Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taivano pažadai Lietuvos verslininkų neįtikina: ekonominės logikos trūksta

Žemės ūkio ministerijai pranešus, kad jau šį rudenį Lietuvai gali atsiverti proga vežti į Taivaną kiaušinius, pieno ir žuvininkystės produktus, šių sektorių atstovai sako, kad galimybės didelėmis eksporto apimtimis į šį kraštą nevirs. Be to, verslai pasigenda ir ekonominės logikos – nors ministerija sako, kad Lietuva turi realius šansus į salą eksportuoti paukštieną, gamintojai tvirtina, kad to daryti tiesiog neapsimokės. Tiesa, Taivanas labiau domina žuvies produktų gamintojus.
Taivanas
Taivanas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Lietuva jau kurį laiką lūkuriuoja, kol Taivanas atsivers lietuviškiems maisto produktams. 15min gegužę rašė, kad eksporto leidimų laukia mėsos perdirbėjai, problemų taip pat patiria ir grūdininkai – vienai lietuviškų grūdų įmonei su Taivanu nepavyko susitarti dėl kviečių eksporto.

Vėliau Taivaniečių atstovybės Lietuvoje vadovas Ericas Huangas tvirtino, kad lietuviškos jautienos eksporto leidimų klausimas yra spartinamas, tačiau daugiau detalių neatskleidė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Taivaniečių atstovybė Vilniuje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Taivaniečių atstovybė Vilniuje

Visgi pastaruoju metu pasigirdo kiek konkretesnių naujienų – po žemės ūkio viceministro Egidijaus Giedraičio vadovaujamos delegacijos apsilankymo saloje ministerija pranešė gavusi pažadą, kad jau šiais metais Taivaną turėtų pasiekti kiaušinių, pieno ir žuvininkystės produktai iš Lietuvos. Anot ministerijos, visi reikalingi leidimai turėtų būti suderinti per 2–3 mėnesius.

Be to, kaip 15min nurodė Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), liepos mėnesį bus atliekamas jungtinis kiaušinių, pieno ir žuvininkystės įmonių auditas, kurio metu bus vertinamos 3 pieno, 3 žuvininkystės ir 1 kiaušinių produktų įmonė, taip pat nuotoliniu būdu pagal atskirą susitarimą bus audituojamas gamyklinis laivas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žemės ūkio ministerija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žemės ūkio ministerija

„Lietuvos įmonės visiškai atitinka sanitarinius ir fitosanitarinius reikalavimus, aukštus tarptautinius bei ES gamybos standartus. Taivanas pažadėjo, kad rudenį bus suteikti sertifikatai pieno, žuvies ir kiaušinių produktams, tikėtina, kad tais pačiais metais gali prasidėti ir eksportas, bet tai jau priklauso nuo įmonių įsitraukimo ir bendradarbiavimo su partneriais Taivane“, – 15min komentavo Žemės ūkio ministerija.

Pasak ŽŪM, yra apie 20 įmonių, pareiškusių norą eksportuoti produktus į Taivaną. Šiuo metu žemės ūkio ir maisto produktų eksporto apimtys į Taivaną siekia apie 2 mln. eurų.

„Eksportuojamų produktų įvairovė turėtų gerokai išsiplėsti, kai bus gauti eksporto leidimai ir kitiems maisto produktams, todėl tikimasi, kad apimtys išaugs iki 20 mln. eurų per ateinančius metus. Kad tai pasiektume, žemės ūkio ir maisto pramonės atstovai turi aktyviai įsitraukti“, – akcentavo ministerija.

Ar Lietuvos verslas taip pat optimistiškai vertina prekybos galimybes Taivane? To 15min paklausė minėtų sektorių atstovų.

„Rokiškio sūrio“ vadovas: įėjimas į rinką užtruktų

Vienos didžiausių Lietuvoje pieno perdirbimo bendrovių „Rokiškio sūris“ direktorius Dalius Trumpa sakė, kad kiekviena rinka, į kurią galima eksportuoti produkciją, yra vertinga, tačiau vargu, ar Taivanas galėtų užimti svarbią vietą eksporto struktūroje.

Daugiau ar mažiau kažkas iš Lietuvos pieno perdirbėjų savo produktų ten parduos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius