Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Verslas, kuris visas šeimas regi vienodai: 3 naudos, kurias įmonėse gauna LGBT+ ir nesusituokusios poros

„Bitė Lietuva“ pirmoji Lietuvoje įmonės viduje „įteisino“ nesusituokusių heteroseksualių ir homoseksualių porų partnerystę. Visos bendrovės darbuotojų šeimos gauna naudas, kuriomis iki šiol mėgautis galėdavo tik susituokę partneriai – tokia žinia neseniai pasidalijo įmonė. Tačiau ji ne vienintelė Lietuvoje galvojanti apie darbuotojų lygybę.
„Bitė Lietuva“ ir „Danske Bank“
„Bitė Lietuva“ ir „Danske Bank“

15min Verslo skyrius tęsia straipsnių ciklą „Ar norėtumėte taip dirbti?“ apie įdomias įmones, kurios taiko neįprastas vadybines strategijas ar praktikas.

Šiame cikle aprašome tiek bendroves, sugalvojusias darbuotojams Lietuvoje mažai girdėtų naudų, tiek kompanijas, kuriose bandoma atsisakyti hierarchijos, o svarbiausius sprendimus priima iš darbuotojų sudaryti komitetai. Kiekvieno straipsnio pabaigoje savo verdiktą, kokie šios naujovės trūkumai ir privalumai, pateikia ekspertas.

Naujausios cikle – „Bitė Lietuva“, „Danske Bank“ ir kitos įmonės, kurios deda lygybės ženklą tarp heteroseksualių ir homoseksualių žmonių šeimų, taip pat nesusituokusių porų ir siūlo visoms joms tokias pat naudas.

Pranešė „įteisinantys“ partnerystę

Prieš kurį laiką paskelbta, kad teisiškai santykių neįregistravę žmonės „Bitėje“ jau turi galimybę gauti visas susituokusioms poroms suteikiamas naudas. Bendrovės skiriamomis naudomis gali pasinaudoti tiek heteroseksualios, tiek homoseksualios poros, jei bent vienas iš jų – „Bitės“ darbuotojas.

„Šiandien, jei du partneriai augina vieno iš partnerių vaiką, kitas neturi teisės gauti laisvadienio – net jei kasdien rūpinasi vaiku ir dalyvauja jo auklėjime. „Įteisinus“ partnerystę, lygiai taip pat kaip ir susituokusios poros, vaikus auginantys partneriai galės pasinaudoti papildomais laisvadieniais – mamadieniais, tėvadieniais, rugsėjo 1 d. laisvadieniu, taip pat suteiksime galimybę partnerių vaikams gauti įmonės dovanas ir kitas naudas. Žengiame dar vieną drąsų žingsnį – savo lėšomis apmokėsime pirmąjį mėnesį gimus vaikui ar įsivaikinus vaiką, identiškomis „Sodrai“ sąlygomis,“ – pasakojo Gintas Butėnas, „Bitės“ vadovas.

„Bitė Lietuva“ nuotr./„Bitė Lietuva“
„Bitė Lietuva“ nuotr./„Bitė Lietuva“

„Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė Eglė Staniulionė 15min teigė, kad įmonėje šiomis naudomis jau pasinaudojo apie 15 nesusituokusių arba LGBT+ darbuotojų šeimų.

„Darbuotojai pokytį vertina teigiamai – jie palaiko mūsų, kaip darbdavio, poziciją rodyti, kad visos šeimos yra svarbios. Taip pat šiandien jau gauname pirmąsias užklausas iš kitų organizacijų, norinčių pasekti mūsų pavyzdžiu – mielai teikiame jiems pagalbą ir konsultuojame“, – 15min patikino E.Staniulionė.

Anot G.Butėno, tokiu pavyzdžiu pasekę verslai ir kitos organizacijos gali paskatinti teigiamus pokyčius Lietuvoje, einant partnerystės įteisinimo šalies mastu kelyje. Dalis įmonių tai ir daro – štai keli pavyzdžiai.

1. Su tėvyste ir motinyste susijusios naudos

„Danske Bank“ darbuotojai, tapę tėvais, turi galimybę išeiti vaiko priežiūros atostogų – nepaisant jų lytinės tapatybės, seksualinės orientacijos.

„Danske Bank“ žmogiškųjų išteklių vadovė Lietuvoje Indrė Sakalauskienė 15min teigė, kad 2020 metais visoje „Danske Bank“ grupėje buvo priimtas sprendimas LGBT+ šeimų nariams taikyti tokias pačias garantijas, kokias valstybė taiko tradicinėms šeimoms.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujojo „Danske Bank“ Lietuvoje biurų pastato „DC Meadow“ atidarymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujojo „Danske Bank“ Lietuvoje biurų pastato „DC Meadow“ atidarymas

„Nuo 2020 metų Lietuvoje šia teise jau pasinaudojo viena tos pačios lyties darbuotojų šeima, antrajai šeimai šias garantijas suteiksime dar šiais metais“ , – teigė I.Sakalauskienė.

Pasak jos, LGBT+ šeimoms įmonė suteikia iš darbdavio lėšų apmokamas 1 mėn. vaiko priežiūros atostogas, papildomas atostogų dienas – mamadienius, tėvadienius – auginantiems vaikus iki 12 metų.

„Kompensuotume ir nedarbingumo laikotarpį vaiko ligos atveju, tik tokios užklausos dar nesame sulaukę“, – pripažino I.Sakalauskienė.

Šias galimybes įvertino ir banko darbuotojai – 15min kalbėjo su banko darbuotoja, kuri kartu su mylimąja augina vaiką. Su anonimiškumo sąlyga interviu davusi šiuo metu vaiko priežiūros atostogose esanti moteris teigė, kad tokia įmonės politika jai su partnere, anksčiau taip pat dirbusia šiame banke, yra itin svarbi.

Sunku nupasakoti tą jausmą, kai gyveni šalyje, kuriai moki mokesčius ir ji vis tiek nesuteikia teisių, kurias turi kiti.

„Sunku nupasakoti tą jausmą, kai gyveni šalyje, kuriai moki mokesčius ir ji vis tiek nesuteikia teisių, kurias turi kiti. Tėvams suteikiamos mėnesio trukmės atostogos, laisvadieniai ir kiti privalumai yra skirtingų lyčių šeimoms savaime suprantama duotybė, kurios mes nebūtume turėję, jei ne mūsų darbovietė“, –15min teigė „Danske Bank“ darbuotoja.

Anot jos, galimybė turėti tokias pačias teises, kaip ir heteroseksualios poros, yra mažų mažiausiai palaikanti orumą.

„Mes jautėmės saugiai, žinodamos, kad svarbiausiu gyvenimo momentu darbdavys mus gins, bus mūsų pusėje. Mes jautėmės saugiai, galėdamos dalintis savo džiaugsmu, ir net neabejojam, kad jausimės saugiau, augindamos vaiką, turėdamos tokį tvirtą užnugarį. Esame labai už tai dėkingos“, – sakė „Danske Bank“ darbuotoja.

Mes jautėmės saugiai, žinodamos, kad svarbiausiu gyvenimo momentu darbdavys mus gins, bus mūsų pusėje.

„Vinted“ strateginių iniciatyvų vadovė Monika Kalinauskaitė 15min antrino, kad visiems naujiems tėvams įmonė taip pat siūlo papildomą finansinę paramą.

„Pastaroji taikoma visiems šeimoms modeliams, įskaitant ir tos pačios lyties poras ar įsivaikinusias šeimas. Turime dovanų biudžetus svarbiems gyvenimo įvykiams, pavyzdžiui, tapus mama ar tėčiu“ , – teigė M.Kalinauskaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Monika Kalinauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Monika Kalinauskaitė

Su tėvyste ir motinyste siejamas naudas gauna ir „Swedbank“ darbuotojai, gyvenantys partnerystėje.

Pasak banko Karjeros centro vadovės Simonos Lėverienės, „Swedbank“ suteikia apmokamas laisvas dienas darbuotojams jų vaikų (įvaikių ar bendrai gyvenančių asmenų auginamų ir (ar) globojamų vaikų) mokslo metų pradžios dienos, vidurinės, aukštesniosios, aukštosios mokyklos baigimo proga, taip pat ir suteikia galimybę vaikams tokiu pat principu gauti įmonės dovanas.

2. Apmokamas laisvadienis ar išmoka santuokos atveju

Dar viena nauda, kurią kai kuriose Lietuvos įmonėse gauna LGBT+ šeimos, siejama su pasikeitusiu šeiminiu statusu.

Pasak I.Sakalauskienės, visos poros, tarp jų ir tos pačios lyties, „Danske bank“ turi teisę į apmokamą laisvadienį santuokos atveju.

M.Kalinauskaitė antrino, kad „Vinted“ vestuvių atveju taip pat turi dovanų biudžetą ir skirdami šias pinigines paskatas nedaro jokių išimčių LGTBQ+ šeimoms.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Vinted“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Vinted“

3. Draudimas šeimos nariams

Galiausiai kai kurios įmonės galvoja ir apie tai, kaip pasirūpinti ne tik savo darbuotojais, bet ir jų šeimos nariais.

Pasak I.Sakalauskienės, LGBTQ+ šeimos, turinčios vaikų, turi galimybę dirbti ne visą darbo dieną / susimažinti etatą, dirbti, pietauti su vaikais biure, dalyvauti visuose įmonės renginiuose šeimoms, kaip ir tradicinės šeimos patraukliomis sąlygomis įsigyti privatų sveikatos draudimą visiems šeimos nariams ir pan.

Kiek LGBT+ asmenų pasinaudojo tokiu draudimu, ji negali pasakyti tiksliai, tačiau, patikina, besidominčių yra.

„Suteikdami vienodas sąlygas į darbdavio naudas visiems darbuotojams tokios informacijos net nerenkame, tik pabrėžiame kolegoms, kad nauda galioja ir LGBTQ+ šeimoms. Tad pateikti skaičiaus negalime. Anot mūsų privataus sveikatos draudimo tiekėjų, kasmet tikrai turime bent keletą partnerius(-es) draudžiančių kolegų“, – tikino I.Sakalauskienė.

Asmeninio archyvo nuotr./„Danske Bank“ Lietuvoje žmogiškųjų išteklių vadovė Indrė Sakalauskienė
Asmeninio archyvo nuotr./„Danske Bank“ Lietuvoje žmogiškųjų išteklių vadovė Indrė Sakalauskienė

„Telia“ atstovas žiniasklaidai Audrius Stasiulaitis 15min taip pat teigė, kad prieš trejus metus įmonė viena pirmųjų Lietuvoje visiems darbuotojams suteikė galimybę įsigyti papildomą sveikatos draudimą savo šeimos nariams, kuriais laikomi ne tik vyras, žmonas ir vaikai, bet ir partneriai, nepriklausomai nuo jų lyties.

Detalizuoti, kiek tokių pasinaudojusių draudimu yra tarp gyvenančių partnerystėje ar LGBT+ porų, jis negalėjo įvardyti, nes įmonė tokių duomenų nerenka.

„Swedbank“ Karjeros centro vadovė S.Lėverienė taip pat pridūrė, kad „Swedbank“ suteikia išskirtinę galimybę darbuotojams tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir darbuotojams įsigyti sveikatos draudimą bei apdrausti ir savo sutuoktinius, partnerius (nepaisant jų lyties), vaikus, įvaikius ar globojamus vaikus.

„Swedbank“ nuotr./„Swedbank“ Karjeros centro vadovė Simona Lėverienė
„Swedbank“ nuotr./„Swedbank“ Karjeros centro vadovė Simona Lėverienė

„Mes LGBT narių neidentifikuojame, kaip ir kitų grupių, pavyzdžiui, religijos, etninės kilmės atžvilgiu ar pan., visi darbuotojai lygūs“, – nurodyti pasinaudojusių draudimu atskirų grupių taip pat negalėjo ir S.Lėverienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Swedbank“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Swedbank“

„Sprendimas reikalauja įmonės brandos ir vadovų valios“

Darbo rinkos ekspertas, „Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas mano, kad su laiku šiuo pavyzdžiu paseks dauguma įmonių.

„Bet toks sprendimas reikalauja įmonės brandos ir vadovų valios, ryžto tai daryt“, – įsitikinęs A.Francas.

Pasak darbo rinkos eksperto, tiek homoseksualių žmonių šeimos, tiek žmonės, kurie gyvena partnerystėje, nesusituokę, turėtų turėti sąlygas, kaip ir susituokę žmonės.

„Keičiasi aplinka, sąlygos ir žmonės nebūtinai turi tuoktis, kad turėtų tas pačias galimybes“, – įsitikinęs jis.

LIDL nuotr./„Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas
LIDL nuotr./„Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas

A.Francas įsitikinęs – kuo didesnė įvairovė organizacijoje, tuo ji stipresnė, tuo kūrybiškesni joje sprendimai.

Pasak A.Franco, kol kas lygias galimybes siūlo tos įmonės, kurios progresyviausios, kuriose dirba daug jaunų žmonių, turi platesnį požiūrį į pasaulį.

„Ir tokį pokytį, kai vienodai žvelgiama į visas šeimas, tos įmonės priima paprasčiau“, – apibendrino jis.

„Tai siunčia žinutę darbuotojoms, visuomenei ir politikams“

Tokia įmonių politika leidžia bent iš dalies amortizuoti diskriminaciją, su kuria visuomenėje susiduria tos pačios lyties šeimos – įsitikinusi Žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė.

„Pavyzdžiui, nors politikai daug kalba apie šeimas ir pagalbą joms, bet susilaukus vaiko tos pačios lyties šeimoje, ne biologinė mama ar tėtis neturi galimybių gauti vieno mėnesio apmokamų atstogų arba pakaitomis išeiti vaiko priežiūros atostogų. Liūdna realybė – arba šeima turi būti pasiturinti, susitaupiusi lėšų, arba galimbių megzti santykį su vaiku, prisidėti prie priežiūros nėra“, – pastebi J.Juškaitė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Jūratė Juškaitė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Jūratė Juškaitė

Todėl, pasak J.Juškaitės, tokius įmonių žingsnius, kai realiai padedama darbuotojui jo ar jos svarbiu gyvenimo etapu, ji vertina labai teigiamai.

„Tai siunčia žinutę darbuotojoms, kad jie visi vertinami vienodai, nesvarbu, kokia seksualinė orientacija, tiek visuomenei bei politikams, kad laikas ir platesniems pokyčiams“, – apibendrino J.Juškaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius