas

Milano derbyje – paskutinės minutės įvartis ir „Inter“ triumfas

Aktualu

Lietuvos stačiatikiai nesiruošia net svarstyti atsiskyrimo nuo Maskvos patriarchato

Maistas

Vietnamiečių šeimos restoranas Vilniuje – padėka Lietuvai už šiltą priėmimą

Naujienos

Aktualu

Iš Oslo į Donbasą: kodėl Ukrainos kariuomenė išspyrė su radikalais susibičiuliavusį norvegą?

Interviu Aktualu

Buvusi Vyriausybės kanclerė M.Dargužaitė: „Jei įrašai ištrinami, tai atrodo, kad kažkas slepiama nuo visuomenės“

Gazas

F-1 etapas JAV: K.Raikkoneno pergalė išgelbėjo S.Vettelio garbę

Aktualu

Politologas: G.Nausėda ir V.Ušackas – labiau aristokratiški, S.Skvernelis – iš liaudies

Gyvenimas

Projekto „Pasimatuok jūrą“ įkūrėja J.Zinkevičiūtė: kodėl aklas karjeros siekimas prieštarauja moters prigimčiai

Gazas

„Fast Lap“ organizatoriai deda tašką: „Uždarome projektą“

Aktualu

P.Auštrevičius: už R.Šimašiaus dalyvavimą rinkimuose ne su partija balsavo 10 proc. Vilniaus liberalų

Vardai

Viešumo vengusi Monika Šalčiūtė – apie sunkią ligą, dėl kurios nenorėjo išeiti iš namų

Gyvenimas

Pusės savo svorio atsikratė pakeitusi vieną įprotį

Pasaulis kišenėje

Diuseldorfas: ilgiausias pasaulyje baras

Gyvenimas

Ypatinga Ievos istorija: Italijoje ištekėjusi už gruzino kuria laimę Kaune ir augina kitokią dukrą

Gazas

Įdomioji istorija: kuriuose Lietuvos miestuose tarpukariu vyko motociklų treko lenktynės

24sek

Geliantis Virginijaus Šeškaus klausimas: „Gal kitą kartą be lanko žaisime?“

N-18 Aktualu

Januliškio gyventojus sukrėtė beširdžių žiaurumas: kažkas nušovė du šeimos augintinius

24sek

„Žalgirį“ baudęs Tyleris Ennisas patyrė itin šiurpią traumą

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Apie pozavimą hipertikrovėje

Vardai

Apie oficialias skyrybas pranešęs Sigitas Martinavičius jau planuoja kitas vestuves – tuoksis Balyje

Sportas

Milano derbyje – paskutinės minutės įvartis ir „Inter“ triumfas

Aktualu

Lietuvos stačiatikiai nesiruošia net svarstyti atsiskyrimo nuo Maskvos patriarchato

Maistas

Vietnamiečių šeimos restoranas Vilniuje – padėka Lietuvai už šiltą priėmimą

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką