-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Utenos rajono meras parašė laišką U2 lyderiui Bono: kviečia į Lietuvą ir tikisi dar didesnių jo investicijų

Paradise Papers tyrimas atskleidė, kad airių grupės U2 vokalistas Bono (tikrasis vardas Paulas Davidas Hewsonas) turi akcijų Maltos įmonėje, kuri valdo prekybos centrą „Aušra“, esantį Utenoje. Ta proga Utenos rajono meras Alvydas Katinas nusprendė parašyti laišką Bono ir jį išplatino viešai. 
U2 lyderis Bono jau dešimtmetį slapta investuoja į Utenoje esantį prekybos centrą „Aušra“
Grupės U2 vokalistas Bono dešimtmetį slapta investavo į Utenos prekybos centrą „Aušra“ / Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija

Politikas 15min teigė norėjęs pakviesti Bono į Uteną ir tuomet kalbėtis apie dar daugiau investavimo galimybių į šį miestą.

„Mes taip svarstėme, turėjome idėjų visokių, bet žinote, savivaldos vadovas rašo, tai prirašyti su visokiais pasiūlymais, kad mums reikia viešbučio, kad reikia autobusų parko – mums pasirodė tai juokinga. Pirmiausiai reikia pradėti bendrauti, vėliau pradedi kalbėti apie investicijas, apie bendradarbiavimą.

utena.lt nuotr./Alvydas Katinas
utena.lt nuotr./Alvydas Katinas

Parašėme šiek tiek apie miestą ir pakvietėme atvykti į Lietuvą, pas mus, ir tada aptarti idėjas. Argumentavome, kokia mums iš to nauda būtų bendrais sakiniais. Vis tiek kažkaip likimo pirštas jau Utenoje bakstelėjo, kažkaip su Utena jis jau susijęs, tai laikome kaip potencialų investuotoją. Bet dabar nepradėsi ten rašyti, ko mums reikia, juokingai atrodys. Tai mes kaip potencialiam investuotojui, kaip garsenybei parašėm. Aišku, pasveikinom su laimėjimu“, – kalbėjo A.Katinas.

Meras teigė, kad idėjų, ką būtų galima pasiūlyti investuotojui, buvo daug: „Roko festivaliai ir t.t. Bet čia būtų linksma jums, visiems žurnalistams, jeigu aš būčiau prirašęs tokių dalykų. Bet pas mus jaunimas visur iškabino plakatus viešojoje erdvėje, mes džiaugiamės, tegul ir kiti investuotojai žino, kur investuoti, jeigu jau Bono žino ir t.t.“

Paklaustas, ar tikisi atsakymo, meras teigė, kad sunku prognozuoti: „Mums viltį kelia tai, kad ta Utena jau ir jam nėra visiškai negirdėtas eilinis miestelis. Galbūt ir dėl tų ne visai gerų dalykų.“

Ir iš tiesų viskas nėra taip džiugu, kaip sako Utenos rajono meras. 15min jau skelbė, kad dėl įmonės, kuri Lietuvoje valdo prekybos centrą „Aušra“, tyrimą yra pradėjusi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Finansų ekspertė įmonės valdymo niuansus atvirai vadino „šiurkščiu ir kažin ar teisėtu būdu nemokėti mokesčių". Utenos rajono meras teigė, kad tai ne savivaldybės reikalas.

„Mes kaip savivalda nesusiję. Jeigu aš pradėsiu užuojautą rašyti dėl tų mokesčių... Tuo labiau kad jis viešoj erdvėj tiesiai pareiškė, kad jam labai gaila, kad su jo vardu siejama. Ir kad jis sveikina Lietuvos institucijas. Pats girdėjau: sveikina Lietuvos institucijas, kad būtų kuo greičiau išsiaiškinta. Tai mes jau šitą temą aplenkiam. Nes nei mes atsakingi ir niekas Lietuvoje nežino, kaip yra iš tiesų“, – sakė A.Katinas.

Utenos rajono mero laiškas „U2“ grupės lyderiui:

„Gerbiamas pone Paul David Hewson,

Pirmiausia leiskite pasveikinti Jus ir visus U2 grupės narius, 24-uosiuose MTV Europos muzikos apdovanojimuose gavusius Pasaulio ikonų titulą. Nuoširdžiai tuo džiaugiamės.

Žinia apie tai, kad Jūs esate investavęs į prekybos centrą Utenoje mums buvo netikėta, bet maloni ir džiuginanti. Bono ir Lietuva? Bono ir Utena? Retas kuris Utenos gyventojas būtų galėjęs pasvajoti apie tokias garsios roko muzikos žvaigždės ir jo gimtojo miesto sąsajas.

Utena yra pramonės miestas Rytų Lietuvoje. Kartu esam turistų pamėgtas ežerų, upių ir miškų kraštas. Utena – vienas seniausių Lietuvos miestų, šiemet atšventęs 756-ąjį gimtadienį. Pasaulyje garsėjam savo kraštovaizdžiu, kuris 2014 m. yra pripažintas vienu geriausių kraštovaizdžio tvarkymo pavyzdžiu Europoje. Tarptautiniame Jungtinių Tautų globojamame bendruomenių konkurse „The LivCom Awards", 2013 m. vykusiame Pietų Kinijoje, laimėjome aukso apdovanojimą, nurungę ne vieną dešimtį pasaulio miestų. Esame ir laimės miestas, kurio herbe puikuojasi laimę simbolizuojanti pasaga. Bet ne tik todėl. Pasauliniame socialiniame projekte „Happy barometer" 2013 m. uteniškiai patys savo miestą išrinko laimingiausiu Lietuvoje.

Kai tik žinia apie Jūsų investiciją Utenoje apskriejo pasaulį, netrukome sulaukti pasiūlymų keisti miesto pavadinimą iš Utena į U2tena. Tai, žinoma, gražūs pajuokavimai. Bet žinant, kad Jūsų grupės ir mūsų miesto pavadinimai prasideda iš tos pačios raidės, kodėl nepagalvojus apie glaudesnį bendradarbiavimą? Draugystė ir bendradarbiavimas su Jumis tikrai padėtų sukurti naujus Utenos veido bruožus ir nušviestų miestą naujomis spalvomis. Taip būtų įtvirtintas Utenos išskirtinumas ir išsaugota jos tapatybė globalėjančiame pasaulyje.

Tikiuosi, kad tokia viešnagė būtų naudinga ir Jums – ne tik kaip potencialiam investuotojui, bet ir kaip meno pasaulio garsenybei, parodžiusiai dėmesį nedideliam Lietuvos miestui bei jo žmonėms.

Drįstu į Jus kreiptis, kviesdamas atvykti į Uteną susipažinti su miestu ir uteniškiais. Be to, tai būtų puiki proga gilinti tolesnio bendradarbiavimo idėjas. Net neabejoju, kad tarp mūsų užsimegs glaudus ryšys, nes uteniškiai – draugiški, nuoširdūs ir labai svetingi žmonės. Jūsų atvykimas būtų garbė ir pasididžiavimas ne tik mums, bet ir visai Lietuvai.“

VIDEO: #U2ENA: daina apie neįtikėtiną, bet neabejotiną U2 lyderio Bono investiciją Utenoje

Paradise Papers – tarptautinis tyrimas, atliekamas Vokietijos leidinio Süddeutsche Zeitung gautų duomenų pagrindu, tarptautinės žurnalistų komandos darbą koordinuojant žurnalistinių tyrimų centrui „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ). 15min – vienintelis tyrimo partneris Lietuvoje. Visas svarbiausias tyrimo naujienas kviečiame sekti specialiame polapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius