Daugiau straipsnių

Trys „Norfos“ sėkmės raktai: kas užtikrina įmonės klestėjimą?

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Ambicingas „Norfos“ grupės projektas sėkmingai įvykdytas – modernizuota „Rivonos“ mėsinė pateisino lūkesčius: padidėję gamybos pajėgumai bei paspartėję darbai dar aukščiau kilstelėjo mėsos šviežumo bei kokybės kartelę – tai jau pajuto ir pirkėjai.

Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE

Taip pat naujai pastatytas ir sėkmingai dirbantis paukštienos cechas šiais metais laukia naujų automatizuotų linijų.

Įmonės pasiekimais dalijasi ir apie pasikeitimus, kurie plačiajai visuomenei mažiau matomi, pasakoja „Norfos“ grupės savininkas Dainius Dundulis.

Didžiausio našumo skerdykla Lietuvoje

Šilalės rajone, Struikų kaime, veikia „Rivonos“ mėsinė, kurią 2016 m. įsigijo „Norfos“ grupės savininkas Dainius Dundulis, o atsidavę darbuotojai ją pavertė klestinčia įmone. Joje dabar dūzgia pačių naujausių technologijų įrenginiai, kokių nepamatysite niekur kitur Lietuvoje. Po penkerių metų mėsinė pribrendo dar didesniems pokyčiams – vyko didžiulės statybos, sumontuota nauja skerdimo įranga.

„Pagrindiniai tikslai, kuriuos norime pasiekti šiuo skerdyklos statybų projektu, tai padidinti gamybos efektyvumą ir našumą – įmonė yra didžiausio našumo skerdykla Lietuvoje. Dabar paskerdžiame iki 160 kiaulių per valandą. Kiaulienos apdorojimas tapo žymiai geresnis, tai jau pajuto pirkėjai, greičiau atvėsinama skerdiena. Kadangi greičiau atvėsinama, mėsa greičiau patenka į parduotuves, o tai padidina jos šviežumą“, – kalbėjo D.Dundulis.

Anksčiau mėsinėje per mėnesį buvo paskerdžiama tarp 16-18 tūkst. kiaulių. Atlikus modernizavimo darbus, mėsinės pajėgumai padidėjo iki 20 tūkst. kiaulių paskerdimo per mėnesį. Į Šilalės rajone esančią mėsinę investuoti 7 mln. eurų, kurie, anot D.Dundulio, ilgainiui tikrai atsipirks.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dainius Dundulis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dainius Dundulis

Nauji ir modernizuoti įrenginiai spartina darbus ir užtikrina kokybę

„Rivonos“ technologė Daiva Vaišvilienė patvirtino, kad modernizavus įrenginius, gamybos pajėgumai išaugo iki 20 tūkst. kiaulių per mėnesį, iki 160 kiaulių per valandą. Aktyviai dirba ir mėsinių galvijų paruošimo linija: per mėnesį paskerdžiama 210 galvijų, į prekybą išvažiuoja apie 53 tonos išpjaustytos jautienos mėsos.

Darbus spartina nauji įrenginiai. Pasak D.Vaišvilienės, praeitais metais mėsinėje įdiegta nauja dėžių plovimo linija su automatiniu dėžių padavimu ir automatiniu iškrovimu. „Didėjant gamybos apimtims įsigytas naujas 500 litrų talpos mėsos smulkintuvas“, – teigia technologė.

Svarbu ir tai, kad baigtas rekonstruoti galvijų skerdimo cechas ir skerdimo procesas sertifikuotas pagal FSSC 22000 standartą. Taip pat kiaulių skerdimo procesai sertifikuoti pagal FSSC 22000 standartą.

„Šiais metais planuojama įdiegti automatizuotą sušaldytos mėsos defrostavimo kamerą, automatizuotą karštai rūkytų kiaulienos gaminių paruošimo ir pusgaminių marinavimo liniją – visa tai pagerins produkcijos kokybę“, – apie naujoves pasakoja D.Vaišvilienė.

„Rivonos“ mėsinės technologė Daiva Vaišvilienė / Teodoro Biliūno nuotr.
„Rivonos“ mėsinės technologė Daiva Vaišvilienė / Teodoro Biliūno nuotr.

Naujai įrengtas paukštienos cechas planuoja automatizuoti įrenginius

Prie Šilalės rajone esančios mėsinės 2022 metais pastatytas priestatas, skirtas paukštienos apdorojimui. Dabar šiame ceche per mėnesį pagaminama apie 150 tonų įvairių vištienos gaminių.

Paukštienos ceche marinuojamos įvairios, skirtingų skonių vištienos dalys, ruošiami vištienos šašlykai, taip pat marinuotos antys ir viščiukai.

„Visi produktai supakuoti pirkėjams patogiose pakuotėse. Naujiena – pakuotės, skirtos kepti orkaitėje. Tai labai patogu, kai parsinešus iš parduotuvės marinuotą paukštieną, iš karto galima kepti orkaitėje, nereikia perkelti į kepimo indą“, – teigia D.Vaišvilienė.

Paukštienos ceche ruošiami ir karštai rūkyti gaminiai: vištų ketvirčiai, šlaunelių mėsa, sparnelių vidurinės dalies užkandukai. Šeimininkių patogumui ruošiama ir smulkinta vištiena, iš kurios paprastai ir greitai namuose galima išsikepti kotletukų ar kitų patiekalų.

Pasak technologės, ruošiami ir pastaruoju metu išpopuliarėjusio gaminimo būdo gaminiai – lėto virimo antys, viščiukai. Taip pat gaminami kelių rūšių virti vištienos vyniotiniai.

Šiais metais planuojami cecho modernizavimo darbai. Anot D.Vaišvilienės, bus įdiegta automatizuota vištienos gaminių marinavimo ir fasavimo linija, iš kurios produktai tiesiogiai pateks į dozavimo ir fasavimo liniją su automatiniu susvėrimu. Į naujus įrenginius investuota apie 800 tūkst. eurų.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./„Norfos“ lėto virimo produktai
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./„Norfos“ lėto virimo produktai

Mėsinės rezultatas – pirkėjų mėgstami gaminiai

„Rivonos“ mėsinė garsėja ne tik pateikiamų gaminių kiekiais, bet ir kokybiškais produktais. Anot D.Vaišvilienės, pirkėjų itin mėgstami yra „Premium“ linijos gaminiai, iš kurių populiariausi – vytinti kiaulienos gabaliukai. Gurmanai įvertino ir vytintą jautienos išpjovą, kuri yra tikras delikatesas.

Jeigu ankščiau buvo mėgstamos tradicinės, švelnaus skonio vytintos dešros, tai dabar pastebimas įdomesnio skonio produktų poreikis. Tad gurmaniškų dešrų linija neseniai pasipildė pelėsiniu glajumi padengtos, slyvomis bei figomis pagardintos dešros, itin išraiškingo ir egzotiško skonio chorizo bei švelnumu išsiskirianti sprandinės dešra.

Ir nors šventės visada prabėga beprotišku greičiu, jų klasika, žinoma, galėtume laikyti ekskliuzyvinį kumpį.

„Pagal senolių tradicijas paruoštas vytintas rūkytas kumpis „Rivonoje“ gaminamas jau apie 10 metų. Recepto iniciatyva – iš mano tetos, kuri pasakojo, kaip kumpiai būdavo gaminami senovėje. Šiai dienai technologinis procesas yra paliktas toks pat – jis labai ilgai sūdosi, yra rūkomas ir tikrai turi to senovinio kumpio skonį ir vaizdą“, – pasakojo D.Dundulis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Norfos“ mėsinė ir produkcija
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Norfos“ mėsinė ir produkcija

Pasak „Rivonos“ technologės, šio kumpio gamyba susideda iš daugelio etapų. Pirmiausia reikia atsirinkti kokybiškas žaliavas, o ir kiaulės turi būti tam tikro svorio, kadangi kumpis turi būti nei per didelis, nei per mažas.

Pirmas etapas – verdamas sūrymas su daug prieskonių ir jame visi kumpiai yra pamerkiami keletui dienų. Tik po to jie kruopščiai sūdomi su dar kitokiu prieskonių mišiniu ir druska. Šis laikotarpis su sūdytu kumpiu užtrunka ilgai, iki 2 mėn., po to šitas kumpis yra brandinamas, džiovinamas ir rūkomas dar beveik 3 mėn., tad viso proceso trukmė susideda beveik iki pusės metų.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Rivonos“ mėsinėje gaminami gardumynai
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Rivonos“ mėsinėje gaminami gardumynai

Daiva Vaišvilienė tikina, kad ant stalo per šventes drąsiai galime padėti ir kitus mėsinėje gaminamus produktus: kaimiškus didelius naujuosius kumpius, kaimiško dūmo nugarinę, vytintus kiaulienos bei jautienos gaminius – nugarinę, dešreles, mėsos gabaliukus.

Na, o jei norite pasilepinti, ekspertai rekomenduoja vieną iš naujesnių gaminių – brandintos jautienos kepsnį, paruoštą pagal Deivydo Praspaliausko receptūrą. Brandinama mėsa tampa minkštesnė, sultingesnė, sodresnio skonio bei aromato, joje padidėja vertingų medžiagų koncentracija. Gurmanai ypač vertina šią mėsą, nes iškepti kepsnį labai lengva ir greita.

Sausai brandinta jautiena ruošiama pačiose „Norfos“ parduotuvėse. Atvežta jautienos nugarinė pakabinama į brandinimo spintas ir laikoma ne mažiau kaip 3 savaites. Po to mėsa supjaustoma kepsniais, sudedama į vakuuminį pakavimą.

„Brandinta mėsa būna supjaustyta kepsnio forma, tereikia dėti ant įkaitintos keptuvės su šlakeliu aliejaus. Šalia galima pakepti česnako ar rozmarino, kurie suteikia papildomo aromato ir skonio“, – patarė „Norfos“ vyr. mėsininkas D.Bartošius.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE

Metas pasiruošti ir grilio sezonui

Modernizavus skerdimo įrangą, galime efektyviau pasiruošti ir grilio sezonui. Štai vyriausias „Norfos“ mėsininkas D.Bartošius pristatė gaminius, kuriuos ir šiandien išvysime parduotuvėje. O naująjį sezoną jis rekomenduoja pradėti dviem naujais skoniais – tai kepsniai su apelsininiu ir pipiriniu marinatu bei kiti iš sprandinės gaminami patiekalai.

„Absoliuti naujiena – kepsnys su apelsininiu marinatu yra mūsų naujas gaminys, kuris netrukus pasirodys „Norfos“ prekybos vietose. Su šiuo marinatu gaminsime kepsnį iš kiaulienos kumpio“, – sakė D.Bartošius.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE

Taip pat asortimente lieka šašlykai su tradiciniu vasaros skoniu, marinuoti žolelėmis, majonezu. „Iš ankstesnio sezono lieka pirkėjų pamėgti sprandinės šašlykai su česnakiniu ir pipiriniu marinatu“, – sakė vyr. mėsininkas, o jei panorėsite patiekalą šauti į orkaitę, bus galima pasirinkti truputį kitokį variantą – sprandinę su kaulu, kuriai skonio suteiks naujas pipirinis marinatas.

Be to, turėtų būti naujas, dar nepatirtas egzotiškų vaisių ir ciberžolės aromato grilio kepsnio skonis. Kepsnys su pipiriniu marinatu – tai atnaujintas gaminys, kuris pakeičia ankstesnį iš kiaulienos sprandinės.

Nevalia pamiršti ir kitų gardžių gaminių, kurie pagardinti įvairiausio skonio ir kvapo prieskoniais – tai kiaulienos nugarinė su česnakų marinatu, mentė su kaulu, pagardinta nauju apelsininiu marinatu.

Daugiau gardžių kvapų į grilio sezoną įneš ir šoninė su amerikietišku marinatu, ir šonkauliai su česnakiniu marinatu. O jei esate karkos kepsnio gerbėjas, galite jį pagardinti su pipirų marinatu.