Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Švyturio“ daryklos Klaipėdoje rekonstrukcija: duris atvers alaus meistrystės centras

„Švyturys“ Klaipėdoje pradeda daryklos rekonstrukcijos darbus. Antradienio popietę Klaipėdos senamiestyje, Kūlių Vartų gatvėje, iškilmingai pažymėta modernios craft alaus linijos pastato statybų pradžia.
"Švyturio" alaus darykla pradėjo rekonstrukcijos darbus Klaipėdos senamiestyje. Po jų miestą papuoš modernus statinys.
"Švyturio" alaus darykla pradėjo rekonstrukcijos darbus Klaipėdos senamiestyje. Po jų miestą papuoš modernus statinys. / Bendrovės vizualizacija

Taip pat visuomenei pristatytas daryklos rekonstrukcijos projektas – sovietinės architektūros administracinį pastatą pakeisiantis istorinį paveldą ir modernų industrinį stilių sujungsiantis statinys, – rašoma bendrovės pranešime spaudai.

„Tai šiuolaikinis, industrinis statinys, tobulai derantis prie Klaipėdos veido ir mūsų norų“, – ceremonijos metu sakė „Švyturio-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas, kartu su uostamiesčio meru Vytautu Grubliausku simboliškai į žemę įkasęs alaus statinę – KEG’ą – su palinkėjimu ateities kartoms.

Iškilmingoje ceremonijoje taip pat dalyvavo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė, Klaipėdos savivaldybės atstovai, architektai, kiti svečiai.

„Šiandien atverčiame naują puslapį craft alaus kultūros istorijoje. Daryklos rekonstrukcija – mums vienas reikšmingiausių projektų, kuriuo siekiame visos Lietuvos alaus kultūrą pakelti į naują lygį. Modernios craft alaus linijos pastatas atvers galimybes visiems alaus mėgėjams prisiliesti prie šio gėrimo kultūros, ją pažinti ir puoselėti. Alaus receptas išliko nepakitęs šimtmečius, o jį sujungus su aludarių meistryste ir inovacijomis, gimsta nauji ir neįprasti skoniai. Taip ir šis pastatas sujungs istorinį Klaipėdos paveldą bei modernią industriją. Tikimės, kad čia gims visos šalies alaus kultūros centras“, – kalbėjo R. Viršilas.

N.Jankausko nuotr./Rolandas Viršilas
N.Jankausko nuotr./Rolandas Viršilas

Jo teigimu, daryklos rekonstrukcija siejama ir su naujais pokyčiais Lietuvos alaus rinkoje. Stebima, kad vis dažniau vartotojai ieško išskirtinio skonio, tad, stiprindamas savo craft produkcijos galimybes, „Švyturys“ prisitaiko tiek prie kintančių poreikių, tiek prie besitraukiančios šio gėrimo rinkos.

„Šiais metais sektoriaus laukia nemažai pokyčių. Prognozuojama, kad alaus vartojimas mažės dviženkliu skaičiumi, todėl sieksime rinkai pasiūlyti išskirtinio alaus ir tuo pat metu edukuoti visuomenę bei diegti alaus vartojimo kultūrą“, – sakė „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas.

Pastato stilių diktavo kruopštūs tyrimai

Renginio metu visuomenė galėjo susipažinti su daryklos rekonstrukcijos projektu. Išskirtiniai naujo pastato bruožai – simbolinis švyturys, aukšti arkiniai langai ir raudonos plytos – mena istorinį ir architektūrinį uostamiesčio paveldą.

Naujosios craft alaus linijos pastatui buvo iškelti aukšti tikslai – nenukrypti nuo senamiesčio architektūros ir istorinio paveldo. Tam reikėjo atlikti daug išsamių tyrimų: istorinių-urbanistinių, archeologinių ir geologinių. Atlikti tyrimai leido suprojektuoti statinį, interpretuojantį XIX-XX a. pradžios pramoninės paskirties pastatus. Pastato projektinių pasiūlymų autorė – architektė Vida Mureikienė.

Bendrovės nuotr./„Švyturio“ daryklos Klaipėdoje fasadas
Bendrovės nuotr./„Švyturio“ daryklos Klaipėdoje fasadas

Architektai pažymi, kad projektas išsiskiria pagrindiniais šio laikmečio pramoniniams pastatams būdingais akcentais – Klaipėdos „plytų stiliumi“ arba materialstil (rundbogenstil) stilių elementais. Raudonos plytos ir aukšti arkiniai langai – fasado elementai, modernų pastatą natūraliai integruojantys į Klaipėdos senamiestį. Siekiant daryklos teritorijos užstatymą padaryti artimesnį senamiesčiui būdingam užstatymui, pastatas suskaidytas į tris atskirus nedidelius tūrius. O istoriškai reikšminga pastato vieta – Kūlių Vartų ir Bangų gatvių sankryža – pabrėžiama kompozicinėmis priemonėmis – čia suprojektuotas aukščiausias pastato tūris.

Planuojama, kad pastatas užims 2500 kv. m. plotą. Trijose pastato dalyse įsikurs moderni gamybinė craft alaus linija, kuri bus atvira lankytojams ir joje bus galima gyvai stebėti visą alaus gamybos procesą, sandėlys ir komercinė erdvė, kurioje bus parduotuvė, restoranas, konferencijų ir degustacinės salės. Restorano grindys numatytos stiklinės, atversiančios vaizdą į statinių saugojimo patalpą. Pramoninį jausmą kurs atviros edvės ir dominuojančios aukštos lubos.

Išskirtinis pastato elementas – kampe suprojektuotas bokštas su švyturiu. Daryklos lankytojai galės į jį pakilti liftu arba laiptais ir iš apžvalgos aikštelės apžvelgti Klaipėdos senamiesčio panoramą.

Modernus uostamiesčio traukos centras

Tiek pastato architektūriniai sprendimai, tiek suplanuotos atviros erdvės edukacijai ir prisilietimui prie alaus gamybos proceso, neabejojama, taps moderniu uostamiesčio svečių traukos centru.

„Rekonstruota moderni „Švyturio“ darykla atgaivins visą Klaipėdos senamiestį ir taps nauju traukos centru. Klaipėda visada turėjo, kuo patraukti turistus ir ką parodyti, tačiau čia stigo šiuolaikinio traukos centro. Rekonstruota „Švyturio“ darykla su moderniu, tačiau kartu ir uostamiesčio istoriją menančiu pastatu, abejingų nepaliks. Džiaugiamės, kad būtent Klaipėdoje virs tikras alaus kultūros gyvenimas, įdomus ne tik vietos, bet ir užsienio šalių turistams“, – sako Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

Kaip teigiama, į „Švyturio“ daryklos rekonstrukciją numatyta investuoti iki 7 mln. Eur. Pirmąjį alų naujoje linijoje planuojama išvirti dar šių metų rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius